Emotievrij beleggen 2021 in
19 december 2020 

Emotievrij beleggen 2021 in

Emotievrij beleggen 2021 in

Inleiding
Het Pareto principe is genoemd naar de Italiaanse econoom Pareto. Hij constateerde dat 20% van de bevolking 80% van het vermogen in Italië bezat. Daarom wordt deze verhouding (80/20) ook wel het Pareto principe genoemd. Dit principe kom je bijvoorbeeld ook tegen in de retail. Zo zijn winkelomzetten veelal gebaseerd op basis van 20% van het hele artikelaanbod. Ook in financiële markten zien we dat bijvoorbeeld 20% van de daytraders er met 80% van de winst vandoor gaat.

Het is al langer bekend dat 80% van de beleggers verliest op de beurs. Slechts 20% weet te winnen; 10% van de particulieren en 20% van de professionals. Dat geven tenminste internationale wetenschappelijk onderzoeken herhaaldelijk aan. Kennelijk is beleggen toch lastiger dan gedacht?

Toen ik in 2007 de WeekendBeleggers service startte, wilde ik een systeem ontwikkelen dat juist net andersom (zeg maar het omgekeerde Pareto principe) zou moeten opereren. Ik zou mij juist zeer ongelukkig (emotie) gaan voelen wanneer slechts 20% van mijn beleggingsacties tot 80% van het resultaat zou leiden. Dan zou ik dus in 80% van de gevallen tegen een verlies aankijken, hoe klein dan ook.

Ik zocht daarom een systeem dat 80% van mijn acties tot winst zouden moeten leiden. En dat ik 20% verlies zouden moeten accepteren. Dat vond en vind ik nog steeds een gezonde(re) verhouding.

Pareto

is ook grondlegger van de welvaartstheorie waarbij o.a. wordt aangetoond hoe de welvaartsverdeling over huishoudens plaatsvindt. Van belang is hierbij het Pareto-compensatiebeginsel. Dat betekent het volgende:

  1. Bij een verandering in de verdeling van welvaart treden er verliezers en winnaars op;
  2. Kunnen verliezers uit de winst van de winnaars worden gecompenseerd dan is de verandering pareto-optimaal.

Kortom, een pareto-optimale verandering in verdeling van de welvaart is wanneer verliezers voor het verlies uit de winst van de winnaars kunnen worden gecompenseerd. En dat laatste is nu precies wat er gebeurt bij WeekendBeleggers. De 20% verliezen worden gecompenseerd door 80% van de winsten.

Emotievrij

In diezelfde internationale wetenschappelijke beleggeronderzoeken bleek dat beleggers die verliezen op de beurs teveel handelen met emotie. De meest simpele vorm van emotie kent u wel. Stel, u leest een positief artikel in de krant over Unilever en schaft vervolgens het aandeel Unilever aan. En dan vreemd opkijken wanneer Unilever (al of niet tijdelijk) over zijn hoogtepunt is. Koers daalt, belegger ontevreden. En dan heeft de beurs het gedaan.. Zo moet het dus niet. Kennelijk is er meer nodig. Meer huiswerk. Huiswerk dat de overige beleggen.com experts ongetwijfeld ook zullen hebben uitgevoerd. Ieder op hun eigen manier en ieder met hun eigen asset voorkeur.

Toen ik mij dat realiseerde stond mij destijds een model voor ogen dat een hitrate (het aantal winstgevende acties) zou moeten kennen van 80%. En dat dit systeem tegelijkertijd zoveel als mogelijk emotievrij zou moeten zijn. Maar hoe pak je dat dan aan? Door een kwantitatief plan te volgen. Dat betekende in mijn geval dat ik ervoor gekozen heb om vooral met technische indicatoren te werken. Een indicator is een wiskundige afgeleide van de koersgrafiek. Alle indicatoren (er zijn er velen) hebben hetzelfde doel, de belegger ondersteunen in zijn of haar beleggingsbeslissingen. Het zijn hulpmiddelen niet meer, niet minder.

Dus heb ik mij bij de start in 2006 middels backtesting vooral gericht op het testen van indicatoren. Zodat je aan de computer kunt vragen “hoe vaak ging dit nu goed met deze indicator en met deze (formule)instelling?” En zo selecteer je eigenlijk een setje van indicatoren waar je dan vertrouwen in hebt. En dan de praktijk in. Kijken of het ook werkt in de praktijk. En dat deed het.

Sinds 2012 zijn achtereenvolgende winstgevende jaren met opties tot gevolg geweest. Zo niet in 2020. Toen waren de indicatoren behoorlijk van slag. Oorzaak Coronakrach begin 2020. Maar ook daar hebben we weer van geleerd, want een systeem is eigenlijk nooit af. Bij de volgende Covid20 weten we beter hoe we zouden moeten handelen tijdens zo’n zeldzame situatie. Zo leer je dan ook weer van een crisis.

Is het nu de bedoeling dat u ook indicatoren gaat testen? Of dat u helemaal begrijpt hoe een indicator werkt? Dat kan, maar dat zou niet zinvol en vooral zeer tijdrovend zijn kan ik u melden. Maar u kunt er wel gebruik van maken.

Zo maak ik al sinds 2012 gebruik van een “optie indicator” om geheel emotievrij de bandbreedte (winstzone) te berekenen welke benodigd is voor de zijwaartse (diagonale) short strangle optiestrategie. Dat is een internationaal zeer populaire optiestrategie. Hierbij profiteert u van zijwaartse koersen op korte termijn. En laat dat nu net in 80% van de tijd het geval zijn? Mits goed uitgevoerd, is dit een zeer winstgevend handelssysteem gebleken over een langere periode. Ik voer dat overigens enkel en alleen uit op de AEX index. Daar zit dan gelijk de broodnodige spreiding.

Sinds 2012 ondersteun ik de visie dat beurskoersen zich in 80% van de gevallen zijwaarts bewegen op korte termijn. Deze optie-indicator laat over de afgelopen 34 jaar (!) een correcte uitkomst zien op de (geschreven) uitoefenprijzen van de calloptie (86%) en de putoptie (87%). Deze indicator is in 2007 de basis geweest voor het hele systeem. De rest is eromheen ontwikkeld.

Daarnaast maak ik gebruik van een zelf ontwikkeld Excel dashboard (met real time AEXindex koersen en near real time bied- en laatkoersen). Hierbij wordt o.a. een emotievrije kansberekening (naar keuze 1 of 1,5 standaarddeviatie afhankelijk van de impliciete volatiliteit stand) uitgevoerd. De meest veilige van de twee berekeningen bepaalt voor mij (al 8 jaar lang, elke maand weer) de keuze van de juiste uitoefenprijzen. Nadat de positie is ingenomen, monitor ik met dit dashboard de hele optiepositie. Risico’s worden gemonitord door stoplosses. Elke maand kunnen de leden en proefabonnees het Excel dashboard (ook Mac) downloaden zodat de beleggers de optie positie ook zelf door de week kunnen volgen. Mag wel, hoeft niet.

Inmiddels, 14 jaar verder als signaalaanbieder, kan ik u melden dat een model is ontwikkeld dat inderdaad een hitrate kent van 80%.

Nu zegt een hitrate van 80% eigenlijk ook weer niet alles, want die overgebleven 20% moeten natuurlijk niet alle winst wegsnoepen doordat de verliezen groter zijn dan de winst die gemaakt wordt. Binnen de beleggingswereld is daar een oplossing voor bedacht. Dat is de winst/verlies verhouding. Deze betreft ruim 2:1. Dat betekent dat er ruim meer dan twee keer zoveel winst gemaakt wordt als verlies. Ik streef overigens naar een verhouding van 3:1.

Onze combinatie van percentage winners en winst/verliesverhouding maakt dat dit systeem niet failliet kan gaan volgens onderzoekers Lucas en Lebeau. Deze Probability of Ruin tabel (bron: Technical Traders Guide to Computer Analysis of the Futures Markets) toont aan dat ons model 0% kans heeft failliet te gaan. En met “failliet” bedoelen Lucas en Lebeau dat u de helft van uw account zou kunnen verliezen. Gaat dus niet gebeuren bij het WeekendBeleggers model. Nu ook wetenschappelijk aangetoond.

Emotievrij beleggen 2021

Twee van de drie belangrijkste indicatoren op middellange termijn (6 weken tot 9 maanden) laten op dit moment zien dat er een bullmarket in de maak is. Het liefst zien we natuurlijk zijwaartse koersen, maar direct gevolgd door (licht) stijgende koersen. Licht stijgende koersen zijn geen probleem voor dit model. Zelfs licht dalende koersen zijn geen enkel probleem in deze optiestrategie. Fors dalende koersen zien we natuurlijk liever niet in ons model. Tja wie wel?

Wat zijn uw kansen in 2021?

  1. De keus te willen toetreden tot de 20% beleggers die wel winst maken op de beurs;
  2. De keus te erkennen dat beleggen met emoties kan leiden tot verlies;
  3. De keus te maken voor een bewezen model met een hitrate van 80%. En waarbij is gebleken dat over meerdere jaren de winsten ruim twee keer zo groot zijn geweest als de verliezen;
  4. De keus om te profiteren van (licht) stijgende koersen in 2021;
  5. De keus u door mij (24/7) te laten coachen.

Michael Groenewoud is oprichter/eigenaar van WeekendBeleggers b.v. Hij heeft tientallen jaren beurservaring en is kwantitatief en technisch analist. Hij heeft samengewerkt met AbnAmrobank/Royal Bank of Schotland  en BNP-Paribas. Schrijver van 2 Ebooks: Succesvol Turbo Beleggen (2012) en Succesvol Beleggen met Opties op de AEX index (2017 en geactualiseerd t/m december 2020).

Met zijn (diagonale) short strangle optiestrategie heeft hij sinds 2012 gemiddeld +34% per jaar gerealiseerd. Kijken of dit systeem bij u past? Neem dan een zeer voordelig proefabonnement.

Wilt u in elke maand geld verdienen door succesvol te beleggen met opties op de AEX index? Elk weekend neemt Michael u aan het handje mee om de maandserie positie te monitoren. Voer de signalen uit bij uw eigen bank of broker (zelf beleggen).

Voor het proefabonnement klik hier. Voor meer informatie https://weekendbeleggen.nl/

WeekendBeleggers: effectief, efficiënt en ……… emotievrij

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen