WeekendBeleggers bestaan 10 jaar!
27 juli 2017 

WeekendBeleggers bestaan 10 jaar!

WeekendBeleggers b.v. bestaat 10 jaar! Staan we even bij stil.

Op 12 juli 2007 zijn we gestart met onze internetservice. Sindsdien hebben vele honderden beleggers gebruik gemaakt van onze dienstverlening.  Veel live seminars gegeven (o.a. ABNAMRO/RBS/BNP PARIBAS), webinars gehouden, twee E books geschreven (een over Turbo’s en een over Opties), gratis maandnieuwsbrief 10e jaargang geschreven, 3 opvolgende websites live gebracht, honderden beleggers gecoacht, content geschreven voor social media (FB, Twitter en LinkedIn). etc., etc.

Trouwens, prachtig om te zien dat er nog steeds leden van het eerste uur bij ons zijn, bijzonder nietwaar! Een betere reclame kan ik mij eigenlijk niet bedenken toch?

In die 10 jaar is er veel gebeurd. We zijn gestart medio 2007 met een aandelen portefeuille al rap gevolgd door een Turbo portefeuille. Door de grote koersdaling in 2008 hebben we toen zwaar ingezet op shortposities. Dat was onze eerste winst en waren we los. Het heeft nu niet meer zoveel zin om alle rendementen uit die tijd nog eens op te lepelen, maar we hebben de zaak met zeer ruime winst afgesloten in 2016. Met spijt heb ik vorig jaar afscheid moeten nemen van het product Turbo en van BNP Paribas collega’s, vele jaren zeer prettig mee samengewerkt.

Sommigen waren best wel teleurgesteld dat we met deze 2 portefeuilles stopten, maar ik kon niet anders. Ik realiseerde mij steeds meer dat de financiële markten na de crisis kunstmatig in stand werden gehouden door de centrale banken (BoJ/FED/Europese Bank). Het resultaat daarvan was dat het mijn systeem frustreerde. De laatste tijd lees ik dat meerdere hedgefunds (zo ook  Alex vermogensbeheer) last hebben (gehad) van hetzelfde fenomeen. Ik begrijp dat heel goed, omdat ik mij zwaar in de materie heb verdiept. Maar geloof me, het was een zware beslissing in april 2016 om ermee te stoppen, maar wel een beslissing die ik moest nemen.

In tegenstelling tot die funds en Alex Vermogensbeheer heeft WeekendBeleggers wel tijdig de strategie kunnen aanpassen. In 2012 introduceerde ik namelijk al de optieportefeuille want ik miste iets in mijn totale systeem van dat moment. Destijds had ik echter geen idee dat deze strategie uiteindelijk de redding van “WB” zou worden. Immers deze optiestrategie doet het uitstekend in stijgende maar ook in dalende markten, maar dan op een zijwaartse manier (bekijk laatste webinar).

Opties op de AEX index

Nederlanders houden van opties, al jaren. In tegenstelling tot Turbo’s zijn deze juist goed in te zetten in een korte termijn strategie. Voor 2012 had ik eigenlijk nooit iets met opties. Ik vond het maar een vreemde zaak dat wanneer ik een calloptie kocht, de koers van de onderliggende waarde inderdaad steeg, maar ik nog steeds geen rendement op mijn bankaccount had staan. Tot ik mij realiseerde waardoor dat kwam. De kracht van de tijdverwachtingswaarde binnen de optiepremie was veel groter dan ik dacht. Deze krachten laat ik nu voor mij werken! De tijd is nu mijn vriend geworden.

En als je dan niet kunt winnen door het kopen van opties dan doe je toch het tegenovergestelde? Dus opties in eerste instantie verkopen (=schrijven)
En zo kwam ik op de short strangle optiestrategie. Een model dat winst maakt wanneer de onderliggende waarde zich binnen een bepaalde bandbreedte (WB noemt dat tegenwoordig winstzone) beweegt binnen enkele (4 a 5)weken. En die korte termijn optiestrategie heeft dus NAUWELIJKS LAST van de centrale banken. Elke maand dus kans op een extra inkomen, e.e.a. uiteraard afhankelijk van de hoogte van je belegd vermogen op je eigen bank/brokeraccount.

Had ik met de Turboportefeuille nog wel eens een verliesjaar tussendoor, met de optieportefeuille scoren we nu sinds 2012 onverminderd dubbele positieve winstcijfers (zie tabblad rendement). Ben er zelf ook nog steeds verbaasd over. Ik maak hierbij gebruik van een prachtig hulpmiddel, de optie-indicator (nee, niet zelf ontwikkeld). Inmiddels is daar een heus beheersysteem omheen ontwikkeld en maken de leden gebruik van een Excel Dashboard (wel zelf ontwikkeld) om hun posities te monitoren (hoeft niet, mag wel). Voor mij werkt dat uitstekend en ik hoor steeds meer leden zich positief uitlaten over het dashboard.

App

Wij blijven bescheiden. WB heeft geen feest gevierd, maar heeft de centjes daarvan uitgespaard ten gunste van leden/belangstellenden.
Zo hebben we een korte animatievideo laten ontwikkelen over de optiestrategie op de AEX index. En hebben we nu ook een proefabonnement (dat hadden we nooit) tegen wel zeer voordelig tarief. Eenieder kan het nu zelf (vrijwel gratis) uitproberen zonder gelijk aan een halfjaar abonnement vast te zitten, hoe eerlijk is dat?

En binnenkort gaan we moderniseren door het aanbieden van een APP. Dat wordt een separate dienstverlening met een aparte website maar wel onder de paraplu van WeekendBeleggers b.v. Mijn zoon Nick Groenewoud zal dat gaan uitvoeren, die kent inmiddels de ins- en outs van de strategie best heel goed. Als jong ondernemer bouwt hij met ditzelfde model zijn pensioen op.

Met de app hopen wij hiermee een nieuwe (mobiele) doelgroep te kunnen bereiken. U wordt dan nog meer verwend want Nick zal met u nog korter op de koers zitten dan u gewend bent van WB. Geen vrijdagavond administratie/weekendmailings meer maar gewoon maandagochtenduitvoering na een pushbericht. En ook pushberichten door de week. Deze service zal daardoor wel iets duurder worden dan de reguliere dienstverlening, da’s logisch. De APP is al een tijdje in ontwikkeling maar het einde is inzicht, wij houden u op de hoogte.

Tien jaar lang is gewerkt aan de naam “WeekendBeleggers”. Een naamswijziging voer je daarom niet zo snel door. Jarenlang was immers het motto “WeekendBeleggers beleggen alleen in het weekend”. Dat beeld moet met de overgebleven korte termijn optiestrategie wel wat worden genuanceerd want soms mag/moet er wel degelijk door de week ingegrepen worden om winsten veilig te stellen of verliezen te beperken.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen