Wat is een optie schrijven?

Wat is een optie schrijven?

Je kunt een optie niet alleen kopen maar ook verkopen, terwijl je deze niet bezit. Heel lang geleden begreep ik hier niets van, hoe kun je nu iets verkopen wat je niet bezit. Nou beste mensen, dat kan dus. Dit wordt het schrijven van een optie genoemd.

Met de koop van een optie verwerf je een gegarandeerd recht, met het schrijven van een optie ga je een keiharde plicht aan.

De personen die schrijven maken het mogelijk dat anderen rechten kunnen verwerven. De kopers en schrijvers kunnen niet zonder elkaar. Een recht is immers niks waard als er geen tegenpartij is die de plicht op zich neemt om het recht van de koper te garanderen.

Als iemand een recht verwerft om bepaalde aandelen te kopen, ofwel een calloptie koopt, dan neemt de schrijver van de calloptie de plicht op zich om de aandelen aan de koper te leveren. Schrijf je een calloptie, dan krijg je dus een verkoopplicht. Deze plicht ga je graag aan als je verwacht dat de aandelen (of AEX maandoptie) zakken, maar is minder aangenaam als de koersen stijgen. Want of de koesen nu gaan stijgen of dalen: je hebt de verplichting op je genomen om de aandelen te kopen tegen de prijs die je van tevoren hebt afgesproken.

Koopt iemand het recht om bepaalde aandelen te verkopen, ofwel een putoptie, dan krijgt de schrijver van de putoptie (de tegenpartij) de plicht om de aandelen van de koper van de putoptie ook echt af te nemen. Deze afnameplicht ga je graag aan als je denkt dat de aandelen gaan stijgen, maar als de aandelen gaan dalen heb je pech. Want wat de beurs ook gaat doen: je moet de aandelen verkopen tegen de prijs die je van tevoren hebt afgesproken.

Optie schrijven

De schrijver van een optie kan een professionele handelaar zijn, maar is net zo goed een particuliere belegger. Ook jij kunt optie schrijven.

Waarom zou je dat doen? Een keiharde plicht aangaan is niet leuk. Er staat iets tegenover. Dit 'iets' is geld in de vorm van een premie, welke je direct ontvangt na het aangaan van de plicht. Dus zo vervelend is die plicht niet. Niets voor niets luidt het gezegde "wie schrijft, die blijft".

Hoe vervelender de verplichting, des te hoger het bedrag dat je ontvangt. Wil iemand het recht van je kopen om aandelen van je te kopen tegen een prijs van een euro, dn zal hij er meer voor meoten betalen dan voor het recht de aandelen tegen 10 euro van je te mogen afnemen.

Schematisch ziet het er zo uit:

Actie                             Soort recht of plicht                                 Geldstroom

Koop calloptie            Recht om te kopen                                   Betaalt premie
Koop putoptie            Recht om te verkopen                             Betaald premie
Schrijven calloptie    Plicht om te verkopen (leverplicht)      Ontvangt premie
Schrijven putoptie    Plicht om de kopen (afnameplicht)      Ontvangt premie

Wil je een optie gaan schrijven, dan zeg je tegen je beursmakelaar dat je een optie wilt gaan schrijven of wilt verkopen. Voor de duidelijkheid kun je aangeven dat het dan om een zogenaamde openingsverkoop gaat. Je makelaar weet dan dat je opties wilt verkopen die je niet hebt. Zou je ze wel hebben, dan praten we over een sluitingsverkoop.

Handel je via internet, dan voer je gewoon een verkooporder in. Dat wijst zich vanzelf.

De premie die je voor het schrijven van de optie ontvangt, wordt direct op je rekening bijgeschreven.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down