Een van de bevindingen uit het AFM rapport hefboomproducten (resultaten onderzoek juli 2013, blz. 6) luidt als volgt:
Op basis van deze beoordeling is de AFM van mening dat een deel van de hefboomproducten (met een te hoge hefboom) beleggers te weinig kans biedt op het halen van een positief rendement. Dit geldt met name indien hun holding period niet aansluit bij de volatiliteit van de onderliggende. De manier waarop de producten zijn gestructureerd blijkt er in de praktijk voor te zorgen dat de ‘downside’ in een zodanig sterke mate wordt uitvergroot dat maar zeer de vraag is of dit product nog toegevoegde waarde biedt voor de beleggers, vooral als zij een beleggershorizon hebben langer dan 1 dag. De AFM vindt dat aanbieders van deze producten beleggers meer transparantie moeten bieden over deze specifieke onderdelen van de werking van de producten, maar ook dat zij grenzen moeten stellen aan de hoogte van de hefboom van deze producten. De analyse en bevindingen zijn opgenomen in hoofdstuk 3.
Reactie WeekendBeleggers
WeekendBeleggers b.v. is een signaalaanbieder en adviseert al sinds 2007 lage hefbomen in te nemen.
WeekendBeleggers is overigens geen aanbieder van Turbo’s zoals bedoeld in het rapport (de in het rapport bedoelde aanbieders betreffen o.a. BNP Paribas, ABNAMRO etc.
De directie van WeekendBeleggers b.v. is niettemin verheugd te constateren dat de AFM sinds 2013 ook inziet dat hoge hefbomen niet altijd leiden tot rendement voor de belegger. Dat is exact de reden dat wij al vanaf juli 2007 (!) een LAGE risicomijdende hefboom adviseren van ten hoogste “4”. Dat geeft namelijk in dit model de koers een marge van 25% om (tijdelijk) nog de “verkeerde kant” op te gaan zonder uitgestopt te worden. Het WeekendBeleggers systeem heeft in al die jaren aangetoond dat op deze wijze in slechts een enkele gevallen van uitstopping sprake is geweest. En dat juist ook met lage hefbomen mooie rendementen zijn te behalen. De directie is het daarom eens met de uitkomsten van dit rapport t.a.v. hoge hefbomen, maar dat wisten we eigenlijk al sinds 2007, het is namelijk exact de reden dat we hefbomen innemen lager dan 4.
Hele AFM rapport over hefboomproducten lezen? klik HIER