Optiestrategie bereikt nieuw hoogtepunt
01 april 2017 

Optiestrategie bereikt nieuw hoogtepunt

Diagonale-Sh-P-Dag-grafiek-7.gif (1901×822)

Rendementsontwikkeling optiestrategie WeekendBeleggers

Onze optiestrategie heeft op 01 april 2017 een nieuw all time high bereikt. Oorzaak, de april maandserie is gisteren met ruime winst afgesloten. Lees onder de hele ontwikkeling van deze maandserie

Op 04 maart 2017 schreef ik

AEX serie april
Start vrijdag 03 maart (ALTIJD 1e vrijdag van de maand) Let op, dit wordt een 5 weekse serie dus iets meer risico omdat we 1 week langer moeten wachten tot de volgende serie en daarmee ook 1 week langer wachten tot rendementopbouw. De betrouwbare optieindicator berekent een call waarde van 530 terwijl de kansberekening een call waarde op zaterdag aangeeft van 527,17. Het wordt dus de call 530 die we gaan schrijven.

In december hebben we gezien dat een geschreven call zonder de hedgefunctie van een geschreven put risico’s oplevert, da’s logisch. Dat is een aanvaardbaar risico omdat we ervan uitgaan dat beurzen niet altijd toevallig omhoog vallen juist in die ene week dat we slechts een geschreven call in positie hebben. 

Edoch met de uptrend van dit moment zou u dus ook kunnen besluiten om toch nog 1 week te wachten en pas dan alsnog de short strangle (het gelijktijdig schrijven van de call en put) in te leggen. Volgende week volgt immers de geschreven put berekening. 

Gezien het feit dat we op dit moment weer speelruimte hebben tot koersniveau 530 ga ik ervan uit dat er toch een keer een einde aan de huidige uptrend moet komen en de AEX weer in wat rustiger vaarwater (lees zijwaarts) terecht zal moeten komen?

Aan de volatiliteit ligt het niet, die is met 13,80 nog steeds laag te noemen (ver onder 20). Er is dus rust in de markt en in ieder geval geen angst.

De prijs die we ontvangen voor onze geschreven call (1,02) ligt hoger dan de mediaan (0,78) en ook hoger dan de vorige maand (0,63) maar weer lager dan de maand daarvoor (1,47).  Ik hoop u met bovenstaande voldoende overwegingen te hebben gegeven om een eigen afweging te kunnen maken. U blijft immers zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissingen. Succes!

 

Op 11 maart schreef ik

AEX serie april
Op de 1e vrijdag van de maand is op vrijdag 03 maart de call 530 geschreven. Omdat de koers afgelopen week toch weer verder is gestegen (zie AEX daggrafiek), staat deze call optie nu op een ongerealiseerd verlies van 53 euro. Op ons excel dashboard zien we geen enkele pop up verschijnen als waarschuwing dat er iets niet volgens plan verloopt.

Zo geeft bijv. de kansberekening op zaterdag een stand aan van 525,03 (waarschuwsingsniveau 1) terwijl de huidige callprijs van 1,55 de historische koers van 2,04 (1,02×2) nog niet heeft behaald (waarshuwingsniveau 2).

Bent u nieuw? Met deze methode moet u niet te snel in paniek raken en geduld betrachten, de tijd is onze vriend, d.w.z. wanneer de koers niet te fors stijgt of te fors daalt! Want dan smelt er elke dag iets van de tijdverwachtingswaarde weg uit beide optie premies. Om op expiratiedag 21 april hopelijk op waarde 0,00 uit te komen wanneer de koers inderdaad eindigt tussen 530 en 490.

Zover is het echter nog niet en kan er nog van alles gebeuren. Vrijdag (gisteren slotkoers) 1 week later komen de “hulptroepen” eraan in de vorm van de geschreven put. We ontvangen dus wederom premie. Deze vangt in eerste instantie het ongerealiseerd verlies van de call op waardoor de hele positie weer in de plus uitkomt. Dat geeft weer lucht.

De optie-indicator uit de daggrafiek berekent de 530 terwijl de kansberekening zelfs 525,03 aangeeft. We kiezen altijd voor de meest betrouwbare van de twee; het wordt dus de put 490 om te schrijven tegen een prijs van 2,85. Pas NU staat de short strangle als strategie en mag de AEX zijwaarts bewegen tussen 530 en 490, het liefst rond de middenkoers van die twee zijnde 510. De vrijdagslotkoers staat op 511,14 dus dat is een prima uitgangssituatie.

We hebben dus nu in totaal voor de hele constructie 3,87 ontvangen, dat is meer dan de afgelopen twee maanden. En dat is ook meer dan de mediaan over de afgelopen jaren zijnde 2,98 (zie dashboard extra informatie). Daar staat tegenover dat we deze maand met een 5 weekse serie te maken hebben dus 1 week langer risico. Voor dat langere risico wensen we dan ook beter beloond te worden. Inmiddels heeft de AEX de hoogste stand bereikt sinds 2008.

Deze zijwaartse strategie leent zich uitstekend wanneer de AEX index langzaam stijgt. Met een stand van 9,99 op de volatiliteit (mediaan 20) is er in ieder geval geen verkopers paniekmarkt.

Op 18 maart schreef ik

AEX serie april
Mocht ik afgelopen donderdagavond tijdens het live webinar “succesvol optiebeleggen in 7 stappen” nog melden dat we op dat moment op een ongerealiseerde winst stonden van +76 euro, op dit moment staat de zaak op een ongerealiseerd rendement van +124 euro. Ofwel 32% van wat we in theorie zouden kunnen verdienen, d.w.z. t/m expiratiedatum.

Maar u weet inmiddels dat we in beginsel eerder afscheid nemen dan die expiratiedatum, namelijk twee weken daarvoor wanneer de nieuwe serie zich alweer aanmeldt en we wederom margin moeten inzetten op elke 1e vrijdag van de maand.

Op het WeekendBeleggers Excel dashboard (versie 3.4) zien we op dit moment geen enkele pop up verschijnen als waarschuwing dat er iets niet volgens plan verloopt.  Zo geeft bijv. de kansberekening op zaterdag een stand aan van 528,49 en is daarmee wel in de buurt gekomen van de 530 grens.

Met een stand van 10,14 op de volatiliteit (mediaan 20) is er in ieder geval geen verkopers paniekmarkt. Door de blijvend stijgende AEX zit het risico dus aan de bovenkant dus daar moet onze aandacht dan ook naar toe gaan.

Gelukkig ondersteunt het dashboard ons daarbij.

Op 25 maart schreef ik

AEX april serie.

Op dit moment staan we na 3 weken op een ongerealiseerde winst van +160 euro. Met 1 contract dus. Dat is +41,34% van het maximaal haalbare resultaat en +6,12% maandrendement.

Had u dit uitgevoerd met 10 contracten dan stond er dus 1600 euro op te teller, da’s logisch. Meer contracten betekent uiteraard ook 10 x zoveel margin, da’s ook logisch.

Nog 2 weken te gaan tot de nieuwe maandserie of we moeten eerder het streefdoel van (nu nog) +70% hebben bereikt.

Ik zeg bewust “nu nog” omdat de Amerikaan Tom Sosnoff ergens beschreven zou hebben dat dit voor hem +50% moet zijn. Ik zoek evenwel nog steeds naar zijn onderbouwing van deze norm.

Maar het geeft voor mij wel de bevestiging dat deze multimiljonair (waarvan ik tot vorige week ook nog nooit had gehoord) ook niet wacht tot expiratiedatum en tot dat inzicht was ik zelf ook al eerder gekomen zoals u weet.

Het Excel dashboard laat op dit moment geen enkele automatische pop up zien als waarschuwing dat er iets niet volgens plan verloopt.

Zo geeft bijv. de kansberekening op zaterdag een stand aan van 524,40 en een ondergrens van 498,66; beiden ruim binnen de ingenomen uitoefenprijzen van 530 en 490.

De futures geven op het moment van schrijven een stand aan van 510,84. Minder dan 1 AEX punt van onze middenkoers. Ofwel een prima uitgangspunt om de 4e week in te gaan van deze 5 weekse serie.

Met een stand van 13,33 op de volatiliteit (mediaan 20) is er in ieder geval geen sprake van een verkopers paniekmarkt.

Op 01 april schreef ik

ALL TIME HIGH bereikt!

We sluiten de zaak met een mooie winst van +272 euro ergo +10,41% maandrendement. Gerealiseerd met slechts 1 contract, dat bedrag is hoger dan de kosten van een halfjaarabonnement.. U heeft hopelijk in de loop van de vrijdag ook de pop-up “Let op, op dit niveau neemt WB winst” zien verschijnen op het Excel Dashboard? Dat gebeurt automatisch wanneer het maximale profitniveau de +70% wordt overschreden.

Ik heb de video’s van het Amerikaanse Tasty Trade nog eens nader bestudeerd. Het blijkt nu dat Tom Sosnoff op het 50%  (max profit) niveau deels sluit (dus niet de hele positie waar ik eerder van uitging), dat is een goede manier om winst alvast deels te verzilveren.  Omdat WB echter werkt met 1 contract, laten we de hele positie normaliter doorlopen.

We voegen dus +272 euro toe aan het totaal en hebben van onze ingelegde 4000 euro nu ruim 11.000 euro gemaakt. Door deze winst is nu wederom een all time high behaald op de model optieportefeuille (zie ook de rendementsgrafiek in de rubriek rendement).

Wanneer u deze keer het Excel dashboard opnieuw download, ziet u dat WB de slotwaarden in rood aangeeft in de rubriek “ruimte voor eigen aantekeningen”. Deze opzet biedt voor u de mogelijkheid om de positie door te laten lopen en kunt u uw eigen resultaten keurig afzetten tegen die van WB.

Zij die gelijk met mij sluiten, genieten van een mooie winst en lopen de komende week geen enkel risico meer. Heerlijk gevoel en ja dat is emotie, nu mag ‘t. AEX serie mei Start volgende week (altijd 1e vrijdag van de maand)

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen