Ervaringen van een WeekendBelegger Arjan de Bruin
23 juli 2015 

Ervaringen van een WeekendBelegger Arjan de Bruin

Arjan de Bruin

Arjan de Bruin

Ervaringen van een WeekendBelegger, Arjan de Bruin

Enkele weken geleden vroeg Michael Groenewoud mij, terwijl wij genoten van de zon bij onze zomerresidentie in Turkije, voor een interview over mijn ervaringen met Weekendbeleggers.
Ik twijfelde, omdat ik als beginnende belegger niet zoveel interessants kan melden, maar ik heb mij toch laten verleiden, waarschijnlijk doordat ik in een goede bui was door het heerlijke weer.

Ik ken Michael Groenewoud sinds 2006, toen wij een appartement kochten in Kargicak aan de zuidkust van Turkije vlakbij Alanya. Tijdens de vakanties kwam tijdens gesprekken natuurlijk ook het beleggen aan de orde. Ik had tot mijn 63e jaar weinig ervaringen opgedaan met beleggen op de beurs, terwijl Michael daar wel al heel lang mee bezig was. Ik was meer een spaarder en belegde in stenen en heb ook nog even een uitstapje gedaan met scheepvaart emissies.

Ik moet zeggen dat zijn kwantitatieve benadering en ook zijn voorzichtigheid mij aanspraken en ik ben begonnen met zijn e- book te lezen en aangezien sparen ook steeds minder opbracht, ben ik maart 2013 begonnen met mijn eerste beleggingen. Ik wist niets van turbo long en turbo short, maar met de achtergrondinformatie in het e- book begon ik het te snappen. Ik ben voorzichtig begonnen met 15000 euro en belegde in beleggingsfondsen en in turbo’s. Ik begon het leuk te vinden en heb in 2013 een resultaat gehaald van 3300 euro en dat was duidelijk meer dan sparen opgebracht zou hebben.

Ik deed mijn eerste ervaringen op met het omgaan met emotionele beslissingen en de beslissingen gebaseerd op de signalen uit systemen die Michael hanteert. Het is soms moeilijk om afscheid te nemen van een turbo als je op verlies staat, omdat dan toch de gedachte bij je opkomt dat het aandeel wel weer zal stijgen. Het is goed dat er een grens is gesteld aan het verlies en dat je dan gaat verkopen.

Ook bij stijgingen heb ik ervaren dat je soms een aandeel te lang aanhoudt, zodat de winst weer verdampt. Het is toch niet zo gek om de signalen die uit het systeem komen op te volgen. Ook zou ik niet weten welke aandelen ik zou moeten kopen en ik heb in het eerste jaar vertrouwen gekregen in de verstrekte adviezen. Natuurlijk gaat het wel eens fout, maar dat mag ook als er zoveel andere adviezen goed geld opleveren, goede hitrate heet zo iets geloof ik.

2013

In 2013 heb ik ook voor de eerste keer opties gekocht en verkocht en geavanceerde orders opgegeven en dit ging de eerste keer direct fout. Voor mij lastige materie: laatste koers, slotkoers en soms werd de geavanceerde order niet uitgevoerd. Soms lukte het kopen van een optie niet omdat de prijs te snel steeg. Over 2013 heb ik met mijn aandelen en opties toch over het geheel een 15% rendement gehaald en dat terwijl ik nog veel moest leren.

2014

In 2014 ben ik verder gegaan met de turbo’s en opties strategie met wisselende resultaten. Wat betreft de aandelen heb ik positieve resultaten gehaald met ASML en Heineken en negatieve met Kering. Al met al een klein plusje over 2014.
Met de opties ging het bij mij in 2014 niet zo goed. Ik deed af en toe mee: maart, september, oktober en november en in die maanden ging het fout. Ik maakte zelf ook fouten die niet nodig waren, maar daar heb ik van geleerd. Ik dacht dat als je een call of put optie verkocht had dat dan tussentijds, dus voor expiratiedatum deze uitgeoefend werd, maar later bleek mij dat dat niet het geval was. Ik kocht dus soms een optie terug voor een hoge prijs terwijl dat niet nodig was. Dit heeft mij geld gekost. Al met al sloot ik 2014 met een verlies van een paar duizend euro.

2015

In 2015 weer met frisse moed begonnen en de resultaten zijn tot nu toe goed. Het verlies van 2014 is weer goed gemaakt. Winst met de aandelen en de opties in 2015.
Al met al ben ik tevreden met de resultaten en de adviezen die ik krijg van Weekendbeleggers en ik vind het beleggen nog leuk ook.

Vorig jaar heb ik voor een groepje vrienden zelfs een inleiding gehouden over beleggen versus sparen en heb ik geprobeerd de strategieën uit te leggen van turbo long bij stijgende beurs en turbo short bij dalende beurs en de opties bij zijwaarts bewegende beurs. Natuurlijk krijg je dan opmerkingen als de resultaten goed zijn dat het een kwestie van toeval is en ik heb daar als antwoord op gegeven dat wij tijdig signalen krijgen om in of uit te stappen en dat ik vertrouw op de kwantitatieve benadering.

Ook volg je de geo- politieke ontwikkelingen op de voet omdat je merkt hoe groot de invloed op de beurs is als er spanningen zijn in de wereld zoals bijvoorbeeld Oekraïne, Griekenland.

Arjan de Bruin, 23 -7- 2015

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen