Ervaringen van WeekendBelegger Arjan de Bruin, gepensioneerd (2)
09 december 2016 

Ervaringen van WeekendBelegger Arjan de Bruin, gepensioneerd (2)

Arjan de Bruin

Ik ben al een tijdje gepensioneerd. Michael Groenewoud heeft mij weer eens uitgedaagd om een stukje te schrijven over 2016 in aansluiting op mijn ervaringen die ik heb weergegeven in mijn verhaal in 2015. Hij verwoordde dat in “van een saaie spaarder naar een particuliere topbelegger“. Ik herken mij niet in deze uitspraak, maar deze was kennelijk bedoeld om mij te kietelen.

In mijn vorige verhaal gaf ik mijn wisselende ervaringen aan met opties en dat ik een leerproces moest doorlopen met de optiestrategie. Nog steeds probeer ik in te schatten wat de markt gaat doen maar deze is voor mij onvoorspelbaar.

Wij hebben dit jaar weer vele verrassingen gezien: een Brexit, de verkiezingen in Amerika met een uitslag die niet voorspeld was en waarvan nog steeds niet duidelijk is wat de effecten van deze verkiezing zijn op de korte en langere termijn. Aan het eind van het kalenderjaar 2016 zijn er weer ontwikkelingen in Italie, Oostenrijk , Frankrijk en in maart 2017 verkiezingen in Nederland. Wat zijn hiervan de effecten op de EU en op de beurzen?

Het is maar goed dat wij als Weekendbeleggers ondersteuning krijgen van een nuchtere, niet op basis van  emoties handelende, voorzichtige Michael Groenewoud.

Ik constateer wel  dat Michael aan het eind van het jaar voorzichtig (toch emotie?) wordt om het goede resultaat, dat hij  tot nu toe over 2016 heeft opgebouwd, te behouden.

Mijn resultaten over 2016

In het begin van het jaar waren mijn resultaten mager. Ik had nog  een turbo long Heineken ( verlies -168) en een AEX turbo short ( verlies -329). (redactie, WeekendBeleggers voert sinds april 2016 geen aandelen- en Turbo portefeuille meer).

Met de opties sta ik tot nu toe op plus +4118 euro gerealiseerd en +750 ongerealiseerd rendement. Volgens de rendementsgrafiek sta ik nu ( begin december) over 2016 op +30% rendement terwijl de AEX op +4,15% staat. Toch leuk als aanvulling op je pensioen. Al met al een mooi resultaat, maar wat voor effect heeft het referendum in Italie op de AEX? Ik heb nog geen afscheid genomen van de december( 470, 420) serie . Zal volgende week duidelijk worden welke kant het op gaat.

Ik maak voor mijn beslissingen dankbaar gebruik van het excel dashboard van Weekendbeleggers. Ik vind dit een mooi instrument en als je een andere positie hebt ingenomen dan kun je deze invullen in het rekenvel en zien wanneer je afscheid moet nemen van je opties. Een mooie dienstverlening van weekendbeleggers!

Een voordeel van weekendbeleggers is : je krijgt elke week goede signalen, maar je bepaalt zelf hoe je hier mee omgaat en hoeveel risico je wilt lopen. Ik heb in dit jaar wel eens een andere positie ingenomen, soms alleen de putzijde ingenomen als er weinig te verdienen viel aan de call zijde. Ik heb ook wel  een week later een andere put positie in genomen op basis van de situatie op dat moment. Ook met het aantal contracten wijk ik  af en toe af. Het dashboard hulpmiddel helpt daarbij dan goed.

Wat zijn uw ervaringen?

Ik ben benieuwd naar uw ervaringen en stel een reactie erg op prijs. Neem ik te veel risico door soms alleen de putzijde in te nemen of door langer de posities aan te houden? Hoe doet u het?

Arjan de Bruin

Vorig artikel van Arjan de Bruin lezen uit 2015?

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Kristof
Door

Kristof

op 18 Dec 2016

Arjan, zelf schreef ik voordat ik van WB gehoord had altijd een strangle dus niet de diagonale die ze bij WB hanteren. Hierdoor ontstond er bij koersschommelingen ook onmiddellijk de compensatie van de andere optie die het verlies dan goed weg werkte.Soms bleef mijn put positie wel als laatste open maar had dan altijd ruime marges genomen bij het schrijven van de opties. Bij een AEX-koers van 450: PUT 400, CALL 500. Deze marges nam ik zo voor 2 weerstanden en steunen als back up te hebben maar ook omdat ik nog geen volledig jaar in opties handel.Nadeel is de lagere potentiële winst bij het sluiten van de posities.

Reactie plaatsen