Sluiten AEX-index augustus serie leidt tot all time high
27 juli 2019 

Sluiten AEX-index augustus serie leidt tot all time high

AEX-index augustus serie

Op 27 juli schreef ik het volgende naar de leden en proefabonnees

 

We sluiten de augustus AEX index serie positie 

Onze diagonale short strangle positie (call 590/put 550) staat inmiddels na 3 weken looptijd op een ongerealiseerde winst van +227 euro (vorige week +147 euro, de week daarvoor +45 euro).

We realiseren een maximale profit van +58,66% en een maandrendement van +6,46%.
En we sluiten deze maandserie af met een ALL TIME HIGH op de rendementsgrafiek (zie RENDEMENTSGRAFIEK SINDS START).

Is er reden om te sluiten? 
Nou, niet echt want het Dashboard geeft op dit moment geen aanleiding om te sluiten. Er zijn immers geen automatische pop ups waar te nemen. Maar die waren er afgelopen week wel door de fors stijgende koersen (donderdag opening!).

Technisch gezien is nu een koersdoorbraak waarneembaar (zie weekgrafiek). Sinds jaren staat de AEX niet zo hoog als dit moment. Dat is voor mij toch het (koerstechnisch) signaal om nu te sluiten. Want dan is er (koers)ruimte naar boven.De stijgende MA’s bevestigen dit al een tijdje zoals al vaker gememoreerd.

Efficiënt
Het WB bedrijfsmotto sinds 2007 luidt als volgt: Effectief, Efficiënt en Emotievrij.

De mediaan van een winnende maandserie was tot heden zo’n +250 euro. Maar daar moesten we dan wel 4 of 5 weken op wachten.
Als je dan dus in deze maandserie na 3 weken op +227 euro staat, dan lijkt mij dat een prima resultaat. En dan wil ik die laatste week geen enkel (verder stijgende koersen?) risico meer lopen.

U wel? Uw keuze. Dat kan gelukkig ook bij WB.

RENDEMENT
Dat betekent dat het netto resultaat 2019 (alle transactiekosten eraf) uitkomt op +1002 euro (zie PORTEFEUILLE RENDEMENT)
Dat betekent dat het YTD 2019 rendement (nu ook de abonnementskosten eraf) uitkomt op +13,94% (zie DOWNLOLAD MIJN POTENTIËLE RENDEMENT).

Op zaterdag 06 juli schreef ik het volgende:

Aug serie AEX-index (nieuw)

We schrijven (open verkoop) 1 x call 590 a 0,74

De optie-indicator berekent voor de call een uitoefenprijs van 590. De 1 x standaarddeviatie (+68,2%) kansberekening berekent voor datum 02 aug (datum nieuwe serie) een waarde van 588,71 en voor de formele expiratiedatum op 16 aug. een waarde van 592,94.

In tegenstelling tot de vorige maandserie zijn de indicator en de kansberekening het deze keer dus wel eens met de keuze van 590.

Gerekend vanaf de vrijdagslotkoers (570,46) is dat een kleine 20 AEX punten naar boven toe. D.w.z. stoplossniveau 3 ligt nu op 584,10.

TA/KA
Het moge duidelijk zijn dat de AEX nog steeds stijgt.

Enerzijds is de stijging al een tijdje gaande. Zo stond de AEX nog op 03 juni jl. op een laagste stand van 534,49. Dus ik zou niet gek staan te kijken van enige vermoeidheid de komende periode. Dat zou gunstig zijn voor ons model.

Anderzijds is het zo dat op KA basis een nieuwe blauwe vlak (zie weekgrafiek, nog niet ingetekend overigens)  is gestart.
In beginsel bevestigt dat de stijgende koersen van dit moment.

Daarnaast is het moment niet ver weg (voor de liefhebbers onder ons), dat de KA een omgekeerde Schouder Kop Schouder laat zien (beter zichtbaar op de weekgrafiek). Normaliter een betrouwbaar patroon van (sterke) stijging.

U weet, dit zijwaartse model houdt niet van sterke stijgingen (of sterke dalingen). Een beetje stijgen of dalen mag best, maar liefst niet te fors..

Desondanks bovenstaande voor WB geen reden om deze maand voor nu geen positie in te nemen zoals te doen gebruikelijk.

Wel is het zo dat door de (zeer) lage volatiliteit (11,76%) dat de premies (van call en put) gewoon laag zijn te noemen.
Dat is nu eenmaal zo, daar moeten we voorlopig mee leren leven. Bij meer beweeglijkheid schieten de premies (die we dan in eerste instantie kunnen ontvangen) omhoog. Komt heus wel weer..

Lage premies zijn voor WB geen reden om geen positie in te nemen. Het wordt alleen wat lastiger monitoren..

De call 590 premie voldoet overigens redelijk wel. Laatste gedane koers is 0,74 terwijl de mediaan (sinds jan 217) ligt op 0,76. De norm ligt nog steeds op 0,66.

Wel ligt deze premie veel lager dan die van vorige maand (0,94). Als u twijfelt om de call nu in te nemen, dan wacht u toch tot volgende week wanneer de put wordt geschreven?

Succes,

p.s. WallstreetPro is leading voor de premies omdat dit de laatste gedane koersen zijn. Dat zijn de premies van het Dashboard niet, De laatste download is bij het Dashboard van 17:22 uur en dan is de optiebeurs nog geopend zoals u weet. Dat verklaart het kleine verschil in premie tussen WSPro en het Dashboard.

Heeft u vragen? Stel ze gelijk en stel niet uit. Wij helpen graag, ook op dit moment tijdens onze vakantie in het buitenland.

Drukt u ook eerst even op alle blauwe linkjes onder? En op alle rode driehoekjes van het Dashboard?

 

Risico’s van een short strangle

Het risico van een geschreven call is een forse koerssprong omhoog
Het risico van een geschreven put is een forse koerssprong omlaag

 

Op zaterdag  13 juli schreef ik het volgende:

Aug serie AEX-index

We schrijven (open verkoop) 1 x put 550 a 3,13

Samen met de vorige week geschreven call 590 a 0,74 staat dan nu de short strangle optieconstructie.

De optie-indicator berekent voor de put een uitoefenprijs van 550. De 1 x standaarddeviatie (+68,2%) kansberekening berekent voor datum 02 aug, (datum nieuwe serie) een ondergrens van 552,00 en voor de formele expiratiedatum op 16 aug. een ondergrens van 547,32. Dus ook t.a.v. de put zijn beide berekeningen het voor deze maandserie dus wel eens met de keuze van 550.

Gerekend vanaf de vrijdagslotkoers (567,41) is dat 17,41 AEX punten naar beneden toe. Dat betekent voor het WB stoplossniveau 3 voor de put dat het ingrijpmoment op 555,50 is komen te liggen.

Hiermee is de totale winstzone vastgesteld op 40 AEX punten (590/550). En is de middenkoers van 570 is het ijkpunt geworden. Met een volatiliteit van +11,60% zou dit voldoende moeten zijn. De vola blijft laag. Merk op dat met een vola onder de 10 WB helemaal niet handelt. En bij een vola van 10 a 11 punten zouden we eventueel de winstzone kunstmatig verhogen tot 40 AEX punten. Niet nodig dus nu.

De 550 put premie is met 3,13 eigenlijk uitstekend te noemen. Immers de mediaan staat  voor een 4 weekse serie op 2,10! Samen met de vorige week ingenomen call 590 a 0,74 komt de totaal te ontvangen premie voor de short strangle nu uit op 3,87. Terwijl de mediaan voor een short strangle ligt op 2,81, veel lager dus! Dus aan de te ontvangen premies ligt het deze keer niet, ondanks de lage volatiliteit! De uitgangspunten zijn derhalve prima te noemen.

p.s. U zou zelfs de nog veiliger put 545 a 2,40 kunnen innemen, Want zelfs deze put is qua premie nog hoger in premie dan de mediaan (2,10). Uw middenkoers (568) komt dan wel beter te liggen, immers de vrijdagslotkoers was 567,41. Uw keuze.

Nog even terug naar afgelopen maandag waar we de call 590 konden innemen. De beurs opende op een premie van 0,58. Dat is dus te laag want u weet dat de norm op 0,66 ligt. Dus heb IK deze toen niet ingenomen. Maar tussen 09:22 uur en 09:50 uur kon u een premie ontvangen van 0,75. Dus zelfs nog 0,01 cent meer dan de vrijdag WB premie, waarvan acte.

Inmiddels staat de positie op een ongerealiseerde winst van +45 euro. Zier hier het voordeel van de diagonale variant van de short strangle. Immers als we vorige week een geschreven put hadden ingenomen (zoals te doen gebruikelijk bij een short strangle), dan had de put nu op verlies staan. Maar nog veel belangrijker, dan had de geschreven put  door de indicator op een hogere benedengrens zijn berekend! En was de winstzone lager uitgekomen (zeg 35) dan de 40 AEX punten van nu.

TA
Op de AEX daggrafiek is duidelijk te zien dat de beide MA’s (Moving Averages) nog steeds stijgende zijn. Eenzelfde beeld zien we terug op de weekgrafiek waarbij de drie MA’s duidelijk stijgende zijn. De trend is dus duidelijk stijgende. Correcties zijn niet ongebruikelijk tot aan de MA niveau’s. Dan fungeren de MA’s in eerste instantie als steunlijnen.

Nog 3 weken te gaan tot start nieuwe serie

Veel succes,

Op zaterdag 20 juli 2019 schreef ik het volgende:

Aug serie AEX-index

Geen actie benodigd

Onze diagonale short strangle positie (call 590/put 550) staat inmiddels na 2 weken looptijd op een ongerealiseerde winst van +147 euro (vorige week +45 euro).

Nog even terug naar afgelopen maandag waar we de put 550 mochten innemen.
De beurs opende op een premie van 2,70 (09:02 uur). Om 11.37 uur kon u zelfs nog 3,50 aan premie ontvangen.

Met andere woorden, afhankelijk van het tijdstip van uw handelen kon u zelfs nog meer premie ontvangen dan de WB vrijdagslotkoers a 3,13, waarvan acte.

Met een middenkoers van 570 en een vrijdagslotkoers van 571,84 weet u eigenlijk al dat het deze maandserie goed zit. (zie ook de winstrisicografiek, merk op hoe mooi de huidige koers in het midden ligt van de gesignaleerde uitoefenprijzen )

De vrijdag expiratiedatum (van de juli serie, het gele rondje op de daggrafiek) wil nog wel eens voor rare premie bewegingen zorgen. Laat u daardoor vooral nooit van de wijs brengen. Neen, u  houdt slechts de middenkoers van 570 in de gaten om te WETEN dat het met enig geduld toch wel weer goed komt met die vreemde premiebewegingen. En aan het eind van de juli expiratiedatum keert de rust dan terug, ook afgelopen vrijdag weer.

Dahsboard
Tja, er valt niet veel te analyseren deze keer. De kansberekening bovengrens staat voor deze zaterdag (dat wisselt elke dag zoals u weet) op een stand van 584,86 voor 02 augustus (start sep. serie). Dan is de ingenomen call 590 dus nog steeds prima. Vandaar geen pop up bij stoplossniveau.

En de benedengrens voor dezelfde datum staat op 558,82. Dus ook daar voorlopig geen vrees te verwachten met een ingenomen put uitoefenprijs van 550. Vandaar geen pop up in de rubriek stoplossniveau’s..

Voor dit moment zie ik dan ook weinig gevaren. Of de koers moet  plotseling omhoog schieten (call stoplossniveau 3 (584,10) is voorlopig nog niet in beeld). Maar met een geschreven call is dat een standaard risico (zie onder in rood de risico’s van een short strangle), niet echt bijzonder dus.

TA
Op de AEX daggrafiek is duidelijk te zien dat de beide MA’s (Moving Averages) nog steeds stijgende zijn. Eenzelfde beeld zien we terug op de weekgrafiek waarbij de drie MA’s duidelijk stijgende zijn. De trend is dus duidelijk stijgende. Correcties zijn niet ongebruikelijk tot aan de MA niveau’s.
In dat geval fungeren de MA’s in eerste instantie als steunlijnen.

Conclusie
Het gaat dus naar wens, geduld betrachten voor (nog) meer resultaat.

Nog 2 weken te gaan tot start nieuwe serie

 

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen