Moet je opties nu kopen of verkopen?
28 juli 2019 

Moet je opties nu kopen of verkopen?

Hoe werkt het?

Inleiding

Toen ik nog jong was, kocht ik call opties in de veronderstelling dat de onderliggende waarde (het aandeel) zou stijgen. En zowaar, het aandeel steeg ook nog. Alleen, uiteindelijk steeg de gekochte call optie in prijs toch niet. Heu, wat was er aan de hand?

Het verlies aan tijdverwachtingswaarde van de optieprijs bleek een zeer krachtige factor te zijn. Zelfs zodanig dat er uiteindelijk helemaal geen winst op de call optie overbleef! Dus ja, daar was ik toen snel klaar mee.

Opties kopen of verkopen?

Winst op een call optie maak je dus alleen wanneer de koersstijging (of daling bij een put optie) relatief fors is, kwam ik door schade en schande achter.
Daardoor heb ik in mijn jonge jaren altijd opties gemeden, want ik snapte de achterliggende krachten toen nog onvoldoende.

En toch, jarenlang knaagde er iets bij mij want ik voelde gewoon dat er iets niet klopte. Toen begon langzaam bij mij het besef door te dringen dat je dan DUS kennelijk maar beter niet aan de kopende kant moet zitten, maar juist aan de verkopende kant! En die gewijzigde denkrichting bleek een schot in de roos.

Maar ik had eerst nog iets anders te overwinnen met die opties.
Want ik had vervolgens heel lang moeite met het volgende. Hoe kun je nu in eerste instantie iets verkopen dat je eigenlijk helemaal niet bezit? Daar moest ik psychologisch ook even doorheen. Dat kan dus wel en dat heet het “schrijven van een optie”.

 

Verder in deze serie “Hoe werkt het” korte artikeltjes over:

-de indicator, onze held in het bepalen van de optie uitoefenprijzen;

-de strategie zelf, zeg maar de animatievideo wat nader verklaard;

-de risicobeheersing, om grote verliezen te voorkomen.

We sluiten af met een FAQ, alle optietermen verklaard.

Elke maand geld verdienen door succesvol te beleggen met opties op de AEX-index? Het  proefabonnement laat zien hoe.

Veel gestelde vragen

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen