AEX index inzet bij beleggings strategie
22 augustus 2017 

AEX index inzet bij beleggings strategie

AEX index

aex beurs

De aex index als onderdeel van de optie beleggingsstrategie

De AEX index wordt als enige gebruikt in onze optieportefeuille.

De AEX index wordt gebruikt voor onze diagonale short strangle optiestrategie. Deze beleggingstrategie wordt dus niet uitgevoerd met individuele aandelen maar wordt uitgevoerd met een index, onze eigen Amsterdamse AEX-index.  (de gewenste maandoptie wordt bij Binckbank bijv. gewoon “AEX” genoemd).

De reden dat WeekendBeleggers b.v. (signaalaanbieder sinds 2007) hiervoor heeft gekozen, is dat we werken met een indicator die speciaal voor deze index is ontwikkeld. En deze indicator laat nu al 30 jaar lang zien dat deze goed in staat is om de gewenste uitoefenprijzen voor ons te selecteren.

Met een hitrate aan de winstzone call zijde van +86% en een winstzone aan de putzijde van +87% is dat het uitgangspunt van onze zijwaartse optiestrategie. Zijwaarts omdat we nu juist NIET inspelen op een stijging of een daling van de AEX index, maar juist verwachten dat deze index zich binnen een bepaalde winstzone blijft bewegen onder het motto: “markten bewegen zich in 85% van de tijd zijwaarts”, een historisch feit.

AEX index

Voorts is het natuurlijk zo dat wanneer je met een index werkt er een dempend effect ontstaat. Stel dat het aandeel PHILIPS (als onderdeel van de AEX-index) plotseling sterk stijgt of daalt door bijv. een kwartaalrapportage, dan heeft dit een klein effect heeft op de AEX-index als geheel. Deze vertegenwoordigt immers zo’n 25 van de grootste bedrijven uit de Amsterdamse index. Hetzelfde effect zou natuurlijk veel groter zijn dan wanneer we dezelfde beleggingsstrategie zouden toepassen op het individuele aandeel PHILIPS.

Daarnaast is het zo dat de kosten voor het handelen met een index alleszins meevallen in vergelijk met andere internationale indices. De optiepremies welke in eerste instantie worden ontvangen (open verkoop/schrijven van opties) vertegenwoordigen een mooie balans tussen rendement en risico. Dat is bij andere indices nog wel eens anders. Met andere woorden de AEX is een prachtige index (en dan ook nog eens van eigen bodem) waar de gekozen optie constructie mee kan werken. Dat laten we dan ook al zien sinds 2012. Zonder hapering, al jaren dubbele rendementen, dat lukt echt niet iedereen.

Wilt u meer weten over onze optiestrategie met de AEX index. Volg dan deze korte video over onze belegging strategie door op deze LINK te drukken.

 

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen