Ook AEX november serie eindigt met fraai resultaat
12 november 2016 

Ook AEX november serie eindigt met fraai resultaat

En leidt wederom tot een all time high

Onder volgt een samenvatting van de communicatie met onze leden over de AEX maandoptie november serie.

Op 12 november schreef ik

November 2016 serie (update)

Wow, mensen wat een week! ’s Nachts wakker gebleven voor de zeer spannende uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Uiteraard kijken wat de internationale beurzen zouden doen. Want sommige analisten hadden bij een Trump overwinning een internationale beurzen drawdown van -7 tot -10% voorspeld..

Zelf had ik vorige week aangegeven dat bij een Trumpwinst er een korte neergaande reactie zou plaatsvinden en dat we daarna weer zouden volstaan met een “business as usual” scenario, hetgeen geschiedde.

We sluiten nu ook de november put 420 op 0,30 cent. De kansberekening geeft weliswaar een ondergrens aan van 432,96 voor expiratiedag 18 november (dus als u wilt uitzitten tot expiratiedatum, feel free), maar ik vind het eigenlijk wel mooi geweest met een finale uitkomst van +86,59%. Het totale november resultaat betreft een gerealiseerd rendement van +239 euro. Of een maandrendement van +8,77% zo u wilt.

Met deze prachtige cijfers hebben we (wederom) een all time high bereikt, waarvan acte. Bij sluiting van een maandserie worden alle afbeeldingen weer geactualiseerd zoals de rendementsgrafiek.

Op 05 november schreef ik

November 2016 serie (update)

We sluiten de call 480 op 0,07 cent. Die heeft ruimschoots z’n werk gedaan met +88,52%/54 euro rendement).

Houden we over de geschreven put 420, deze laten we doorlopen. Dat is lang geleden dat we dat gedaan hebben. Het verschil is dat we nu wel beschikken over een kansberekening.

Vorige week was er geen enkele reden om te sluiten en stonden we nog op een mooi ongerealiseerd rendement van +175 euro. En wederom een (ongerealiseerd) all time high.

Edoch, als gevolg van de AEX koersdaling van afgelopen week noteren we op moment van schrijven een ongerealiseerd verlies van -26 euro.

De maandserie eindigt op expiratiedatum 18 november (altijd 3e vrijdag van de maand).
We hebben dus nog 13 dagen de tijd (minus anderhalf weekend) te gaan om er alsnog iets moois van te maken (effectief dus nog maar 10 beursdagen te gaan).

DUS kijken we naar de dashbord kansberekening. Deze geeft op dit moment een ondergrens aan van 420,69. Onze strike is 420 maar we hebben ook premies ontvangen. Het breakeven point ligt op 420 minus de ontvangen premies. Ergo het breakeven point ligt op 420 minus (0,61 en 2,15) = 417,24. Pas wanneer de AEX op expiratiedatum onder de 417,24 duikt, maken we verlies. Daarboven maken we nog steeds winst.

De standaarddeviatie is bijna 20 punten. Let op nu komt het, de AEX moet dus minstens 20 punten verliezen in 10 handelsdagen om in de buurt van de geschreven put 420 te komen. Natuurlijk, niets is onmogelijk maar dat zijn nog best veel punten met nog maar effectieve 10 handelsdagen te gaan.

Bovendien kunnen we vaststellen dat de AEX inmiddels al 9 dagen achter elkaar een verliespositie heeft mogen noteren. Zo’n lange reeks is lange tijd niet voorgekomen.
Amerikaanse verkiezingen
Dinsdag weten we wie de nieuwe president van Amerika wordt, vandaar die beurzenonrust van dit moment. Beleggers houden niet van onzekerheid zoals u weet.

Als Clinton wint, neem ik aan dat er een opluchtingsrally plaatsvindt (gunstig voor deze maandserie). Mocht Trump winnen, dan schrikken we even met z’n allen om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag?

FED
Naar verwachting zal de Amerikaanse FED in december de rente verhogen. Het is voor mij moeilijk in te schatten inhoeverre deze verwachting al is ingeprijs in de koersen.

Mocht het allemaal niet lukken en alsnog verlies opleveren, ook geen man overboord. Sinds april 2012 is er toch met deze strategie +6.600 euro resultaat gemaakt? Ik ervaar dit dus als een aanvaardbaar risico.

Als u het niet met mijn analyse eens bent, dat mag, dan sluit u toch de zaak a.s. maandag?

Op 29 oktober schreef ik

November 2016 serie (update)

Vorige week schreef ik “Met een ongerealiseerd rendement van +63,41% (+175 euro) hebben we de sluitingsgrens van +70% al bijna te pakken en dat na 2 weken! In beginsel nog 2 weken te gaan”.

Afgelopen vrijdag sloten we op exact dezelfde getallen, bizar. Het verschil? Nu nog maar 1 week te gaan. En met een netto (ongerealiseerd) maandrendement van +6,42%.

Met een kansberekening van 465,95 (bovengrens) en een 444,81 (ondergrens) gebaseerd op 04-11-2016 (zie excel dashbord), staan we er dus op dit moment uitstekend voor.

De volatiliteit is weliswaar iets gestegen sinds vorige week (nu 18,11), maar van onrust kun je niet spreken.

Kortom, we nemen geen actie, lekker zo doorgaan, elke dag is er nu een voor het wegsmelteffect van de tijdverwachtingwaarde van de optiepremie.
Hoe dichter bij de expiratiedatum, hoe belangrijker dat wegsmelteffect (de extrinsieke waarde) wordt.

Mocht volgende week WB de zaak sluiten, dan wordt u daarvan op de hoogte gehouden, ook door de week, extra service van de zaak zullen we maar zeggen..

December 2016 serie
volgende week start nieuwe serie.

Op 22 oktober schreef ik

November 2016 serie (update)

En wederom maken we een model uitvoering mee van deze korte termijn strategie.

Met een ongerealiseerd rendement van +63,41% (+175 euro) hebben we de sluitingsgrens van +70% al bijna te pakken en dat na 2 weken! In beginsel nog 2 weken te gaan.

Met een vrijdagslotkoers van 457,4 is deze hoger dan die van de week daarvoor (450,50), edoch de 68,2 % kansberekening geeft aan dat de stand van 470,77 nog ruim valt binnen de grens van 480, zijnde uitoefenprijs, blijven zitten dus.

De volatiliteit is nu dalende (15,49), dat betekent dat de kans op hogere koersen aanhoudt.
Technisch gezien kan een doorbraak van de grens 458 leiden tot een versnelling van de korte termijn uptrend omdat deze grens al meerder keren is getest.

De call wordt gesloten na een slotkoers hoger dan 475,20 omdat vanaf dat punt de verliezen van de call gaan oplopen.

We moeten vermijden dat eventuele koersverliezen op de call de koerswinsten van de put gaan overstijgen. Op deze wijze ontstaat in beginsel winst.

De put uitoefenprijs van 420 is uiteraard in de veilige zone beland met een 68,2% kansberekening van 444,03 over 2 weken.

Ofwel, we hoeven geen actie te ondernemen, lekker zo doorgaan, elke dag is er nu een voor het wegsmelteffect van de tijdverwachtingwaarde van de optiepremie.

Aandacht voor de call mocht de AEX index koers omhoogschieten.

Op 14 oktober schreef ik

November 2016 serie (update)

De indicator heeft de geschreven put berekend op basis van de vrijdagslotkoers. Met een premie van de geschreven put nov 420 2,1, ligt deze nipt onder de mediaan van 2,20.

Een bevestiging dat we met 1 contract de zaak voortetten, ondanks een mooie 60 punten bandbreedte (480-420); de mediaan is 50 zoals u weet.

De call 480 staat op een (ongerealiseerde) winst van 28 euro dus het eerste buffertje is zichtbaar. In ieder geval geen reden om nu al te sluiten zoals bij de vorige maandserie.

AEX koers nipt onder de korte termijn stijgende/MA (geel) en ligt boven de stijgende middellange termijn MA (blauw), dat is dus gunstig.

Immers in deze zijwaartse strategie is een (geringe) opwaartse koers gunstiger na inname van de geschreven put.

De volatiliteit is weinig veranderd, nu 16,93, gemiddeld dus. Dus op dit moment geen angst in de markt.

Als we op deze wijze met deze serie de komende 3 weken kunnen voortkabbelen, dan teken ik daarvoor.

Op 07 oktober schreef ik

November 2016 serie
We starten de nieuwe maandserie met het schrijven van de call november 480. Dat is een open verkoop. Open in de zin van start.

We hebben deze keer te maken met een gunstige (lees 1 week minder risico) 4 weekse serie (i.p.v. een 5 weekse serie).

We kennen (helaas) de bandbreedte (nog) niet omdat de geschreven put pas volgende week door de optie-indicator wordt berekend en ingenomen. Pas dan staat de short strangle.

Dus starten we rustig met 1 contract. Bovendien is de premie met 0,61 lager dan de mediaan over de afgelopen 4 jaar (0,78), ook een reden om rustig aan te doen.

De AEX index koers ligt nipt onder de korte termijn Moving Average. Deze MA is wel neutraal/stijgend, dat is in beginsel gunstig.

De koers ligt ruim boven de middellange Moving Average, deze is eveneens stijgende. De VAEX beweegt zich met een stand van 17,91 op een gemiddeld niveau (16-24).

Het risico van een geschreven call zit deze week aan de bovenkant omdat we de hedgefunctie van de geschreven put missen.
WB stelt zich echter op het standpunt dat een beurs wel kan stijgen maar niet omhoog valt.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen