Wat gaat er mis bij Alex
29 december 2014 

Wat gaat er mis bij Alex

iex

De VEB start een onderzoek naar de ondermaatse prestaties van Alex Vermogensbeheer, las ik in Het Financieel Dagblad. Meer dan honderd beleggers hebben zich de afgelopen maanden bij de beleggersvereniging gemeld. ‘Dat is uitzonderlijk hoog’, aldus jurist Niels Lemmers van de VEB.

De beleggersvereniging hanteert de vuistregel dat voor elke klagende belegger er zo’n vijftig tot honderd getroffen beleggers zijn die niet klagen. ‘We denken dat Alex aan de bovenkant van die bandbreedte zit.’

Het mag geen verrassing zijn dat er veel klachten binnenkomen over de vermogensbeheerder. Klanten met het profiel behoedzaam staan dit jaar tot wel 10% in de min terwijl de MSCI World Index zo’n 17,5% in de plus staat. Het defensieve profiel van Robeco One noteert dit jaar een winst van 9% en bij Evi Beheer klimt het defensieve profiel 9,4%.

Knappe prestatie

Het verschil tussen Alex Vermogensbeheer en de rest is opmerkelijk, ongeacht hoe ‘goed’ of ‘slecht’ een vermogensbeheerder ook belegt. Een defensief profiel schrijft namelijk voor dat een vermogensbeheerder voornamelijk in aandelen en obligaties belegt met weinig volatiliteit. Het is dus eigenlijk zelfs knap dat Alex met defensieve activa zo’n groot rendementsverschil haalt ten opzichte van zijn concurrenten.

Waar ligt dat aan? Laat Alex het na om in defensieve activa te beleggen terwijl het dit wel voorschrijft aan zijn klanten? Nee, dat denk ik niet. En daarom denk ik ook niet dat de VEB een zaak heeft. Het zit ‘m in de aparte strategie van Alex.

Handelen op sentiment

De strategie werkt als volgt. “We gebruiken 48 modellen op basis van technische analyse om het marktsegment aan te voelen,” legde Franco afgelopen novemeber aan mij uit. “Als we een negatief sentiment ontdekken of een crash denken te zien aankomen, dan kopen we minder snel of stappen we uit. Het betekent ook dat we pas weer instappen als we een positieve trend waarnemen.”

Laat dit even goed tot u doordringen. De tactiek van Alex is dus precies het tegenovergestelde van hoe grote namen als Warren Buffett, Mark Mobius en Jeremy Grantham beleggen. In plaats van te kijken naar aantrekkelijke koop- of verkoopmomenten op basis van fundamenten, baseert Alex zich kennelijk enkel op het marktsentiment. Oftewel de waan van de dag, maand of het kwartaal.

Handelen op basis van sentiment neigt echter eerder naar hoe een hedgefonds of daytrader te werk gaat dan naar een langetermijnstrategie in de categorie defensief. Alex heeft deze tactiek echter nooit verbloemd en noemt dit zelfs in de reclame. “Uitstappen als het even tegen zit,” sprak de reclamestem, weet u nog? Enige zelfreflectie lijkt me voor de klagers bij de VEB dus ook gepast.

Kortere horizon

De strategie van Alex Behoedzaam is er vooral op gestoeld om op tijd uit te stappen voordat de markt naar beneden gaat of crasht. Franco: “Onze particuliere klanten hebben een kortere horizon dan institutionele beleggers. Kleine vermogens kunnen het vaak niet veroorloven om grote klappen te incasseren omdat zij het geld misschien wel op dat moment nodig hebben voor een privé-uitgave.”

Dat constant uitstappen (drie keer in 2014!) bij een negatieve indicator, is de vermogensbeheerder echter duur komen te staan de laatste jaren. Niet alleen omdat het zo de opwaartse markt heeft gemist, maar ook door de transactiekosten.

Tsja, een marktcrash voorspellen op basis van sentiment. Dat deed Alex in 2008 toevallig een keer goed, vandaar ook de rooskleurige vijfjaarsrendementen in de reclames van de afgelopen jaren. Maar is het niet een beetje apart om een strategie te bouwen die als doel heeft crashes te mijden? Dan bent u dus bang dat er in de toekomst om de vijf jaar een beurskrach à la 1929, 1987 of 2008 over uw beleggingen heen raast. Mocht dat het geval zijn, dan is het misschien verstandiger om helemaal niet te beleggen.

Bron: 29-12-2014 10:30 uur, Ruben Munterman, redacteur bij IEXProfs

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen