Beleggen tijdens deflatie?
14 september 2020 

Beleggen tijdens deflatie?

Ik weet niet of u het boek Deflatie in aantocht (1e editie 2005)van Eric Mecking hebt gelezen? Ik wel, meerdere keren zelfs. Aanbevelenswaardig.

Maar je schrikt toch wel als je het leest. Mensen denken dat het leuk is wanneer prijzen gaan dalen maar men realiseert zich niet dat er dan een neerwaartse spiraal ontstaat waarbij consumenten hun consumptie maar blijven uitstellen. Dalende huizenmarkt tot gevolg, want ook die prijzen gaan dalen.

Inmiddels is het al een tijdje zover, negatieve rentes.  De centrale banken lukt het maar niet om de inflatie net onder de gewenste 2% te krijgen. Monden de huidige ontwikkelingen, ondanks of misschien wel dankzij, alle steunmaatregelen van de centrale banken, dan toch uit in een Grote Depressie gelijk de jaren dertig?

Begint Eric Mecking dan toch gelijk te krijgen? Er zijn al obligatiebeleggers die betalen om een staatslening te mogen kopen. Goudprijs begint te stijgen. Van die dalende huizenmarkt hebben we evenwel op dit moment nog niets gemerkt, integendeel.  Zijn advies: Verkoop je huis, ga huren en stop je geld in fysiek goud/zilver etc..

Een ander doemscenario is die van Maarten Verheijen over het eindspel van het financieel systeem.  Hij benoemt dat we nu naar een schuldencrisis gaan. Klinkt niet helemaal onlogisch als je ziet dat de schulden wereldwijd tot recordhoogtes zijn gestegen. En dan komen de Corona schulden er nog eens bij. En dat de schulden worden aangepakt met….nog meer schulden. Al op het VWO leerde ik vroeger tijdens de lessen economie dat dit niet langer goed kan gaan.

Bovenstaande mijmeringen zijn fundamenteel van aard. Daar ben ik eigenlijk niet van. Ik analyseer de grafieken op een technische en vooral kwantitatieve manier. Het analyseren van koersbewegingen waarbij alle bovenstaande emoties in verwerkt zou moeten zijn, dat is meer mijn ding.

En voordat ik bovenstaande adviezen ooit zal opvolgen, doe ik gewoon mijn ding.  En dat is beleggen met opties op de AEX index. Zitten daar dan geen risico’s aan vast? Zeker wel. Kwam laatst nog een risico artikel van eigen hand op internet tegen van 1 april 2014, maar nog even actueel. weekendbeleggen.nl/winstrisicografiek-short-strangle-is-niet-wat-het-lijkt

Soms is inderdaad is niets wat het lijkt. Geldt dat misschien ook voor de doemscenario’s van Eric en Maarten? Hoe kijkt u hier eigenlijk tegenaan? Vindt u het nog verantwoord om te beleggen?

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen