De diagonale short strangle AEX december serie is deze week gesloten met een mooie winst van €+176 in slechts 3 weken tijd.
Hoe is deze winst precies tot stand gekomen en met welk risico?
Short Strangle optie strategie
Met deze (diagonale) short strangle optiestrategie wordt ingespeeld op een verwachte zijwaartse beweging van de onderliggende waarde. In ons geval doen wij alleen zaken met de AEX-index. Dus niet met individuele aandelen.
Zolang de AEX zich binnen een bepaalde bandbreedte beweegt binnen een bepaalde periode is de optiepremie verdiend die u aan het begin van het traject heeft mogen ontvangen (in eerste instantie verkoopt u een call en een week later verkoopt u een put).
Wij sluiten altijd ruim voor de formele expiratiedatum zijnde de 3e vrijdag van elke maand. Laten we eens kijken hoe de 176 euro zijn “binnengeharkt” in 3 weken tijd.
Voordelen short strangle
We realiseren winst als gevolg van het wegsmelten van de tijdverwachtingswaarde van de optieprijzen bij een min of meer gelijkblijvende AEX koers.
Nadelen short strangle
Het grootste nadeel in een zijwaartse strategie is uiteraard wanneer de koers sterk gaat stijgen of sterk gaat dalen (daar hebben we dan ook de Turbo strategie voor). En u loopt een theoretisch onbeperkt risico wanneer u niet tijdig ingrijpt zo rond de verkochte uitoefenprijzen. Dit risico kan het beste worden gepresenteerd aan de hand van de zogenaamde winstrisicografiek. Boven de 0-lijn wordt winst gemaakt, onder de 0-lijn wordt verlies geleden, d.w.z. wanneer niet tijdig wordt ingegrepen.
Optiegrieken
Hoewel de delta nog in de winstrisicografiek ingetekend had kunnen worden, zijn in beginsel de delta, gamma, vega, theta en rho voor deze strategie niet nodig. Wij houden het graag simpel.
Optie indicator
Deze indicator is heel goed in staat om de bandbreedte voor de AEX index bij aanvang van de positie te bepalen. Dat kunnen we goed zien aan de statistieken welke worden meegeleverd met de indicator. Met een hoge hitrate van 86% voor de calls en 87% voor de puts willen wij voor enkele weken wel risico lopen.
Tijdens de looptijd wordt de zaak dan nog gemonitord met een eenvoudige standaarddeviatieberekening. Die geeft aan (op basis van de koers van dat moment, de volatiliteit van dat moment en de looptijd) wat de (68%) kans is dat de koers zich binnen de twee blauwe lijnen zal begeven op enig moment. Omdat de statistieken terugvallen tot bijna 30 jaar mag dit best robuust genoemd worden.
AEX (start 06-11-2015)
Op 06 november wordt de call dec 500 verkocht. We ontvangen dan 1,75 x 100 = €175. Dit bedrag mogen wij definitief houden wanneer de koers t/m expiratiedatum (18/12/2015) niet boven de 500 eindigt. Maar wij wachten niet tot expiratiedatum, wij sluiten eerder.
AEX situatie 1 week later (13-11-2015)
Nadat de call dec 500 is verkocht wordt een week later (vandaar de term “diagonaal”) de put dec 420 verkocht. Wij ontvangen nu bovenop de ontvangen call van 175 euro deze optiepremie zijnde 3,17×100 = 317 euro. Omdat echter de AEX volatiliteit tot boven een bepaalde stand is gekomen, wordt de zaak aan de onderkant verzekerd met de aankoop van een gekochte put dec 410. Dat kost ons uiteraard geld, 2,10 x 100 = 210 euro. Op dit moment ontstaat dan direct een andere winstrisicografiek. Let op hoe hiermee aan de putzijde het verlies is gemaximaliseerd hoe laag de AEX ook mag worden.
Winstrisicografiek na aanschaf puts
Situatie na 2 weken
Resultaat na 2 weken
Situatie na 3 weken
Resultaat na 3 weken
Het netto rendement na 3 weken
De margin moet u zien als een soort waarborgstelling. Na sluiting van de posities wordt deze margin
Rendementsontwikkeling optiestrategie
Inmiddels is de hele positie gesloten met 176 euro winst. Elke 1e vrijdag van de maand starten we met een nieuwe maandserie. Dus a.s. vrijdag 04 december 2015 start de januari 16 serie.
Op deze manier blijft beleggen leuk.
Edgar
op 03 Dec 2015Michael Groenewoud
op 07 Dec 2015Niel Sagaert
op 25 Dec 2015Michael Groenewoud
op 28 Dec 2015