Winst op aandelen bestaat voor 40% uit dividend
05 maart 2014 

Winst op aandelen bestaat voor 40% uit dividend

De winst die beleggers de afgelopen 40 jaar maakten op aandelen, bestaat voor 40% uit dividend. Daarnaast zijn aandelen van bedrijven die dit regelmatig uitkeren minder volatiel.

Allianz

Dit blijkt uit onderzoek van de Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors.

In veel landen ligt de gemiddelde dividenduitkering volgens Allianz hoger dan het rendement op tienjarige staatsobligaties. Als de uitkeringen in Europa en de Verenigde Staten worden vergeleken, blijken vooral Europese bedrijven royale dividenden uit te keren. ‘Beleggers verdienen al ruim twee jaar substantieel meer met dividend op Europese aandelen dan op obligaties’, zo schrijft de vermogensbeheerder.

Beleggers zullen naar dividendaandelen blijven kijken, zo zegt CIO Europese aandelen bij Allianz Jörg de Vries-Hippen. De CIO ziet voor beleggers nog altijd aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven met een hoog dividendrendement. ‘Een belegger die zoekt naar een reëel rendement in deze tijden van financiële repressie, moet goed kijken naar ondernemingen die dividend betalen als plaatsvervanger om de ‘coupon te behalen’ die nodig is.’

Ruimte voor stijging dividend

Beursgenoteerde bedrijven in Europa zien het uitkeren van dividend volgens De Vries-Hippen als een manier om het vertrouwen van beleggers te winnen. ‘Dit is niet eenvoudig aangezien het veel discipline vereist. Het voordeel voor beleggers is dat er waarschijnlijk geen betrouwbaardere graadmeter bestaat voor de winstverwachting van een bedrijf.’ Allianz stelt dat er een signaalfunctie uitgaat van de dividend pay-out ratio en dat deze door beleggers nauwlettend in de gaten wordt gehouden. ‘In Europa ligt de verhouding tussen uitgekeerd dividend en de winst per aandeel momenteel rond de 55 procent. Dit is historisch gezien vrij gemiddeld.’ Daarnaast noemt Dennis Nacken van Allianz dit gemiddelde een teken dat er ‘ruimte is voor stijging van de dividenden’.

Bron: Belegger.nl

Reactie WeekendBeleggers

Bij WeekendBeleggers worden dividenden niet geadministreerd, te veel beheerlast. Dat betekent dat u dit mag optellen bij het al bestaande WeekendBeleggers rendement. Dus op het moment dat wij een positie hebben ingenomen en er toevallig dividend wordt uitgekeerd, wordt deze niet geadministreerd terwijl u dit wel heeft ontvangen. Dat betekent dat bij WB het rendement niet bestaan uit 40% dividend. Toch goed om te weten?

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen