Angstmeter VAEX stijgt van laag naar gemiddeld
15 oktober 2014 

Angstmeter VAEX stijgt van laag naar gemiddeld

 

vix

Klik op afbeelding voor vergrotiong

 

Angstmeter VAEX stijgt van laag naar gemiddeld.

De meeste beleggers kennen de VIX wel, de Amerikaanse angstmeter. Onze eigen AEX heeft echter ook een angstmeter en die noemen we de VAEX. Deze week is deze VAEX gestegen naar gemiddeld niveau. Dus op zich nog niet iets om onrustig van te worden maar het is wel een signaal natuurlijk. Als de VAEX zich boven de 24 gaat verheffen, dan moeten we pas echt “angstig” worden.

Impliciete volatiliteit

De impliciete volatiliteit (de beweeglijkheid die iets zegt over de toekomst) is zelfs boven de historische volatiliteit uitgekomen. Dat is ook een signaal. en dat dit proces zich plots heeft voltrokken is ook een signaal.
Ondanks al die signalen handel ik voor de middellange termijn strategie op basis van de WeekendBeleggers indicator en voor de korte termijn op basis van de optie-indicator. Het mooie van die laatste indicator is dat de bandbreedte waartussen de koers zich zou moeten bewegen, wordt berekend op basis van de impliciete volatiliteit. Lage volatiliteit (onder de 16) betekent dus een smalle bandbreedte en een hoge(re) volatiliteit betekent een bredere bandbreedte. Wie dat bedacht heeft verdient een lintje en ik ben het niet!

Het zou natuurlijk kunnen we dat met de short strangle optiestrategie voor de november serie een verlies mee gaan maken (dat moet overigens nog blijken), maar dat de maanden daarna alsnog de winst weer wordt binnengehaald omdat na dalende koersen meestal de koersen zich weer zijwaarts bewegen. De volatiliteit blijft dan voorlopig nog hoog waardoor de bandbreedtes ook breed blijven. En dat is natuurlijk gunstig in een model dat wordt ingezet voor de zijwaartse beweging. Het Iron Condor onderzoek is vanaf april 2012 nog steeds in onderzoek, waarbij op dit moment de short strangle nader wordt bekeken. Betalende leden kunnen overigens gewoon gratis meedoen omdat dit nog geen officiële service is van WeekendBeleggers. Eerst maar eens kijken hoe het model zich houdt met hogere volatiliteiten. 

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen