Technische analyse. Op de aandelenmarkt is de studie van handelingen op de aandelenmarkt, vooral door middel van grafieken, met het doel toekomstige prijstrends te kunnen voorspellen. De drie basisprincipes van de technische analyse zijn:

- In de marktgegevens zit alles verrekend;

- Prijzen bewegen in trends;

- De geschiedenis herhaalt zich

Technische analyse

Een technisch analist maakt geen gebruik van economische rapporten. Dit type analist gaat er vanuit dat dergelijke documentatie slechts een van de emoties is die leidt tot koersvorming. Een technisch analist gaat er vanuit dat er meerdere emoties zijn die uiteindelijk de koers bepalen. Belangrijk is DAT er een koers wordt bepaald of deze nu omhoog of omlaag gaat. Een technisch analist leest geen rapporten maar analyseert de koersgrafiek. Een van de grondbeginselen van TA is dat de historie zich herhaalt. Dus ook koersbewegingen. Om de koers beter in kaart te brengen maken zij vooral gebruik van steun- en weerstandslijnen en van koersformaties zoals “kop-schouder-formaties” of “dubbele bodems”. De hoofd- en schouderformatie (ook wel Kop Schouder Kop formatie genoemd) is wellicht een van de bekendste en tevens een van de meest betrouwbare patronen. Op de volgende figuur wordt deze formatie schematisch weergegeven, met bovenaan de koers en onderaan de volumes in staafjes.

 

BEL 20, een voorbeeld

[caption id="attachment_265" align="alignleft" width="640"]Technische Analyse-BEL 20 Schouder Kop Schouder formatie Technische Analyse-BEL 20 Schouder Kop Schouder formatie[/caption]

 

 

 

Artikelen in Technische analyse