Na verlies december AEX optieserie: hitrate +88%
11 december 2018 

Na verlies december AEX optieserie: hitrate +88%

Na verlies december AEX optieserie: hitrate +88%

Op zaterdag 08 feb. 2018  schreef ik het volgende aan de leden

Optieserie December

We sluiten de zaak met €-304 verlies (voor details zie Excel Dashoard). Met zo veel dalend koersgeweld van afgelopen donderdag viel daar weinig tegenin te brengen.

Een donderdag AEXID opening van 510,71, een laagste dagstand van 496,64 en een slotstand van 498,92. Een daling van maar liefst 11,79 AEX punten op 1 dag. Pfff, jammer.

Toch mogen we niet helemaal verrast zijn, want ik heb meerdere malen tijdens deze serie aangegeven dat we in een dead cross fase zitten. Voorzichtig handelen dus. Nog voorzichtiger dan normaal te doen gebruikelijk zeg maar. Ja en dan helpt een 5 weekse serie ook niet echt want we zijn dan 1 week langer in positie (dus 1 week langer risico lopen) dan bij een 4 weekse serie.

En had ik ook niet aangegeven dat we statistisch wel weer eens aan de beurt zouden kunnen komen met een verlies?

Ondanks alles, geen reden om helemaal geen positie in te nemen maar wel om voorzichtigheid te betrachten. Bent u gewend om zeg maar met 6 optiecontracten te werken, dan zou je dat bijv. nu kunnen doen met 3 contracten.

De internationale markten gingen op en neer (winst en verlies wisselen elkaar dan af zoals we hebben gezien), niet zelden een voorbode voor verder naderend onheil. De WBi (weekgrafiek) voor u niet zichtbaar nadert nu toch rap die beroemde 0-lijn.

En pas vanaf dat moment benadert WB met een bearmarket blik. Dan gaan we extra maatregelen nemen tegen meer dalend koersgeweld, maar dat is voor later.

Afgelopen donderdag is de AEX op slotkoers stoplossniveau 3 (505) geëindigd. Maar dan zouden we toch doorrollen om verliezen te beperken c.q. om eventueel alsnog met winst te eindigen? Dat klopt, maar dan moet er wel voldoende tijd over zijn om te kunnen doorrollen. En een dag later (nu dus) WETEN we dat we een nieuwe serie zullen starten.

Met andere woorden doorrollen in dezelfde maandserie had geen enkele zin meer (vorige week nog wel zoals ook aangegeven c490/p535). Beleggers die dit bericht hadden opgepikt, zitten nog goed.

In feite rollen we straks ook door maar dan met een nieuwe maandserie van januari.

Verlies is nooit leuk, vooral niet als het je eerste positie betreft. En een goede belegger NEEMT verlies. Maar tel ook vooral uw zegeningen. En de beleggers die vandaag voor het eerst meedoen met de januari serie die denken “zo dat verlies heb IK in ieder geval niet geleden”. Zo ging het, zo gaat het en zo zal het altijd gaan.

Desalniettemin toch goed om de zaak weer even in het juiste perspectief te plaatsen. Ik wil u daarom even meenemen naar de resultaten in euro over de afgelopen 12 maanden.

U ziet hier achtereenvolgende de resultaten in euro’s van de series van december 2017 t/m december 2018

transactieoverzicht laatste 12 maanden

U ziet, slechts 2 verliesmaanden van de 12. Dat is een hitrate van +83,3%.

Als we de zaak nog verder uitbreiden dan zijn dit de statistieken in euro’s van de afgelopen 16 maanden over de periode augustus 2017 t/m december 2018:

Nu zijn het nog steeds 2 verliesmaanden, maar nu van de 16 maanden. Dat is een hitrate van 14/16 = +87,5%. Daar kun je wel mee thuiskomen toch?

In totaal is met het model in de afgelopen 16 maanden +3216 euro verdiend met 1 contract (ja, daar moeten de kosten dan nog wel van af).

Had u echter met 2 optiecontracten gehandeld, dan had u 2 x 3216 euro = +6432 euro verdiend. Enz.,enz.

Bovenstaande is gebaseerd op de WB administratie (vrijdagslotkoers).
In de maandelijkse WB rendementsgrafiek (die na sluiting weer is bijgewerkt in de rubrieken onder) wordt overigens wel rekening gehouden met de kosten, dit even voor de duidelijkheid.

Ja, dan kunnen we niet handelen op een vrijdagslotkoers, ja de beurs is gesloten in het weekend. DUS OOK VOOR MIJ PRIVE.

Vandaar dat ik u in de laatste maandnieuwsbrief mijn eigen privé (Binckbank)rendement heb laten zien sinds januari 2017.
Ruim +50% t.o.v. de benchmark AEX +7,49%. Ja, net als u op de maandag wanneer de beurs wel open is.
Elke Binckbank belegger kan zo’n uitdraai maken via Portefeuille Overzicht/Analyse/Rendementsontwikkeling (lees, niet te manipuleren).

Waarmee ik slechts wil aantonen dat je dan dus zelfs nog (veel) meer rendement kunt halen dan de WB administratie op onze website aangeeft.
Ik handel met discipline en voorzichtig, dat dan weer wel..

Beste mensen, transparanter dan dit kan ik het echt niet maken. Heeft u opmerkingen, laat het mij weten?

Wilt u de hele serie volgen vanaf de start?
Op zaterdag 03 nov. schreef ik het volgende:

Optieserie December

We schrijven (open verkoop) de CALL 560

Leading indicator (de blauwe lijnen van de AEX daggrafiek (zie rubriek onder) geeft een berekende waarde aan van 560.

De kansberekening (zie Excel Dashboard) ziet het allemaal wat minder somber en komt uit op een waarde van 548,46 (datum 07 december, start januari serie) en 553,48 voor de formele expiratiedatum van 21 dec.).

Het wordt dus de 560 omdat we van de twee berekeningen altijd de meest veilige nemen. Dat betekent dat bij een verdere AEX stijging niet snel in de problemen zullen komen. Sterker nog, we creëren op deze manier een winstzone aan de bovenkant van 560 (uitoefenprijs)-521,80 (huidige koers) = 38,20 AEX punten. Dat is behoorlijk veel.

Het stoplossniveau 3 staat hiermee op 554,40 en het Break Even Point voor de call (BEPc, zie Excel Dashboard) staat op 560,77.

Die 0,77 t.o.v. de uitoefenprijs 560 komt natuurlijk van de premie die we zullen ontvangen. En de premie voor een 5 weekse serie ligt prima in lijn met onze mediaan (0,79) over de afgelopen twee jaar.

Een beetje voorzichtiger zijn, is niet erg. We moeten immers onze YTD 2018 van 14,3% zien te behouden.
Hoe mooi zou het zijn dat we zeven jaren achtereen met dubbelcijferige rendementen het jaar zouden kunnen afsluiten?

De tweede reden om wat voorzichtig te zijn, is dat we te maken hebben met een 5 weekse serie i.p.v. een 4 weekse serie. Dat betekent DUS in beginsel 1 week langer risico lopen.

Als ik kijk naar het technisch plaatje, dan zien we inmiddels de twee Moving Averages (zie AEX daggrafiek in de rubriek onder) die dalende zijn. Dat betekent voor stijgende koersen een weerstandsniveau. Dat is echter zeer gunstig voor een geschreven call. Dus in die zin zou er best wel wat meer risico gelopen kunnen worden. Maar dat doen we niet om de redenen die ik eerder heb aangegeven.

Volgende week volgt de geschreven put en pas dan staat de short strangle optieconstructie

Succes,

Risico’s van een short strangle
Het risico van een geschreven call is een forse koerssprong omhoog
Het risico van een geschreven put is een forse koerssprong omlaag

Op zaterdag 10 november schreef ik het volgende:

Optieserie December

We schrijven (open verkoop) de PUT 500 (a 2,40)

Onze (diagonale) short strangle positie is nu gerealiseerd en bestaat uit:
Een geschreven call 560 EN een geschreven put 500

De leading indicator (de blauwe lijnen van de AEX daggrafiek (zie rubriek onder) berekent een uitoefenprijs voor de put van 500. De Excel Dashboard kansberekening berekent 509,06 op datum 07 dec (start jan. serie) en ziet het daarmee een stuk minder somber. Het wordt DUS de 500 put optieserie want we nemen de meest veilige van de twee berekeningen.

De geschreven call 560
De vorige week geschreven call staat inmiddels op een ongerealiseerde winst van +22 euro.
En dit ondanks een AEX koersstijging (de natuurlijke vijand van een geschreven call) op vrijdagslotkoersbasis van 521,80 naar 529,55.

Inmiddels heeft de AEX de dalende MA50 bereikt. Deze gele lijn fungeert voor de call nu als weerstand, hetgeen gunstig is voor de geschreven call.
Laat nu de tijdverwachtingswaarde maar uit de premie weglopen.

De geschreven put 500.
Deze levert een premie (we verkopen immers in eerste instantie) op van 2,40. Dat is maar ietsje lager dan de mediaan van 2,50 voor een 5 weekse serie sinds begin 2017.

In totaal hebben we nu ontvangen 0,77+2,40 = 3,17. Dat is maar ietsje lager dan de mediaan van 3,29 (zie ook Excel Dashboard rubriek Extra informatie). Dus de totaalpremie van deze short strangle ligt in lijn met wat we de afgelopen 2 jaar hebben ervaren.

Nog belangrijker vind ik dat er nu een mooie winstzone is ontstaan van 60 AEX punten (vorige maand 70). Waarbij op grond van de vrijdagslotkoers (529,55) aan de bovenkant een winstzone is van 30,45 AEX punten en aan de onderzijde een winstzone is van 29,55 AEX punten. Hoe mooi wilt u in het midden zitten van deze best wel ruime winstzone?

Het voordeel van afgelopen week was dat de AEX koers in theorie naar 0 mocht duiken. Daar hadden we dan geen enkele last van gehad. Nu we echter een geschreven put hebben ingenomen, wordt dat natuurlijk wel anders. Van een geschreven put is immers de natuurlijke vijand een forse daling van de AEX.

En op mogelijke AEX koersdalingen moeten we altijd alert zijn (vandaar dat de premies van een put ook ALTIJD hoger zijn dan die van een call want dat vinden alle beleggers kennelijk).

Laten we daarnaast niet vergeten dat er nog immer op de daggrafiek een deadcross situatie bestaat.
Dat betekent in beginsel lagere koersen op middellange termijn. Ons model KAN zo’n daling prima opvangen, MITS de koersdaling maar geleidelijk aan gaat!

Als we kijken naar de weekgrafiek (zie special van vorige week) dan heeft de WBi nog steeds de 0-lijn niet doodschreden. Want pas dan ontstaat een totaal andere situatie waarbij we ons gaan indekken tegen grotere koersdalingen.

Ik heb het dan over een situatie gelijk 2001/2008 waarbij de koersen uiteindelijk wel zo’n 60% naar beneden zijn gezakt. Zover is het nog niet (misschien ergens volgend jaar?).

Op dit moment dus geen reden voor paniek dus. Sterker nog, de impliciete volatiliteit (de vola met toekomstverwachting) staat met 14,23% in de gemiddelde range. Er is dus voorlopig rust in de markt.

Technisch gesproken zien we nog ook steeds die sterke weerstand op het 506 niveau staan. Het stoplossniveau 3 (HET WB sluitmoment voor de put, zie Dashboard) staat op 505. Ergo, de kans dat de koers eventueel versneld door de 506 zou kunnen zakken lijkt mij om deze reden vooralsnog klein.

Nog 4 weken te gaan in deze 5 weekse serie

Succes,

Op zaterdag 17 nov. schreef ik het volgende

Optieserie December

Excek Dashboard (monitoring positie tijdens de looptijd)

Op dit moment staan we op een ongerealiseerd rendement van +6 euro.

De afgelopen week kenmerkte zich door de reguliere op-en-neer-gaande-bewegingen tijdens een expiratieweek (novemberserie) waarbij e.e.a. werd versterkt door de Brexitperikelen; u kunt daar in de media voldoende over lezen. Da’s fundamenteel, daar zijn we niet van.

Bovendien zijn dat emotionele zaken en voor ons kwantitatief technisch model niet relevant. Alle emoties worden immers gewoon in de koers verwerkt.
Maar dat betekent soms ook dat in zo’n expiratieweek winsten worden afgewisseld met verliezen en andersom.

Voor de beginners onder ons vooral niet te snel zenuwachtig worden!

Voor mij is nu belangrijk dat we alweer 2 weken verder in de tijd zijn gekomen (15 dagen in positie), dat de volatiliteit (15,89%) niet ernstig omhoog is geschoten en dat in de belangrijke rubriek “stoplossniveau’s er geen enkele pop up is waar te nemen.

Want WB grijpt pas in op niveau 3 en dat is bij een bovengrens van 554,40 en bij een ondergrens van 505. En afhankelijk van de situatie kan ik besluiten om eventueel de zaak door te rollen. Doorrollen betekent sluiten van de zaak en ONMIDDELLIJK een nieuwe positie openen. Maar zover is het nog lang niet.

Zijn er dan helemaal geen beren op de weg? Nou voor de call 560 al helemaal niet. Immers met een bovengrens van 541,86 zit het aan die kant wel snor.

De put 500 dan? Nou als we naar de gewenste middenkoers 530 kijken en daar de vrijdagslotkoers tegenover zetten, dan zijn we in 2 weken 7,57 punten gedaald, geen drama, zelfs als je die lijn zou willen doortrekken naar 07 december (start nieuwe serie).
.
Benedengrens wordt op dit moment berekend op 503 dus nog 3 punten boven de uitoefenprijs 500.
De deadcross situatie (in beginsel dalende koersen) van de beide MA’s (de gele en blauwe lijnen op de daggrafiek) laat zich gelden, maar dat deed het 2 weken geleden ook al.

What about statistics?
Het is alweer 10 maanden geleden dat we voor het laatst verlies hebben geleden(februari 2018/-72 euro).
In een serie van 16 maanden achtereenvolgende maanden was dat zelfs het enige verlies!

Ergo rekentechnisch gezien zou een verlies wel weer eens tot de mogelijkheden moeten behoren. En verliezen horen er gewoon bij, heel simpel.

Of dat ook deze serie zal zijn, valt van te voren natuurlijk niet te voorspellen. Mocht de daling zich toch voortzetten dan zet ik in op de zware steun op 506 (zie paarse horizontale lijn op de daggrafiek/oude top 2015) maar dan liefst niet de komende 3 weken.

Nog 3 weken te gaan in deze 5 weekse serie

Op zaterdag 24 nov. schreef ik het volgende

Optieserie December

WB blijft in positie

Excel Dashboard (monitoring positie tijdens de looptijd)

Op dit moment staan we op een ongerealiseerd verlies van  -145 euro.

Er valt 1 pop up rode waarschuwing waar te nemen. De kansberekening ondergrens komt voor dit moment uit op 496,93 terwijl we de put 500 hebben ingenomen. Daarom rood.

Vanaf de gewenste middenkoers 530 zijn er nu 16,15 punten “weggelekt”. Maar sinds de start zijn we wel 3 weken verder. En we hebben in beginsel nog 2 weken te gaan tot de start van de januari serie.

De volatiliteit is sinds vorige week ietsje gestegen maar niet dramatisch. Deze staat nu wederom op een gemiddelde stand van +17,45%. Ondanks dalende koersen is er dus op dit moment GEEN PANIEK in de markt.

Op de weekgrafiek (voor u niet zichtbaar) heeft de oude vertrouwde WBindicator de 0-lijn nog niet gepasseerd. Pas wanneer dat gebeurt, dan gaat WB uit van een (mogelijke) bearmarket, eerder niet.

Pas vanaf dat moment gaan we de komende series gelijk vanaf de start (dus niet tussentijds) aanvullen met een “brandverzekering” in de vorm van een gekochte put onder de short strangle constructie. Bij dalende koersen stijgt een gekochte put in premie.

Ik besluit daarom voor nu om het model met discipline te blijven volgen en pas in te grijpen met een doorrolactie op stoplossniveau 3 (slotkoers 505). Hierbij mede gesteund door de zware weerstand op het niveau 506. Mocht komende week de AEX op slotkoers 505 eindigen dan zal ik u, ook door de week, uiteraard van deze actie op de hoogte brengen.

Mogelijke doorrolactie
Ik kan best begrijpen dat sommigen van u (de starters?) van dit verlies nu al wat zenuwachtig beginnen te worden? Niet echt nodig, want het gemiddelde verlies sinds januari 2017 ligt op -258.

Maar goed, u zou bijvoorbeeld dan de volgende actie kunnen overwegen.

Maandag sluit u de huidige positie (c560/p500) en NEEMT (een belegger NEEMT verlies) die -145 euro verlies.
DIRECT daarna OPENT u een nieuwe short strangle positie waarbij u de AEX koers in feite in het midden zet van de twee uitoefenprijzen.

Kijkend naar de huidige slotkoers van 513,85 zou een gewenste middenkoers van 513 voor de komende 2 weken bijvoorbeeld een mooi uitgangspunt kunnen zijn.

U schrijft dan bijv. de call 535 a 1,50 en u schrijft de put 490 a 2,80. Dat maakt totaal 4,30 (430 euro) aan te ontvangen premie. Deze winstzone van 45 punten (535/490) zou voldoende moeten zijn voor de resterende periode. (een winstzone van 60 is deze keer nu niet nodig omdat we dichter bij de formele expiratiedatum zitten (bij de start van deze serie was dat  7 weken voor exp.datum, nu 4 weken).

Met de mogelijke winst van deze nieuwe constructie (c535/p490) zou dat dan de 145 euro verlies moeten compenseren. En op deze wijze eindigt deze decemberserie voor u dan mogelijk alsnog in finale winst. Dat is het idee. UW KEUZE.

WB blijft in positie
Maar nogmaals, WB doet dat niet en blijft in de huidige positie c560/p500 zitten.
We wachten de ontwikkelingen volgende week rustig af. Het blijft natuurlijk wel spannend.

What about statistics? (HERHAALBERICHT)
Het is alweer 10 maanden geleden dat we voor het laatst verlies hebben geleden(februari 2018/-72 euro).
In een serie van 16 maanden achtereenvolgende maanden was dat zelfs het enige verlies!

Ergo, rekentechnisch gezien zou een verlies wel weer eens tot de mogelijkheden moeten behoren. En verliezen horen er gewoon bij, heel simpel.

Of dat ook deze serie zal zijn, valt van te voren natuurlijk niet te voorspellen. Mocht de daling zich toch voortzetten dan zet ik in op de zware steun op 506 (zie paarse horizontale lijn op de daggrafiek/oude top 2015) maar dan liefst niet de komende 3 (red. nu 2) weken.

Nog 2 weken te gaan in deze 5 weekse serie

Op zaterdag 01 december schreef ik het volgende:

Optieserie December

WB blijft in positie

Op dit moment staan we op een ongerealiseerde winst van +61 euro (vorige week -145 euro) en gaat het weer de goede kant op. Het besluit om vorige week met discipline het model te blijven volgen is voor afgelopen week een juist besluit gebleken.

Want hoe dichter de zaak de formele expiratiedatum van 21 december nadert, hoe sneller de tijdverwachtingswaarde uit alle opties loopt. En daar is het ons steeds om te doen geweest!

Excel Dashboard (monitoring positie tijdens de looptijd)

Geen rode pop up (meer) waar te nemen. De kansberekening ondergrens komt voor dit moment uit op 508,30 op datum 07 december (a.s. vrijdag) dus dat is voor nu prima.

Vanaf de gewenste middenkoers 530 zijn er nu 10,63 punten naar beneden “weggelekt”. Maar sinds de start zijn we inmiddels wel 4 weken verder. En we hebben in beginsel nog maar 1 week te gaan tot de start van de januari 2019 serie.

De volatiliteit is sinds vorige week ietsje gedaald. Deze staat nu op een gemiddelde stand van +16,63%. Er is dus op dit moment (net als vorige week) GEEN PANIEK in de markt.

In beginsel nog 1 week te gaan in deze 5 weekse serie. Waarom zeg ik “in beginsel”? Nou omdat dan de volgende serie start maar we nog niet weten hoe de vlag er voor de huidige serie eind volgende week bijstaat. Misschien blijven we dan nog wel een weekje in positie? (met dubbele margin tot gevolg?)

We hebben volgende week vrijdag dan 5 weken risico gelopen en een mogelijke winst willen we uiteindelijk ook verzilveren met liefst een resultaat dat ligt rond de mediaan. Wij weten dat die van een winnende serie ligt op €239.

Statistisch gezien zou een verlies heel logisch zijn, maar of dat deze serie zal zijn, valt niet te voorspellen.
Als dat namelijk wel te voorspellen zou zijn, dan zouden we geen positie innemen nietwaar?

Op de weekgrafiek (voor u niet zichtbaar) heeft de oude vertrouwde WBi (WB indicator) de 0-lijn nog steeds niet gepasseerd. Pas wanneer dat gebeurt, dan gaat WB uit van een (mogelijke) bearmarket, eerder niet.

Zijn alle zorgen dan nu voorbij? Nou we zitten nog steeds in de daggrafiek in die “dead cross” fase (in beginsel dalende koersen). Het blijft spannend. Dus voorzichtigheid blijft nog steeds geboden.

Succes voor de slotweek!

Ga terug helemaal naar boven voor het slot van deze serie op zaterdag 08 dec.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen