Ook AEX december serie sluit met winst
28 november 2016 

Ook AEX december serie sluit met winst

Rendement 2016 YTD: +14%

Op 26 november schreef ik

AEX December 2016 serie (update)

Ik sluit de zaak met winst. De winst betreft deze maand ditmaal een mooi rond getal van +10%, zijnde +246 euro.

Kwantitatief is er eigenlijk geen enkele reden om nu te sluiten. Immers, de kansberekening geeft op dit moment voor volgende week vrijdag een bovengrens aan van 468,63 (beveiligingsniveau 1).

Ook beveiligingsniveau 2 is nog niet bereikt want de huidige callprijs staat op 2,35 terwijl het beveiligingsniveau op 3,90 staat.

En beveiligingsniveau 3 (het reguliere WB sluitingmoment) is nog helemaal verwijderd met een koers van 465,30 terwijl de vrijdagslotkoers 457,99 betreft.

Toch ben ik niet ongevoelig voor de technische korte termijn uptrend van dit moment. Als deze doorzet krijgen we andere cijfers te zien, maar dat is koffiedik kijken.

Waarom sluit ik dan nu toch? Omdat langzaam voor het bedrijf WB b.v. het jaarrendement van belang begint te worden voor “WB”. En we hebben met elkaar “afgesproken” dat we dat eenmaal per jaar laten zien (zodat we kunnen vergelijken met derden) op 31 december. Daarnaast sluiten we nipt onder (alweer) een nieuw all time high!

Door nu te sluiten verzeker ik mij van een gerealiseerd jaarrendement van +14%. En dit soort getallen staan “voor eeuwig” op de website vermeld zoals u weet.

De kans dat we hiermee wederom (nog geen jaarverlies gemaakt sinds 2012) op een dubbelcijferig rendement uitkomen verhoog ik met deze actie. Ik hoop op uw begrip hiervoor.

Uiteraard heeft u zelf de keus uw posities wel door te laten lopen en in actie te komen op uw eigen beveiligingsniveau, deze is immers voor elke belegger anders!

December 2017 serie
Volgende week 02 december starten we (uiteraard) gewoon de januari serie. Deze kan het jaarrendement uiteraard nog (negatief of positief) beïnvloeden.

Op 19 november schreef ik

December 2016 serie (update)
De totale maandserie staat na 2 weken looptijd op een (ongerealiseerd) rendement van +44,44% ofwel +240 euro. Op maandbasis +9,76%..

De kans is aanwezig dat u afgelopen maandag een lager bedrag voor de put heeft ontvangen dan de WB gepresenteerde vrijdagslotkoers.
De afgelopen (meerdere) maanden was dat juist andersom (bij call en put), toen had u als klant dus “voordeel” in de rendementsberekening.

We gaan nu de 3e week in met een AEX koers van 450,68, slechts enkele punten boven de middenkoers van 445, dat is dus gunstig.

Ook de kansberekening geeft aan dat op 02-12-2016 de AEX tussen 466,29 en 435,07 valt, dus ruim binnen de gesignaleerde geschreven uitoefenprijzen.

Die kansberekening wijzigt natuurlijk maandag direct na opening allemaal weer want A. we weten de openingsstand niet en dus ook de volatiliteitswijziging niet (op dit moment gemiddeld rond 18,35) en B. dan zijn we een weekend verder opgeschoven richting expiratiedatum ergo minder aantal dagen tot expiratiedatum.

Allemaal input voor de kansberekening, daarom is het excel dashbord ook zo handig! Al deze input geeft in ieder geval aan dat we op dit moment niets hoeven te doen dan slechts af te wachten wat er gebeurt.

Mocht de AEX wederom zijwaarts blijven, dan moet eind volgende week/begin volgende week de +70% weer in beeld komen. Tenminste zo is het gedurende lange tijd geweest. De laatste maanden valt mij echter op dat die +70% in tijd opschuift, daar heb ik nog geen verklaring voor gevonden.

Op 12 november schreef ik

December 2016 serie (start)

Voor hen die het zich nu nog niet realiseren. ELKE 1e vrijdag van elke maand starten we een nieuwe maandserie met een geschreven call gevolgd door een geschreven put 1 week later.

Call december
Als u de ledenspecial “welke positie neem ik eigenlijk in” afgelopen maandag had gelezen en uitgevoerd, dan had u eigenlijk afgelopen maandag op grond van de kansberekening bovengrens de (op dat moment veiliger) call 475 moeten innemen. Inmiddels is echter de zaak weer genormaliseerd en volstaat alsnog de vorige week vrijdag gesignaleerde call 470.

Put december
De indicator berekent op basis van de vrijdagslotkoers een put van 420. Deze levert een zeer fraaie premie op van 3,45 (vergelijk november put met een premie van 2,15). Met een slotkoers van 445,41 past de middenkoers van 445 (470/420) hier keurig bij. Wederom een korte 4 weekse serie. Voor het jaarrendement is het niet verstandig om nog gekke dingen te doen dus we volstaan met 1 contract. De volatiliteit staat met 20,19 op gemiddeld. Veel succes.

Op 05 november schreef ik

2016 serie (start)

De indicator heeft deze december serie berekend op een call van 460. We weten ook dat deze indicator rekent op basis van de historische volatiliteit (12,75). De hitrate hiervan is bekend (86% op de call en 87% op de put) over de afgelopen 28 jaar. De indicator kijkt dus achteruit.

Maar als we positie innemen kijken we het liefst vooruit. Daarom nemen we de impliciete volatiliteit (voorspellende waarde) in beschouwing bij de kansberekening.

En dan hebben we ooit afgesproken dan wint de meest veilige uitkomst van beide berekeningen. Op deze wijze probeer ik de hitrate zelfs te verhogen tot boven de 90%!

Ditmaal wint dus de kansberekening uitkomst. En dan komen we uit op een stand van 470. Met een te ontvangen premie van 1,95 is dat ruim meer dan de mediaan (0,78).

Gezien het feit dat we ook nog een andere (nov put) serie hebben lopen op dit moment, ben ik wel voorzichtig om dit met meerdere contracten uit te voeren.

Volgende week met het innemen van de geschreven put dec kunnen we verder kijken. De volatiliteit begeeft zich met een stand van 23,84 op dit moment op het grensvlak van gemiddeld naar hoog.

En tot slot, houd rekening met een hogere margin wanneer u met 2 series aan de gang gaat.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen