Nico Bakker, vijf jaar na dato
12 maart 2014 

Nico Bakker, vijf jaar na dato

Vijf jaar na dato

Onderstaand artikel is geschreven door Nico Bakker als voorschotje op het webinar te organiseren door WeekendBeleggers b.v. op 20 maart 2014 op locatie van RBS.

DFT – wo 12 mrt 2014, 11;04 uur

Nico Bakker

Wist u dat het vijf jaar geleden is dat menig beursindex op het laagste punt stond na de kredietcrisis? Wist u dat vele Europese indices vanaf dat punt al weer 100% of meer zijn gestegen? Weet u dat we nu naar alle waarschijnlijkheid aan de vooravond staan van een stevige correctie op de aandelenvelden? Weet u dat mijn Maand Marktlens dit indiceert? Ik zal drie indices voor u op de analysetafel leggen, te weten de Eurostoxx50, de DAX en de AEX.

Topvorming in Europa

De Eurostoxx50 index is de beursbarometer voor Europa. Mijn Maand Marktlens geeft aan dat deze barometer aan het toppen is, als inleiding voor een correctiebeweging in de lange termijn uptrend. Bijgevoegde grafiek geeft duidelijk aan dat de index boven de gemiddeldelijn beweegt, dus is er sprake van een uptrend. Echter, mijn swingteller, die veelal met een blauwe serie 1 t/m 9 een significante koersbeweging aangeeft, is bezig met de laatste candle in de actuele upswing.

De maandcandle kleurt op dit moment zwart en dat is toch wel een duidelijke aanwijzing dat de recente top en weerstand op afgerond 3177 een lastige horde is. Zolang de index hieronder beweegt, groeit de kans op een correctie die kan aanhouden tot de Fibo-zone die zo rond 2800 begint. Toch een correctie van minstens 12,5%. De RSI als spanningsmeter doet ook een duit in het zakje door vanaf de OB-lijn weg te zakken. Voor lange termijn beleggers is het derhalve verstandig de euforie wat te temperen en te wachten op een nieuwe hogere bodem om daarna weer koopposities in te nemen.

 

 

DAX bullen hebben het moeilijk

De DAX index toont een vergelijkbaar beeld met die van de Eurostoxx50 index. Ook hier is er sprake van een topvormingsproces tegen 9795, de weerstand die in januari dit jaar is gevormd. Mijn steun- weerstandmechanisme zet daar ook een rode lijn, vooralsnog het kantelpunt boven in het veld. De maandcandle voor de Dax kleurt op dit moment zwart en mijn swingteller geeft reeds een -1 stand aan. De maand is nog niet voorbij, dus er kan nog van alles gebeuren, maar met deze voortgang signaleert mijn Maand Marktlens wel degelijk een correctiestand. De index kan terug naar de Fibo zone die steun kan aanreiken in de 8300 – 7600 steunzone. Bodemvorming aldaar zal de lange uptrend valideren en nieuwe koopkansen bieden.

Mag ik u nog een keer mee terug nemen naar maart 2009, 5 jaar terug, na het dieptepunt na de crisis. Die maart candle kleurde toen wit, nadat februari werd afgesloten met een zwarte -9 met een RSI in een oversold stand. Bij die combinatie van technische bevindingen geeft mijn Marktlens een steunsignaal af. En kijk eens wat er nadien is gebeurd. Als lange termijn belegger moet je wel moed hebben om dan aankopen te doen, eerlijk is eerlijk. Ditzelfde verschijnsel ziet u op de AEX maandchart die ik hierna bespreek. Durfde u aankopen te doen toen de AEX rond 230 punten stond?

 

 

AEX 360 – 475 swing

In eerdere publicaties heb ik geschreven over de 360 – 475 swing van de AEX, ofwel de beweging die ik dit jaar verwacht voor onze AEX index. Dus een stevige correctie richting 360 om daarna de lange uptrend te vervolgen en door te stomen naar uiteindelijk 475.

Ik leid dit scenario af van de maandgrafiek met de inmiddels bekende indicatoren. De maandgrafiek geeft momenteel aan dat de afgerond 409 weerstand vooralsnog een zware dobber is. Het ziet er niet naar uit dat deze rode lijn boven in het veld binnenkort gepasseerd zal worden. De swingteller springt momenteel op -1, terwijl de RSI als spanningsmeter onlangs terugkeerde uit OB-gebied en aanstalten maakt om weg te zakken naar de 50-lijn. Anders gezegd, voor lange termijndoeleinden gaat een correctiestand in waardoor de AEX kan wegzakken naar de eerste Fibo grens op 360. Vooralsnog is dit een countertrend beweging, waarmee de trend niet direct in gevaar komt. Zie het maar als extra aanloop om later in het jaar de weg omhoog weer te vervolgen. Ook in Nederland zal de euforie dus wat ingedamd moeten worden. Het is uitzien naar een nieuwe hogere bodem om daarna weer aankopen te doen.

 

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen