Cadeautje van Sint
06 december 2017 

Cadeautje van Sint

 

Op dinsdag 05 december 2017 schreef ik

Mijn analyse van afgelopen zaterdag 02 december is correct gebleken.

We sluiten de AEX december serie 570/530) dan ook af met een winst van +320 euro (+78,43% van de max. profit). Netto maandrendement +9,43%.

Daar gaat af het eerder gerealiseerde verlies van de call 535 a 193 euro. Resteert het positief saldo van +127 euro op basis van 1 contract (excl. kosten). (let op, zonder testing hadden we deze maand een rendement van +320 euro gehad op basis van 1 contract wanneer we gewoon ons reguliere systeem hadden gevolgd!)

Daarmee komt het YTD jaarrendement 2017 uit op +19% (incl. kosten) terwijl de totale optieportefeuille nu is opgehoogd naar 12.486 euro. Gestart met 4000 euro als startsaldo op 11 april 2012 komt het totale rendement  daarmee uit op +212%.

Hierdoor is wederom een all time high behaald! 

Lees verder hoe dit maandrendement vanaf begin november tot stand is gekomen.

Is er eigenlijk wel reden tot sluiten van de positie?

Rekentechnisch niet echt. Ga maar na, de ondergrens staat na vandaag op een (68,2) kansberekening uitkomst van 532,54 t/m expiratiedatum 15-12-2017 (eind volgende week).
Terwijl het break even point aan de onderzijde berekend kan worden als 530 minus de totaal te ontvangen optiepremies (a 4,08). Dus het break evenpoint is 525,92. Pas daarna ontstaat verlies. Dat is een verschil van ruim 17 punten met nog 10 dagen te gaan tot de formele expiratiedatum (incl. weekend).

WeekendBeleggers lopen echter na deze sluiting geen enkel risico meer, zijn tevreden met het resultaat en kunnen zich opmaken voor de laatste maandserie van het jaar.

Zaterdag volgen alle (leden) updates naar aanleiding van deze sluiting.

 

Zaterdag 02 december schreef ik het volgende:

Optieserie december 2017

We sluiten de zaak (nog) niet.

Mijn analyse om niet te sluiten luidt als volgt:

Normaliter sluiten we per heden de zaak omdat we dan de margin weer nodig hebben voor de januari maandserie die eigenlijk vandaag zou moeten starten. Maar we starten de januari serie nog niet (zie onder). Daarnaast de focus op 1 maandserie i.p.v. 2 tegelijkertijd is ook niet verkeerd.

Vorig jaar heb ik ik na het forse verlies van de januari 17 serie aangegeven dat we ons nooit meer zouden laten verrassen door in de maand december (gewoonlijk een goede maand voor aandelen) eerst de call te schrijven en pas  de week daarna de put (de diagonale variant van de short strangle). U weet, in die week is een forse koersstijging dan niet gewenst.

De oorzaak van het verlies toen lag in de nieuwjaarsrally EN de Amerikaanse verkiezing van eind 2017 waarbij Trump tot president werd gekozen. Eurforie alom, forse koersstijging, gevolg fors verlies in deze zijwaartse strategie op de AEX index (#AEXID). Dus DAT willen we zowiezo vermijden dit jaar.

Op dit moment zijn er weliswaar geen verkiezingen maar ik sluit niet uit dat het dit jaar, technisch gezien, wel degelijk  tot een nieuwjaarsrally kan komen om de AEX 564 te slechten.

Mochten we vorig jaar nog aankijken tegen een 4 weekse januari serie, dan is dat voor de januari 18 serie een 5 weekse serie geworden. Dat betekent dat we eigenlijk nog meer tijd hebben (dan vorig jaar) om de januari positie keurig op te zetten met een passende winstzone i.r.t. de impliciete volatiliteit van rond de 14 van dit moment.

Daarnaast, hoe later in de tijd de januari positie wordt ingenomen hoe dichter we tegen de 31 december aanzitten als ijkmoment voor het jaarrendement dat nog steeds op een keurige +18,3% staat. Moet ik ook nog rekening mee houden.

Er is nog een overweging om de zaak nog heel even aan te zien. We richten ons nu op de overgebleven 2 weken tot formele expiratiedatum zijnde 15 december. Elke dag is er nu een waarbij de tijdverwachtingswaarde versneld uit de optiepremie loopt. De  zaterdag ondergrens kansberekening van 521,38 helpt daarbij niet echt, geef ik toe met een put uitoefenprijs van 530 in positie.

We hebben gezien dat afgelopen vrijdagmiddag laat (rond 17:00 uur) er een Amerikaanse berentik rond 1% in de min werd verwerkt. Vandaar ook dat de AEX maar liefst -4,54 punten in het rood eindigde.

Wat was de oorzaak? Wallstreet schrok van bekentenissen van Michael Flynn, een voormalig adviseur van president Donald Trump, maar poetste het verlies voor een groot deel weer weg. De markt richtte zich uiteindelijk op de langverwachte belastinghervormingen, waarvoor zich een meerderheid in de Senaat lijkt af te tekenen. Inmiddels is bekend dat in de VS de Senaat achter de belastingverlaging staat. We weten ook dat de Amerikaanse beurs al is hersteld van die eerste schrikreactie.

En dat betekent waarschijnlijk dat overige internationale beurzen eveneens maandag zullen herstellen, dat lijkt  mij niet meer dan logisch? De IEX 25/24h geeft op dit moment een stand aan van 538, 35 als openingskoers. Maandag 09:00 zullen we het meemaken.

Mijn inschatting is verder dat de AEX zich uiteindelijk boven het niveau van 530 zal weten te handhaven om vervolgens de uptrend voort te zetten om de nieuwjaarsrally gestalte te geven. Mochten de AEX echter op slotkoers onverhoopt eindigen onder 535,30, dan meld ik mij weer (ook door de week).

Kortom, door vandaag niet te sluiten, houden we alsnog zicht op een positief eindresultaat in deze minder geslaagde testmaand. Ik geef toe, het zal spannend worden bij een verdere daling. Maar WB kan het zich permitteren met een gerealiseerd rendement sinds 2012 van +209%.

 

Zaterdag 25 november schreef ik het volgende

Optieserie december 2017
Op dit moment staat de huidige positie op +119 euro in het ongerealiseerde groen. Dat is +53,68% redement voor de totale positie. Normaliter een reden tot sluiten maar vanwege de test nu even niet. Daarover heb ik u donderdag per email al bericht. Dat is een netto maandrendement van +6,46%. (margin minus ontvangen premies). Daar moeten uw transactiekosten dan nog wel van af. Deze wisselen per bank/broker.

WB transactiekosten (Binckbank) worden overigens wel berekend bij het bestand “simulatie op expiratiedatum” (zie rubriek onder) en zijn ALTIJD verwerkt in de rendementen en de rendementsgrafieken!. Dit even voor alle duidelijkheid.

Belangrijk is wel te constateren dat we zonder test normaliter de huidige positie in de juiste volgorde hadden ingenomen (kijk maar naar de daggrafiek grenzen call 570 en put 530) en dat we dan vandaag met ruime winst afscheid hadden kunnen nemen.

De kansberekening tot datum 01 december geeft een ondergrens op zaterdag aan van 532,81. Dat is ruim boven de put strike dus dat ziet er goed uit. Verder geen enkele pop up waar te nemen op het Excel/Mac dashboard. Het gaat dus de goede kant op met in beginsel nog maar 1 week risico te lopen.

Waarom zeg ik “in beginsel”? Omdat we dan de volgende optieserie innemen en de margin van de decemberserie dan weer nodig hebben voor de januari serie.

Maar stel nu eens dat de middenkoers volgende week vrijdag keurig uitkomt op de middenkoers van 550, dan zou er eigenlijk geen enkele reden zijn om de decemberserie te sluiten en zou u kunnen besluiten de zaak nog 2 weken door te zetten tot aan de expiratiedatum van 15 december. Omdat ik echter niet in uw portemonnee kan kijken, zijn dat besluiten die u zelf dient te nemen. Ik geef hier slechts de mogelijkheden aan.

En omdat ik voor WB altijd voor leden een simpel systeem heb willen neerzetten onder het motto ” keep it stupid simple” (KISS principe), sluit WB de zaak eind volgende week of eerder mocht het gewenste rendementsdoel van +70% worden behaald. Halen we de +70% niet dan is het jammer dan.  De impliciete vola staat nog steeds laag op 11,28%.

De optieprijzen zijn laag en nauwelijks in beweging. Maar elke dag weer loopt de extrinsieke waarde als vanzelf uit de optiepremies. Op de expiratiedatum zelf hou je dus alleen de intrinsieke waarde over; er is dan geen tijdverwachtingswaarde meer over.

Dus situatie als volgt:
Ongerealiseerde winst +219 euro (call 570/put 530)
Af gerealiseerd verlies -193 (de al gesloten put 535)
Per saldo: Ongerealiseerde winst van + 26 euro.

We zien dus dat het ongerealiseerd verlies van -193 inmiddels is weggewerkt en we gaan zien of volgende week de +26 euro nog wat verder kan worden uitgebreid? Hield ik vorige week nog rekening met een finale verlies, er is opeens weer zicht op een finale winst?

Take Away1
WB  is voor 99% een emotievrij systeem. WB grijpt in op voorafgestelde niveau’s om grotere verliezen te voorkomen wanneer de negatieve trend zich zou doorzetten.

Emotiebeleggers daarentegen hopen dan altijd op zo’n moment dat het wel weer goed zal komen.
Soms krijgen ze daarin gelijk, maar meestal niet..

Take Away2
Stijgende of dalende impliciete volatiliteit is een gevolg van stijgende of dalende optieprijzen. Niet andersom.

 

Op DONDERDAG 23 november mailde ik het volgende bericht

De december serie heeft vandaag met +53,68% rendement de 50% normgrens overschreden. Dat is 219 euro ongerealiseerd rendement. Normaliter een moment om de positie van 1 contract te sluiten.

Edoch, we WETEN dat we nog wat goed te maken hebben door het eerdere verlies op de put 535 a 193 euro.

Op dit moment is geen enkel stoplossniveau geraakt (zie Excel dashboard/Waarschuwingsniveau’s). De ondergrens is vandaag na slotkoers vastgesteld op 532,37. De technische omstandigheden zijn verbeterd t.o.v. vorige week vrijdag. Dat betekent dat ik in dit geval de positie niet sluit om te kijken of de winst toch niet nog wat verder kan worden uitgebreid.
Het volgende sluitniveau wordt vooralsnog de oude vertrouwde +70% norm. Volgende week in beginsel nog 1 week te gaan.

Zaterdag ontvangt u aanvullende informatie in de ledennieuwsbrief

 

Op 18 november 2017 schreef ik het volgende bericht

Optieserie december 2017
Op dit moment staat de huidige positie op -25 euro in het ongerealiseerde rood.

Met een ondergrens kansberekeninguitkomst op dit moment van 523,64 zien we daarom de 1e pop up verschijnen in het Excel Dashboard/waarschuwingsniveu’s lees stoplossniveau’s). Immers de uitkomst is lager dan de put uitoefenprijs 530.

Pas bij een put optiepremie van 5,90 (nu 4.10) verschijnt pop up nummer 2.
En pas bij stoplossniveau 3 zal WB wederom ingrijpen om grotere verliezen te beperken wanneer de koers onverhoopt nog verder zou dalen.En dat moment is bereikt bij een slotkoers van 535,30 of lager. Dan gaan we opnieuw doorrollen.Dus dat kan maandag al zijn!

Een eventueel 2e doorrolmoment in 1 maandserie is bij mijn weten nog niet eerder voorgekomen.
Is ook logisch. Dit heeft natuurlijk alles te maken met onze 2 weken geleden (achteraf ongelukkige) keuze om gelijk met de call de put 535 te schrijven i.p.v. het diagonale model te volgen zoals we nu al bijna 6 jaar doen. Dat heeft €193 gekost. En daar kwam doorrolmoment 1 uit voort. Testen mislukken ook wel eens.

Door die testen (1 op verzoek van een abonnee overigens waar ik graag aan meewerk), moeten we er de maandseries november en december wel voor werken zeg. Ongekend want dit jaar hebben we vele maanden achter elkaar eigenlijk een beetje achterover kunnen leunen omdat de beurs maar een beetje zijwaarts kabbelde.

De huidige overigens gezonde neerwaartse correctie op de AEX houdt aan en is op zoek naar de bodem.
Om vervolgens weer te gaan stijgen dat is de technische verwachting. De AEX zal dan inmiddels ver in de oversold positie zijn terechtgekomen. En is dan weer rijp voor een stijging binnen onze winstmarge. Pas dan zullen verliezen (versneld) worden omgebogen in winst.

Gelukkig is de expiratieweek van de maandserie nov nu voorbij en zijn ook de laatste kwartaalcijfers in de beurs verwerkt.

In beginsel nog 2 weken te gaan tot de start van de laatste maandserie van het beleggingsjaar 2017.

Take Away
Verliezen hoort ook bij beleggen. Door moneymanagement worden verliezen beperkt. Zolang de winsten de verliezen maar (ruim) overstijgen, spreken we van een winstgevend systeem.
Dit robuuste model is gestart in april 2012 met een inleg van €4000 euro en staat nu op +€12.141. En vele gezonde technische correcties verder.

Op 11 november 2017 schreef ik het volgende

Optieserie december 2017
We sluiten de put 535 (sluit koop)
We openen de put 530 (open verkoop = schrijven)

Zodat de volgende positie overblijft:
C dec 570
P dec 530

Vorige week vrijdag schreef ik dat we 2 dingen konden doen.

“1. Of die week wachten en pas de volgende week (nu dus) de short strangle innemen
2. Of we konden dat gelijk doen (let op, een variant die we nog niet eerder hebben getest)”

De reden om op dat moment toch te kiezen voor nummer 2 was vooral ingegeven doordat de vorige vrijdagslotkoers op een hoogste punt van die week eindigde, normaliter is dat een teken van kracht.

De korte termijn uptrend (zoals zichtbaar in de AEX daggrafiek), ditmaal gearceerd met paarse lijnen , startte op 29 augustus en stond de AEX op een laagste punt van 505,92 terwijl deze op vorige week vrijdag op een slotkoers van 555,12 eindigde. Me dunkt een heuse korte termijn uptrend waar geen eind aan leek te komen.

Door vorige week te handelen zoals we hebben gehandeld zouden we, bij voortgaande koersstijging deze week, bij twee van de drie koersbewegingen (op, neer en zijwaarts) in control zijn geweest, nl. de uptrend en de zijwaartse trend. Uiteindelijk werd het deze week, weliswaar pas laat, maar toch, een daling.

Gewoonlijk is een daling van 5 punten in deze strategie nog wel te overzien, maar deze week werd dat bijna -8 AEX punten (555,15 versus 547,32 en dat baart enige zorg. Verkopers hadden de overhand en er moest duidelijk even wat lucht uit, gewoon, een normale koerscorrectie.

Achteraf kunnen we vaststellen dat nummer 2 dus toch de beste keuze was geweest.
Een keuze die we nu al bijna 6 jaar WEL hebben gemaakt met onze diagonale variant op de short strangle strategie en waarvan we nu eens 1 keertje, bij wijze van test, van zijn afgeweken.
STICK TO THE PLAN, het is maar weer eens bewezen.

Veel belangrijker dan het te nemen verlies van 193 euro (we sluiten immers de put 535) en ruilen deze in voor een nieuwe positie de put 530, is dat u nu de KRACHT van de diagonale versie van de short strangle ook eens echt ervaart (goed leermoment voor allen).

Immers, normaal gesproken hadden we dus pas VANDAAG (altijd 1 week later na de call) de put ingenomen, waarbij de indicator (en kansberekening) dan pas een LAGERE positie berekent.
En dat is dan de put 530 geworden, een waarde die overeenkomt met de kansberekening waarde van 531,11.

En dan kijken we opeens aan tegen een totaal te ontvangen optiepremie van 4,08 (1,13 voor de call 570 en 2,95 voor de put 530) van 4,08. Dat is beduidend hoger dan de mediaan van 3,28 (zie rubriek extra informatie uit het Excel dashboard). Nieuwe middenkoers wordt 550.
Op deze wijze doen we het dus eigenlijk al bijna 6 jaar lang.

EN nu dus met een 40 punten winstmarge (570-530) EN tegen een opgelopen impliciete volatiliteit (beweegelijkheid) van op dit moment 12,65%. (vorige week nipt hoger dan 10).

Kijk, dat is een mooie kansrijke uitgangpositie voor winst, leert de ervaring. Helaas moeten we daar het gereliseerde verlies van 193 euro nog mee gaan verwerken. En natuurlijk moet de AEX niet nog verder fors gaan dalen uiteraard, maar dat is bekend bij deze zijwaartse gerichte strategie. We WETEN dat in 7,5% van de tijd de koers fors stijgt en we WETEN dat in 7,5% van de tijd deze fors daalt. In de overige 85% gaan beurzen ZIJWAARTS. Dat is waarop we met deze strategie inspelen.

Mocht de daling verder inzetten, dan zal de koers naar verwachting worden opgevangen door de STIJGENDE korte en middellange termijn trendlijnen. Deze gele en blauwe Moving Averages zijn ook zichtbaar in de AEX daggrafiek (zie rubriek onder en klik op de links). Vanaf dat niveau zou dat nog steeds een opmaat kunnen zijn richting de mogelijke nieuwjaarsrally richting een AEX stand van 564, zijnde het oude top niveau uit 2007.

Dat gezegd hebbende, betekent dat we uitzicht houden op een te behalen winst van 408 euro (ruim 10% op maandbasis) – 193 = 215 euro. Hierbij moet gezegd dat dit dan wel tot einde expiratiedatum moet worden uitgezeten. En dat doen we normaliter ook niet, dus ik hou rekening met een verlies.

Door deze “doorrolactie” verwacht ik echter een verder verlies te beperken wanneer de AEX daling doorzet met als doel zoveel als mogelijk het inmiddels behaalde jaarrendement van +18,3% te beschermen.

Normaliter moeten we in deze strategie niet te snel zenuwachtig worden, maar het feit dat de koers uit de paarse korte termijn uptrend is getreden, noopt mij tot deze verliesbeperkende actie. Hou daarnaast ook rekening met wat meer volatiliteit in de expiratieweek (nov serie), maar dat is een bekend gegeven.

Voor hen die, conform model, wel hebben gewacht tot vandaag om de put te schrijven, hebben voor zichzelf een mooie uitgangspositie gecreeerd. Immers, vanaf nu zijn er nog maar 3 weken te gaan, is er een mooie premie te verdienen en is de vola niet  extreem laag zoals vorige week. Overigens nog wel  t.o.v. het gemiddelde want dat ligt op het niveau 16-24.
Niettemin zal het niet de eerste en laatste keer zijn dat in de expiratieweek (van de aflopende nov serie!) de koersen nog wel eens volatiel kunnen zijn.

Nog 1 maandserie (die van jan,) te gaan voordat het finale jaarrendement bekend is. Zou dit dan het 6e jaar achter elkaar worden met dubbele winstcijfers?

p.s. we hebben nu kort achter elkaar 2 varianten getest. Beide varianten hebben het model niet  weten te optimaliseren.

Conclusie: We blijven dus ons huidig model trouw zoals we deze nu al bijna 6 jaar achtereen succesvol uitvoeren. Dus voorlopig even geen nieuwe testen meer.

Take Away
STICK TO THE PLAN!

 

Op zaterdag 04 november schreef ik het volgende

Optieserie november 2017
Vooruitlopend op deze ledennieuwsbrief heeft u afgelopen dinsdag een mail ontvangen dat WB de zaak gesloten had met een magere winst van 60 euro. Niettemin winst. We WETEN, ter vergelijk uit de statistieken, dat de gemiddelde winst per maandserie over het afgelopen jaar rond 170 euro ligt.

We kennen ook de oorzaak van de lagere winst. De extreem lage volatiliteit rond 10 waardoor een zeer smalle winstzone onstaat. De koers hoeft dus maar een beetje te bewegen (en dat deed het ook) en de pop ups verschijnen en verdwijnen weer. Met doorrolacties tot gevolg.

Vorige week gaf ik al aan dat mijn storingsreactie op dergelijke marktomstandigheden is dat we een winstzone opzoeken van minstens 35 punten. En dat gaan we dan ook gelijk doen voor de maandserie van december.
Optieserie december 2017
We schrijven de call 570 (open verkoop)
We schrijven de put 535 (open verkoop)

We nemen dus nu gelijk een short strangle in en daarmee wijken we af van de reguliere diagonale strategie. Normaliter zouden we 1 week later (diagonaal) de put innemen.

De optie-indicator en kansberekening (1 x standaarddeviatie) zijn het aardig eens over de call, dat wordt dus de 570. De indicator kan de put niet berekenen want deze heeft daarvoor de vrijdagslotkoers van volgende week bij nodig. Dus houden we de huidige kansberekening voor de put over.

Maar we hebben vorige maand gezien wat dat in deze marktomstandigheden (meer dan een lichte AEX koersstijging EN zeer lage impliciete volatiliteit rond 10) betekent.
We missen dan de hedgefunctie van de put, wat normaliter in die ene week niet echt een probleem hoeft te zijn.

We kunnen dus nu 2 dingen doen.
1. Of deze week wachten en de short strangle pas volgende week innemen
2. Of we kunnen dat nu gelijk doen. (let op, een variant die we nog niet eerder in de praktijk hebben getest).

Ik durf dat in dit geval wel aan om de volgende redenen:
1. De totaal te ontvangen optiepremie (3,15) is niet zeer veel lager dan de mediaan over de afgelopen 5 jaar (3,28).
2. We hebben te maken met een 4 weekse serie dus 1 week minder risico dan bij een 5 weekse serie..

Dat betekent dat volgende week bij een verdere AEX koersstijging de zaak deze keer wel wordt gesteund door de geschreven put. Dus en bij stijging en bij zijwaartse beweging is dat gunstig voor de geschreven put.

Aandachtpunt. We moeten hierbij echter wel rekening houden dat de markt de oude top uit 2007 (564) de komende periode kan gaan testen. Die oude top niveau is de paarse horizontale lijn uit de AEX daggrafiek afbeelding (zie rubriek linkjes onder).

Rond dat niveau zal waarschijnlijk weerstand ontstaan waardoor de koers zal stagneren. En dat ligt toevallig rond het niveau3 uit de stoploss rubriek. Dus dat kan nog spannend worden.

Mocht u het allemaal niet vertrouwen, dan kunt u altijd volgende week alsnog de short strangle innemen, maar hoe de premies dan zijn, is koffiedik kijken.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen