Beleggen met AEX indexopties bereikt alweer hoogtepunt
03 juni 2017 

Beleggen met AEX indexopties bereikt alweer hoogtepunt

Beleggen met AEX indexopties bereikt alweer een hoogtepunt doordat de juni AEX index optieserie op 02 juni 2017 is gesloten met een winst van +198 euro, zijnde +7,22% maandrendement.

Rendementsontwikkeling WeekendBeleggers optieportefeuille sinds 2012. KLIK OP AFBEELDING VOOR VERGROTING.

 

Wilt u lezen hoe wij de leden de laatste weken hebben geïnformeerd over deze maandserie?

Beleggen met AEX index opties- Op zaterdag 06 mei schreef ik het volgende

De indicator heeft een call stand van 560 berekend. Maar die nemen we NIET in, die gaan we NIET schrijven. Met een callprijs van slechts 0,28 komt deze onder de norm uit van 0,30, een van de emotievrije regels van dit model. Dat is opvallend want de afgelopen maanden ontvingen we de volgende call optieprijzen (feb 1,47, mrt 0,63, april 1,02 en mei 1,34).

Bovendien zijn in de nieuwe Excel Dashboard versie 3.5. de medianen van call en put over de afgelopen 5 jaar (was 4 jaar) opnieuw berekend. De call mediaan is gestegen van 0,78 naar 0,88 (terwijl de put mediaan is gestegen van 2,20 naar 2,40). Wederom een bevestiging dat de 0,28 van dit moment voor de call 560 VEEL te laag is. Voor deze (te ontvangen) premie ga IK geen risico lopen. Uit het Excel Dashboard blijkt dat de kansberekening voor deze 4 weekse serie een bovengrens op zaterdag van 553,02 berekent. Die call 555 levert 0,54 op.

WB neemt echter altijd de meest veilige van de twee berekeningen dus deze maand “wint” de leading indicator en dus niet de kansberekening. We nemen dus ook de call 555 NIET in.

Wat doen we dan wel? We wachten rustig op volgende week en bekijken op dat moment wanneer de leading indicator de put berekent wat er dan nog mogelijk is.

Voordeel daarvan is dat we het dan nog maar over een 3 weekse serie hebben (dus minder risico) terwijl we de direct de short strangle kunnen opzetten en niet volgtijdelijk zoals te doen gebruikelijk. Laten we daarom rustig de prijzen van volgende week afwachten.

De AEX daggrafiek is deze keer uitgezoomd tot een heel jaar. Zodat u goed kunt zien hoe correct de leading indicator de uitoefenprijzen over het afgelopen jaar heeft “voorspeld”. Slechts 1 x verlies (december 2016). De laatste rode lijn wordt verklaard doordat gisteren de AEX slotkoers alsnog door de 530 is gegaan.

We WETEN echter nog van de recent gesloten maandserie mei dat we een prachtige winst hebben behaald. Omdat we de zaak eerder dan gisteren hebben gesloten bij het doorbreken van de 70% winstnorm. Maar dat weet de indicator natuurlijk niet, die doet gewoon z’n ding, formules uitrekenen. Rode horizontale lijnen op de daggrafiek betekenen dus niet altijd verlies! Ik hoop dat u zich dat goed realiseert.

De AEX heeft in het afgelopen jaar een stijging ondergaan van 424,20 (24-06-2016) naar 533,27 (05-05-2017. Dat is een stijging van maar liefst 109 punten!Realiseert u zich steeds beter dat deze op de zijwaarts gerichte korte termijn optiestrategie prima kan renderen bij een langzaam stijgende AEX op middellange/lange termijn?

Een dat een soortgelijk effect ook ontstaat bij dalende AEX koersen op dezelfde termijn? Speaking about that, waar blijft toch die neerwaartse correctie van zeg 10%? Het steeds dunner wordende elastiekje houdt het wel erg lang vol!

Van mij mag die correctie daarom volgende week best plaatsvinden, we zijn immers toch niet in positie.

Beleggen met AEX index opties- Op zaterdag 13 mei schreef ik het volgende

 

Vorige week hebben we geen call geschreven omdat de premie gewoon te laag was. De norm is 0,30. Ik verweeg overigens om deze norm (fors) op te hogen. De call mediaan over de afgelopen 5 jaar is immers ook verhoogd tot 0,88 dus dan is die 0,30 eigenlijk best wel laag gewaardeerd. Zit geen formule achter, vandaar.

Mijn gevoel geeft aan dat wanneer de mediaan opgehoogd is tot 0,88 dat je dan toch minstens 0,44 of 0,66 zou moeten willen ontvangen? U kunt reageren op contact@weekendbeleggers.nl. Hoe dan ook, we gaan deze week de short strangle dus in een keer opzetten en niet volgtijdelijk zoals te doen gebruikelijk. Uitgaande van de door de indicator berekende put uitoefenprijs 510 kijk ik vervolgens naar boven.

De afgelopen 4 positief renderende maanden is de winstzone op 40 AEX punten uitgekomen dus het lijkt mij verstandig om die bandbreedte aan te houden voor de 3 weken die ons nu nog rest. De kansberekening ondergrens geeft weliswaar een prachtige 520 aan (waarmee de winstzone zou worden verlaagd naar 30 AEX punten) maar ook nu geldt weer dat de indicator leading is.

Bij de eerste de beste AEX koersdaling hoeven we dus niet gelijk te schrikken. Dat moet u zowiezo niet in dit model, niet te snel zenuwachtig worden. Ook nergens voor nodig met een lage volatliteit van 11,61. Dus het is (over lange periode) heel erg rustig in de markt, voor onze strategie gunstig. Deze maand valt er met deze uitoefenprijzen uiteraard veel minder te verdienen dan de vorige maand die wel heel uitzonderlijk was.

In de mei maandserie speculeerden erg veel beleggers op een daling van de markt i.v.m. de uitslag van de Franse verkiezingen. Met de gekozen Macron kwam die daling niet. Maar ook in de maanden daarvoor met een totaal te ontvangen premie van feb 3,37, maart 3,08 en april 3,87 komen we er deze maand met “slechts” 2,56 wat magertjes van af. Maar we starten ook 1 week later!

Mocht u wat meer margin te besteden hebben, ware het te overwegen om meer contracten in te leggen?
Uw eigen keuze.

Heeft u wat minder margin te besteden, maar wilt u toch wat meer risico nemen? Dan ware het te overwegen om toch de put 515 a 2.40 te schrijven zodat uw totaal premie in dat geval uitkomt op 3,21.
Uw eigen keuze.

De signaalkeuze van WB kent u. Succes met UW keuze. U blijft immers zelf verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen.

Beleggen met AEX indexopties- Op zaterdag 20 mei schreef ik het volgende

Vorige week is de short strangle optiestrategie in een keer opgezet i.p.v. volgtijdelijk. WB heeft gekozen voor de call 550 en de put 510. Vrijdagslotkoers (expiratiedag, altijd 3e vrijdag van de maand) betrof 526,93. Dat is ongeveer 3 AEX punten lager dan de middenkoers van 530 (550-510).

Dat betekent dat we nog keurig rond de middenkoers zijn uitgekomen en dat is prima. Het rendement is met €11 nog mager te noemen, maar dat is ook logisch omdat we vorige week met minder ontvangen premie (dan de laatste maanden) de positie zijn gestart (2,56). De AEX koers is op vrijdag gesloten boven de korte termijn Moving Average nadat deze week even deze MA heeft aangetikt (zie AEX daggrafiek gele lijn).

Evenals als de korte termijn MA, is de middellange termijn MA (blauwe lijn) nog steeds oplopend. De koersdaling van afgelopen week is dan ook niets meer dan een normale koerscorrectie geweest. Ondanks die daling van deze week (de vola schiet dan omhoog), staat de volatiliteit op dit moment nog gewoon op 12,65. Dat is laag. Er is dus geen paniek in de markt.

Het Excel dashboard geeft een (68,2%) kansberekening aan op datum 02-06-2017 met een ondergrenswaarde 539,50 en een bovengrenswaarde van 514,34. Dan zitten we dus nog veilig met onze geschreven uitoefenprijzen van 550 en 510.

Bij de waarschuwingsniveau’s zijn de pop-up 1 (geel) en 2 (oranje), die deze week automatisch werden getoond als gevolg van de koersdaling, inmiddels alweer verdwenen. De gesimuleerde kansberekening geeft aan voor a.s. maandag (bij gelijke omstandigheden d.w.z. koers en vola) een bovengrens van 538,49 en een ondergrens van 515,35. Kortom, geen reden tot ingrijpen. Nog 2 weken te gaan.

Beleggen met AEX indexopties- Op zaterdag 27 mei schreef ik het volgende

We sluiten de call 550 omdat deze inmiddels een rendement heeft opgeleverd van +87,65%. Die heeft dus zijn werk gedaan. Met deze actie verzilveren we een deel van de winst en dekken het risico naar boven af.

Mocht de koers alsnog fors gaan stijgen heeft dat geen (negatieve) invloed meer op de geschreven call. Vorige week sloten we op ruim 3 punten van de middenkoers (530), dat is inmiddels teruggebracht naar 2 AEX punten. Ergo, dit biedt weer kansen op wederom een mooie einduitslag van een maandserie.

Het rendement voor de totale constructie bedraagt op dit moment +53,22%. We streven echter naar +70% voor de gehele constructie. Het Excel dashboard geeft op zaterdag een (68,2%) kansberekening aan op datum 02-06-2017 een  ondergrenswaarde van 520,29. Dat is maar liefst 10 punten boven onze geschreven put positie. Een uitstekende uitgangssituatie dus voor de in beginsel laatste week.

Na het sluiten (lees terugkopen) van de geschreven call interesseert ons de bovengrens natuurlijk nu niet meer. Alleen een forse koersdaling komende week kan nog roet in het eten gooien. In beginsel nog maar 1 week te gaan tot de volgende serie.

Mocht eind van deze week de ondergrens wederom een gunstige kansberekening geven, maar dan tot einde expiratiedatum van 16-06 EN waarbij de +70% nog niet is behaald, moeten we rekening gaan houden met een dubbele maandserie (lees dubbele margin). Maar zover is het nog niet. Recht zo die gaat! p.s. Als het zo doorgaat, is wederom een all time high in de maak.

Beleggen met AEX indexopties- Op zaterdag 02 juni schreef ik het volgende

We sluiten de overgebleven put 510 omdat de hele strategie inmiddels een rendement heeft opgeleverd ver boven de norm van +70%, namelijk +77,34%. Dat is een heel mooi rendement van +7,22% op maandbasis (zie Excel dashboard juni).

Met de (terug) aankoop van de put voegen we +127 euro definitief toe aan onze account. Samen met de vorige week gerealiseerde callwinst van 71 euro levert de hele maandserie ons dus 198 euro op. Met 1 optiecontract..

Deze optieportefeuille staat hierdoor op het hoogste niveau ooit en heeft daarmee wederom een all time high bereikt. (zie rubriek historische content/rendement). Door de juni serie nu in zijn geheel te sluiten, wordt geen enkel risico meer gelopen.

Kansberekeningtechnisch hoeft er eigenlijk helemaal niet te worden gesloten en zou u kunnen overwegen ook de laatste 2 weken tot expiratiedatum 16 juni te blijven zitten. Immers de nieuwe kansberekening geeft op dit moment een nieuw berekende ondergrens aan op expiratiedatum (deze datum is automatisch gewijzigd op het dashboard) van 516,04. En deze overstijgt nog net het niveau 3 waarschuwingsniveau (515,10).

Dus eigenlijk geen reden om te sluiten. Zij die daarom willen blijven zitten, zou ik willen aangeven om in dat geval de laatste 2 weken vooral niveau 3 in de gaten houden. En zodra de ondergrens op dagbasis onder niveau 3 uitkomt (515,10) op slotkoers om dan alsnog de zaak de volgende dag te sluiten.

Op deze wijze probeert u nog het laatste restje potentiele winst binnen te slepen d.w.z. zolang de AEX zich zijwaarts blijft voortbewegen. Deze keus is aan u. WB heeft echter haar doelstelling van +70% ruimschoots gehaald en sluit daarom deze maandserie met een zeer voldaan gevoel (ja, ja pure emotie) af. Op deze manier kunnen we ons volledig focussen op de (op)volgende maandserie van juli. De margin komt weer vrij en is nodig voor de volgende optieserie van juli.

Zodra een complete maandserie is gesloten, worden de rendementen, transacties sinds 2012 en hitrates vanaf de start in 2012 weer geactualiseerd op de rubriek historische content (KLIK op de linkjes/red. alleen voor betalende leden).

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Michael Groenewoud
Door

Michael Groenewoud

op 03 Jun 2017

A.s. vrijdagavond 09 juni geef ik, Michael Groenewoud, op uitnodiging van DeSlimsteBelegger, een live seminar over dit systeem te BUNNIK. Gaarne opgeven door een email te zenden naar info@optieacademy.nl te sturen of te bellen naar Jan Robert Schutte 06-50746210. Kosten 20 euro. Vol = vol.

Reactie plaatsen