Hoogste koers AEX sinds juli 2001
31 juli 2018 

Hoogste koers AEX sinds juli 2001

Michael Groenewoud

Michael Groenewoud, directeur WeekendBeleggers b.v.

Hoogste koers AEX sinds juli 2001

De AEX Index stond afgelopen week op 576 punten. De hoogste koers sinds juli 2001. Na 17 jaar kunnen we spreken van een record.

Een echt record is het niet, want daarvoor moeten we terug naar september 2000, toen de AEX één dag boven 700 punten sloot. Toch is de vergelijking met historische indexstanden niet helemaal correct. Er is namelijk dividend uitgekeerd (winstdeling). Houd je hier rekening mee dan is er absoluut sprake van een record.

Gemeten over 18 jaar steeg de AEX inclusief het dividend met 50%.
Ter vergelijk. WeekendBeleggers heeft, gemeten over de laatste 6 jaar een rendement behaald van +241%.

Niet met aandelen maar met opties op de AEX index. Simpel, 1 product, 1 strategie.

Dit geeft een goed beeld wat de verschillen in rendement kunnen zijn tussen aandelen op de AEX en een optiestrategie op de AEX index bij WeekendBeleggers.

Hebben leden nu het gevoel dat zij meer risico hebben gelopen dan met aandelen?
Dan leest u toch even de REVIEWS van de leden door sinds 2012? IK krijg dat beeld in ieder geval niet.

Optieserie Aug 2018 (update)

Op 28 juli jl. schreef ik aan de leden het volgende:

We sluiten de call 580 en behouden de put 540.

Dit signaal heeft u denk ik nog nooit ontvangen. We gaan deze keer iets unieks doen.

We WETEN (al van te voren aangegeven en verwerkt in het Excel dashboard) dat er moet worden ingegrepen. Immers het Dashboard stoplossniveau 3 is vrijdag op SLOTKOERS geraakt (slotkoers op 576,24 en niveau 3 op 574,20). En niveau 3 is het WB stoplossniveau zoals u ongetwijfeld weet..

Dat het niveau waar we gewoonlijk op verlies staan en vooral willen voorkomen dat we nog meer verlies gaan lijden wanneer de koers maar blijft doorstijgen.Want vanaf niveau 3 begint het verlies normaliter “exponentieel” op te lopen.

En vanaf stoplossniveau 4  (uitoefenprijs call 580) beginnen zelfs de intrinsieke verliezen in de call optiepremie op te doemen. Immers de koers zou ook best boven de 580 uit kunnen komen en dan is elk punt er een te veel.

Maar het vreemde is nu dat we helemaal niet op verlies staan!?
Sterker nog, we staan op een ongerealiseerde winst van +50 euro. (red. 1 contract van een call EN een put)

Ik kan mij niet herinneren dat dit ooit is voorgekomen sinds de start van de 5 stoplossniveau’s.

Het enige dat ik als oorzaak kan bedenken, is dat we bij aanvang van de positie een zeer stevige put optieprijs hebben bedongen en daar nu voor worden beloond. Nou, prima toch?

Maar het betekent wel in mijn optiek dat we iets MOETEN doen aan de bovenkant. Die gaan we dan ook sluiten.
Voor de proefabonnees: sluiten doen we door de call 580 terug te KOPEN. Resultaat op de call: -146 euro verlies.

De put 540 staat op dit moment op +196 euro ongerealiseerde winst.
Maar nog belangrijker is dat er voor de put nog 44 euro t/m de formele expiratiedatum 17 augustus valt te winnen. De put loopt dan waardeloos af (staat dus op 0,00), d.w.z. zolang de AEX boven de 540 eindigt op de FORMELE expiratiedatum van 17 augustus.

Dat maakt dan in totaal -146 verlies tegen +240 potentiele winst; dat wordt het doel.

We behouden daarmee uitzicht op een positief eindresultaat van +240 euro minus 146 euro = +94 euro winst op 17 augustus.
D.w.z. zolang de AEX boven het BREAK EVEN POINT van de put eindigt. En dat is 537,21.

De kansberekening ondergrens geeft op zaterdag een waarde aan van 561,40. Dus de kans dat de AEX de BEPp niet gaat halen is wel zeer groot. Immers bij een koers lager dan 537,21 ontstaat pas verlies op 17 augustus. Dan moet de AEX dus ruim 39 punten dalen in 3 weken tijd, zie IK niet gebeuren..

Een mogelijk finale winst van +94 euro staat gelijk aan +33,69% van de maximale profit, ofwel +4,65% netto rendement. Dit lijkt mij gezien de omstandigheden (forse AEX koersstijging) een alleszins redelijk resultaat in het vooruitzicht.

Met andere woorden op deze wijze maken we grote kans alsnog deze serie met winst af te sluiten, zij het met minder winst dan we gewend zijn. En met iets meer geduld want we moeten langer wachten dan normaal.

Reden, de forse stijging van de AEX. Want laten we wel zijn, op 02 juli stond de AEX nog op een laagste punt van 544,09 en gisteren op een slotkoers van 576,28, een positief verschil van maar liefst ruim 32 AEX punten in zeer korte tijd!

En dan maken we zo mogelijk toch nog winst met deze juist met deze  op de ZIJWAARTSE BEWEGING GERICHTE OPTIESTRATEGIE.
Maar, eerlijk is eerlijk, we moeten nog wel even tot 17 augustus wachten, want dan weten we het pas echt zeker.

Omdat volgende week de september serie start, moeten we rekening houden met dubbele margin.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen