Beleggen

Beleggen alleen in het weekend is mogelijk, dat laat ik nu al 6 jaar (sinds 2007) zien aan de leden. Mijn beleggingsstrategie is erop gericht onder alle marktomstandigheden rendement te behalen. Ik heb gezocht naar een model waarbij ik niet de hele dag achter de computer hoef te zitten, dat is gelukt. De strategie voor stijging en daling is bedoeld voor de middellange termijn terwijl de strategie voor de zijwaartse beweging is bedoeld voor de korte termijn.

AEX beurstrends

aex

AEX beurstrends

Markten gaan slechts 3 kanten op: omhoog, omlaag of opzij.

Het model is zeer goed in staat gebleken de overgangen van de blauwe vlakken (bullmarkt) naar de rode (bearmarkt) en andersom waar te nemen. Hierdoor worden grote verliezen voorkomen bij een naderende daling en word ik tijdig gewaarschuwd wanneer de koersen weer gaan stijgen. Het gele (zijwaartse) vlak noemen we een tradingrange.

Beleggingshorizon

Ik laat nu al ruim 5 jaar aan de leden zien dat positieve rendementen zijn te behalen door juist niet dagelijks te handelen. Hierdoor is dit kwantitatief computer wiskundig model niet alleen effectief maar vooral ook efficiënt. Ik ben vanaf 2006 een middellange-termijn-belegger in aandelen, beleggingsfondsen, indices en Turbo’s. Sinds begin 2012 jaar ben ik ook korte-termijn-belegger op AEX maandopties. Deze korte termijn beleggingsstrategie hebben de leden samen met mij getest zodat zij mijn hele denkproces hebben kunnen volgen.

Strategie bij stijgende en dalende koersen

aex beleggingsstrategie met indicator

aex beleggingsstrategie met indicator

Bij stijgende en dalende koersen maak ik sinds 2006 gebruik van een robuuste Weekendbeleggers indicator (afbeelding midden) voor mijn handelsbeslissingen. De trend simulatie vermogenscurve (niet zichtbaar) laat daardoor een stijgend rendement zien (zie opgaande lijn) op de AEX. Dit winstgevend effect wordt versterkt doordat ik gebruik maak van Turbo’s long bij stijgende koersen en Turbo’s short bij dalende koersen. Door gebruik te maken van deze indicator sluit ik emoties zoveel als mogelijk uit want die leiden normaliter tot verlies leert wetenschappelijk onderzoek.

Beleggingsproducten bij stijging en/of daling

Ik beschik over een mandje van 58 speciaal door mij geselecteerde fondsen incl. 16 internationale indices. Deze fondsen zijn geschikt omdat de indicator goed reageert op de koersontwikkeling van deze fondsen. Ik maak gebruik van aandelen en beleggingsfondsen bij een stijgende markt (middellange termijn) omdat de indicator mij tijdig een signaal geeft dat de markt zal gaan stijgen. Ik maak gebruik van Turbo’s long bij een stijgende markt en Turbo’s short bij een dalende markt (middellange termijn 6 weken tot 9 maanden) met een risicomijdende hefboom lager dan 4 omdat dit al 6 jaar goed werkt.

Turbo rendementsontwikkeling vanaf start 2007 tot heden

Turboportefeuille

Weekendbeleggers Turboportefeuille ontwikkeling 2007_2013

De Turboportefeuille bedoeld voor de strategie bij stijging en daling is gestart met €30.000. Sinds 2007 is een winst van +169% (kosten eraf) gerealiseerd. De AEX heeft in dezelfde periode -38% gedaan. De outperformance op de AEX is dus +207%. klik hier voor details van de Turboportefeuille

Strategie bij zijwaartse markt

Vanaf april 2012 maak ik als gevolg van de zijwaartse markt gebruik van een 2e indicator die over de afgelopen 312 maanden (26 jaar) laat zien dat deze de AEX tradingrange op korte termijn goed kan voorspellen (calls 86%, puts 84% roze ovaal). Deze strategie is ingezet toen aan deze strategie behoefte ontstond. Ik heb mij dus aangepast aan de gewijzigde (zijwaartse) marktomstandigheden. Deze strategie wordt in beginsel elke maand ingezet. Deze zijwaartse strategie wordt, net als de strategie bij stijging en daling, risicomijdend aangepakt.

Beleggingsproducten bij een zijwaartse markt

Ik maak bij een zijwaartse koersbewegingen gebruik van AEX maandopties omdat de markt aangeeft dat koersstijging en -daling op middellange termijn voorlopig even voorbij is en deze strategie juist zeer goed blijkt te werken op korte termijn (4 a 5 weken afhankelijk van de maand). De eerste resultaten zijn hoopvol. Ik maak hierbij gebruik van het wegsmelten van de tijdswaarde van opties. Leden kunnen gelijk meedoen met mijn lopende onderzoek, zo deden we het in 2007 ook met de Turbo’s.

aex met optie indicator voor korte termijn

aex met optie indicator voor korte termijn

Twinning

Omdat niet altijd valt te voorspellen welke richting de markt zal opgaan, worden beide strategieën gelijktijdig ingezet. Wanneer bij de strategie voor stijging en daling een zijwaartse beweging optreedt, wordt dit (tijdelijk) verlies gecompenseerd door de winst van de strategie bij zijwaartse beweging. Andersom, wanneer bij de zijwaartse strategie een periode van stijging en daling optreedt, wordt dit (tijdelijk) verlies bij de zijwaartse strategie opgevangen door de winst van de strategie bij stijging en daling.

Mijn beleggings portefeuille

Men beweert wel eens dat zijwaartse markten in 85% van de tijd (korte termijn) plaatsvinden. Hierdoor blijft 15% (korte termijn) van de tijd over voor stijging en daling. Derivaten zoals opties en Turbo’s zijn vanwege hun hefboomwerking in beginsel risicovoller dan gewone aandelen, vandaar dat zij een lager percentage van het belegd vermogen vormen in mijn beleggingsplan.

In Turbo’s en AEX maandopties wordt risicomijdend gehandeld. Aandelen en beleggingsfondsen (70%) maken deel uit van de behoudende portefeuille (LONG) op middellange termijn. Turbo’s en indices (10%) maken deel uit van de offensieve portefeuille (LONG EN SHORT) op middellange termijn.

AEX maandopties (20%) maken deel uit van de offensieve portefeuille (tradingrange) op korte termijn. Ik streef naar een gemiddeld jaarlijks rendement van 15% tot 20%. Vanwege mijn beleggingsmethode schat ik de risico’s in als beperkt en de te behalen winsten als realiseerbaar. De marktbewegingen bepalen uiteindelijk het eindresultaat maar ik ben nu wel op alle 3 de marktbewegingen voorbereid.

Geadviseerde acties:

• Inschrijven gratis Nieuwsbrief;

• Lees of download het E book;

• Volg een sfeerimpressie live seminar (7 minuten);

• Volg een online seminar (60 min);

• Lees de ledenreacties;

• Word lid, word Weekendbelegger

Weekendbeleggers in het kort

1. Adviesdienst op abonnementsbasis/middellange termijn (computer wiskundig model);

2. Gemiddeld 1 x per week in weekend een concreet signaaladvies (rest van de week doet u niets);

3. Bewezen trackrecord;

4. Zelf doen of uitbesteden (vermogensbeheer onder AFM toezicht)

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen