Wat is volatiliteit trading?

Indien u door middel van fundamentele analyse, technische analyse of op andere wijze een visie heeft ontwikkeld op de toekomstige koersontwikkeling, dan moet het niet moeilijk zijn een optiestrategie te vinden waarmee u kunt verdienen als u gelijk krijgt. Maar betekent dit dat u aan de kant moet blijven wanneer u geen idee heeft waar de koers naar toe gaat? Zeker niet. U kunt namelijk een ander spel gaan spelen; traden op de volatility.

Optiekoersen zijn sterk afhankelijk van de volatiliteit van de onderliggende waarde. Hoe beweeglijker het fonds, hoe duurder de opties. Soms zijn er echter aanzienlijke verschillen tussen de werkelijke volatility (de historische volatility, berekend over het koersverloop van de onderliggende waarde) en de implied volatility (de volatility waarop de optiepremies op dat moment zijn gebaseerd). Dit verschil kan in uw voordeel werken, zonder dat u een koersvisie hoeft te hebben.

Structurele overwaardering
Van sommige fondsen zijn de opties lange tijd overgewaardeerd. Met name opties op indexen zijn vaak te duur: de implied volatility is hoger dan de historische volatility doet rechtvaardigen. Dit betekent dat deze opties zich het beste lenen voor short posities. De kans dat er verlies wordt gemaakt door een onverwachte koersbeweging is immers kleiner door de hoge premies die u ontvangt. Bovendien is het voordeel met indexfondsen dat u niet afhankelijk bent van een individueel fonds, dat plotseling met goed of slecht nieuws komt.

Tijdelijke overwaardering
Ook komt het regelmatig voor dat de implied volatility door een plotselinge koersbeweging (als gevolg van b.v. onverwacht nieuws) zeer sterk stijgt. Dit effect is meestal van korte duur, en de implied volatility zakt dan vaak binnen enkele dagen terug naar het normale niveau. Dit betekent dat ook de opties korte tijd erg duur zijn, en interessant zijn om te schrijven. Het risico van een doorzettende heftige koersbeweging is hierbij uiteraard wel relatief hoog, maar een optiestrategie met beperkt risico (bijvoorbeeld Call short gedekt) biedt hier echter toch interessante mogelijkheden.
Reactie plaatsen