AEX correctieve fase afgerond, 1e echte verlies 2017 een feit
27 juli 2017 

AEX correctieve fase afgerond, 1e echte verlies 2017 een feit

AEXID

AEX daggrafiek, KLIK VOOR VERGROTING

De correctieve fase van de AEX is afgerond. De vlagformatie (paarse lijnen) is inmiddels aan de bovenkant uitgebroken.

Juli serie AEX

Het eerste echte optieverlies voor 2017 is een feit, -536 euro (1 contract), jammer. Houden we iets minder winst over.. De wekenlange neerwaartse correctie van de AEX duurde nu net even iets te lang (09 mei 2017 t/m 19 juli 2017).

Nadat we op het Excel dashboard niveau3 hadden bereikt, weten de leden dat het dan voor WB genoeg is. Ook jammer dat de AEX nu niet exact was gesloten op 515,10 (zijnde de norm 1% boven de put uitoefenprijs van 510), maar op donderdag 30 juni gelijk maar ernstig doorschoot naar slotkoers 508,53. Tja, dan loopt je verlies wat sneller op en dat was nu net de reden van de invoering 1% norm, alweer enige tijd geleden ingevoerd.

Wat we dan  eigenlijk doen is de volgende dag emotievrij sluiten ongeacht de openingskoers.  WB hanteert immers al sinds 2012 een emotievrij model. Laat je de keus weer afhangen van de koersopening van dat moment, dan ben je eigenlijk weer met emotie aan het handelen (op de AEX index) en dat is nu net waar we als beleggers  vanaf wilden toch?

Tasty Trade

Ik kan wel degelijk tegen mijn verlies (want dat hoort er nu eenmaal bij), maar we moeten altijd blijven kijken hoe we het verlies kunnen blijven beperken. Of wat we kunnen doen aan damage control. Tasty Trade hanteert hiervoor een eenvoudige regel. Sluit (een deel van de )posities bij 50% van de maximale profit (red. WB sluit normaliter bij 70% van de maximale profit van de short strangle positie). Een bekende moneymanagement regel die voor deze serie prima gewerkt zou kunnen hebben. WB werkt normaliter met 1 contract. Edoch, 1 contract kun je niet deels sluiten.

Omdat WB sinds 2012 ruim winst heeft gemaakt, is het nu best mogelijk om met 2 contracten te gaan werken (let op, dus ook 2 x margin). Bij 50% max profit sluiten we dan 1 contract en laten het 2e contract doorlopen. Dat zou in dit geval het verlies hebben beperkt (let op, dat doen we alleen wanneer de wanneer de winstzone minimaal 35 AEX punten bedraagt).

Doorrollen AEX

Een andere methode van damage control is het doorrollen van de positie. De leden die de special daarover hebben gelezen, weten dat ik tijdens mijn 4 jarig onderzoek geen grote voorstander was van het doorrollen. Maar er is inmiddels een groot verschil. WB hanteerde toen de kansberekening nog niet om precies te weten wat de nieuwe uitoefen posities dan zouden moeten worden. Met andere woorden, WB heeft tegenwoordig een mooie tool waardoor het mogelijk is om eens opnieuw te bezien of doorrolacties tot de mogelijkheden behoren. Ergo, alle middelen zijn geoorloofd om verliezen te beperken.

Rendement opties

Is het nodig dan? Uhhh, eigenlijk niet want WB heeft de rendementsgrafiek vanaf de start in 2012 weliswaar zien dalen van +196% naar +183% als gevolg van dit juli verlies, maar de rendementslijn beweegt zich nog steeds in een 45 graden curve. Maar zolang we de verliezen nog verder kunnen terugbrengen, is het altijd de moeite van het onderzoeken waard. Zo ziet u maar, na 5 jaar is een systeem nog steeds niet af, maar het gevoel is wel dat we er bijna zijn..

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Piet Griffioen
Door

Piet Griffioen

op 01 Aug 2017

De stijging van mid Februari tot mid Mei is sterker dan de daling vanaf Mei/Juni. Toen wel winst gemaakt? En wat is dan de reden?

Michael Groenewoud
Door

Michael Groenewoud

op 01 Aug 2017

Beste Piet, dank voor je reactie. Dat heb je goed gezien.Wat je hier niet ziet, zijn de berekende winstzones (voorheen bandbreedtes) over deze maandseries. Deze zijn in de maandseries maart (start in feb) t/m juni 40 AEX punten geweest. De juli en augustus serie zijn door de dalende volatiliteiten echter slechts op 30 AEX punten berekend. (WB heeft al jaren geleden vastgesteld dat bij een berekende winstzone van 20 er helemaal niet gehandeld wordt, ook niet met doorrolacties).Smallere winstzones (lager dan de mediaan) betekenen dat je sneller moet ingrijpen op dashboard stoplossniveau3. Vandaar dat we inmiddels het doorrollen weer hebben opgepikt. Zo staat de augustus serie op dit moment op het moment van schrijven een ongerealiseerde winst na in eerste instantie een verliespositie. Op deze wijze maken we dus alsnog winst. Deze positie loopt in beginsel nog tot vrijdag dus ik kan het eindresultaat daarvan nog niet melden.Ik hoop dat ik je vraag zo goed heb begrepen en beantwoord?

Reactie plaatsen