Slechte start 2018
03 februari 2018 

Slechte start 2018

Optieserie Februari 2018

Vooruitlopend op deze ledennieuwsbrief heb ik de leden bericht dat “WB” de serie afgelopen woensdag 31 jan gesloten heeft tegen een verlies van €-163. Opgeteld met het eerdere verlies van -72 komt het totaal verlies van deze maandserie uit op -235. Verlies hoort ook bij beleggen.
Voor wie het niet meer weet, heel 2017 hebben we slechts 1 verliespositie genoteerd.

In de rubriek Archief/Rendement ziet u dan ook het verlies verwerkt in de rendementsgrafiek. Op deze grafiek ziet u deze kleine rimpeling naar beneden dan ook keurig verwerkt.

Merk op, dat deze rendementsgrafiek nog steeds een al jaren durende 45% stijgingscurve laat zien! Merk op dat alle verliezen in het verleden zijn weggewerkt!

Wat ging er deze serie fout? Ging er eigenlijk wel iets fout? 

Ik had u een korte evaluatie beloofd maar deze is toch iets langer geworden want van verliezen leer je het meest.

580/540 comi (niet ingenomen)
De leading indicator gaf enkele weken geleden een call aan van 580 en een week later een put van 540.
Waar zou deze combi gisteren op zijn geëindigd wanneer we deze toch hadden ingenomen ondanks de (te?) lage call premie van 0,34? Deze combi zou hebben opgeleverd c580 a 0,34 op put 540 a 1,37.

Als deze combi afgelopen woensdag gesloten zou zijn dan was de (slot) premie voor de c580 0,23 en voor de put 540 1,00. Het resultaat zou dan +86 euro zijn geweest. Maar als gevolg van de forse AEX daling van vrijdag toch ook in de min (-98 euro).

Dus ook met deze combi zouden we deze keer verlies hebben geleden, maar minder dan met de (doorgerolde) combi 585/555.

585/555 combi (wel ingenomen)
Mijn analyse van die week nog eens nalezende, bleek dat de te lage premie (0,34) van de call 580 de oorzaak is geweest om de uitoefenprijs lager in te zetten met de call 575. Deze call 575 leverde in ieder geval nog een redelijke premie op gedurende deze ongewoon EXTREEM LAGE volatiliteit periode.

En dan zal je net zien dat de koers een forse opwaartse beweging laat zien en raakte dan ook NIPT het 3e stoplossniveau.

Je kunt dan 2 dingen doen. Het mager verlies zo laten of alsnog proberen het verlies weg te werken met een doorrolactie.
We hebben eerder laten zien dat dit niet altijd het gewenste effect geeft maar ook vaak genoeg laten zien dat dit wel het gewenste positieve effect heeft opgeleverd.

Gekozen werd om door te rollen naar de c585 en p555 serie. Nu valt over die laatste keus p555 wel wat af te dingen. Dat had zo maar toch de 550 mogen worden, maar dat is achteraf. De kansberekening van dat moment gaf echter aan dat de 555 ook mogelijk was.
De winstmarge van 40 punten werd losgelaten omdat er inmiddels 2 weken voorbij waren. En dat is wat je doet met doorollen, je schuift op. Dat bleek alsnog een misrekening in de maand waar de bedrijven met hun onbekende cijfers komen.

En dan zal je net zien na de doorrolactie dat de koers een forse neerwaartse beweging laat zien en raakt, wederom NIPT het 3e stoplossniveau. Pech aan beide kanten zeg maar.

Als u op dit moment kijkt naar het Excel Dashboard FEB dan ziet u meteen waarom WB ook alweer sluit op stoplossniveau 3.
Als we de zaak afgelopen woensdag namelijk niet hadden gesloten dan ziet u dat u nu tegen een verlies van -673 euro had aangekeken.
Dat is precies waarom we INGRIJPEN op dit niveau. Proberen te voorkomen dat de (put)optie in the money terecht komt. Ik mag daarom ook hopen dat u het signaal heeft opgevolgd.

Na het sluiten van een maandserie is de rubriek ARCHIEF uiteraard weer bijgewerkt.

Take Away voor WB
Bij extreem lage volatiliteit

p.s. Het call signaal voor de maandserie van maart is inmiddels afgegeven.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen