BNP Paribas dichtbij overname Turbo RBS
09 november 2013 

BNP Paribas dichtbij overname Turbo RBS

Op korte termijn duidelijkheid verwacht over deal.

De kans dat de Turbo-afdeling van Royal Bank of Scotland (RBS) op korte termijn in handen valt van het Franse BNP Paribas, lijkt groot. Dit bevestigen verschillende bronnen bekend met de situatie tegenover ABM Financial News.

Een deal tussen BNP Paribas en RBS kan mogelijk al binnen een week worden aangekondigd.

BNP Paribas is reeds in diverse landen actief met hefboomproducten, maar zou ook graag vaste voet aan de grond krijgen op de Nederlandse markt. Op dit moment domineren RBS, ABN AMRO en ING de Nederlandse markt voor hefboomproducten, die als zeer winstgevend geldt.

Eerder dit jaar besloot RBS om zich terug te trekken uit onder meer de markt voor hefboomproducten en de divisie werd in de etalage gezet. Volgens de Britse staatsbank zouden hefboomproducten voor retailbeleggers een te groot beslag op het kapitaal leggen.

Ondertussen werkt ook BinckBank aan de lancering van een eigen hefboomproduct. Deze producten leveren Binck jaarlijks miljoenen euro’s aan zogenoemde kick backs op. Per 1 januari geldt echter een verbod op dergelijke kick backs, waardoor de broker een belangrijkste inkomstenbron ziet opdrogen.

Een woordvoerder van de online broker zei al tegen ABM Financial News zowel de optie om zelf hefboomproducten uit te geven als de mogelijkheid om dit samen met een partner te doen, te onderzoeken. Uitkomst van dit onderzoek wordt voor het einde van het jaar verwacht.

Deze zomer maakte Jean-Paul van Oudheusden, die bij RBS verantwoordelijk was voor de ontwikkeling en het vervolgens vermarkten van de hefboomproducten, de overstap naar Binck.

De kans dat de Turbotak van RBS echter in handen valt van Binck wordt door de bronnen als zeer klein ingeschat.

De uiteindelijke koper van RBS moet overigens wel beseffen dat de productnaam ‘Turbo‘ niet bij een overname inbegrepen is. Deze naam is exclusief voor RBS en ABN AMRO.

BNP Paribas was niet beschikbaar voor commentaar.

Redactie ABM Financial News – 8 november 2013, 15:14

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen