TA: breekt het AEX touwtje?
25 maart 2015 

TA: breekt het AEX touwtje?

De slotkoers van vandaag en het te vormen patroon op de weekgrafiek kunnen bepalend worden voor het verdere verloop van de AEX. Zal er een verzwakking in het kortetermijnbeeld optreden, of weet de AEX een krachtige verder opwaarts vervolg in te zetten?
Laten we beginnen met de weekgrafiek. Daar is te zien dat de AEX in gevecht is met de top uit 2008 bij 495 punten. Een duidelijk slot hierboven zet in principe de weg open voor een vervolgbeweging naar de dubbele top van eind 2007 bij 521.
Toch is deze doorbraak niet de belangrijkste doorbraak van dit jaar. Deze vond enkele weken geleden plaats. Destijds brak de AEX door de sinds 2012 stijgende toppenlijn (groene lijn) rond de 474 punten.

Weekgrafiek AEX

AEX weekgrafiek

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 

 

 

Nieuwe top
Dit betekende een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend. Dit was voor mij ook de aanleiding om mijn koersdoel voor 2015 verder te verhogen naar 564. Wel zullen in de komende maanden de contouren van deze nieuwe stijgende middellangetermijntrend nog zichtbaar moeten worden. Hiervoor zijn correcties noodzakelijk, om de steilheid van de trend aan te geven. Mocht de AEX overigens dicht bij huis blijven (weinig verandering ten opzichte van de slotkoers van gisteren) dan lijkt toch ook een toppatroon in de maak te kunnen zijn op de weekgrafiek, namelijk een shooting star.

Niet genoeg

Als we kijken naar de daggrafiek dan zien we in de afgelopen dagen een aantal toppatronen. Eerder deze week werd een tweedaagse dark cloud cover gevormd, gisteren kwam daar een eendaagse shooting star bij. In de afgelopen anderhalve maand hebben we echter geregeld toppatronen zien ontstaan op de daggrafiek. Deze werden uiteindelijk niet bevestigd door een verzwakking in de grafiek zelf. Een toppatroon alleen in deze zeer krachtige markt is dus niet genoeg. Belangrijk is dat een verzwakking optreedt onder de stijgende kortetermijnbodemlijn. Deze bodemlijn ontstond bij de onderkant van het vlagpatroon dat in februari werd afgerond. Dit punt is te vinden bij 447,25.
Afvlakking trend

Dagelijks loopt deze bodemlijn ongeveer 1,5 punt op. Deze oplopende bodemlijn heeft ondertussen een vijftal raakpunten waardoor hij een bewezen steunlijn is. Vandaag ligt deze oplopende steunlijn bij 495,50. Een duidelijk slot hieronder zou een eerste verzwakking in het technische beeld zijn, vooral als deze neerwaartse doorbraken ook in andere indices plaatsvinden. Wat we in de afgelopen week ook zagen was een afvlakking van de krachtige opgaande trend. De bovenkant van het smalle maar zeer steile trendkanaal werd niet meer behaald. De slag om de 495 – 495,50 is dus nog niet gestreden. De bovenkant van dit steile trendkanaal ligt bij 506,50. Dit zien we ook al enige tijd bij de technische indicatoren ontstaan.

Technische indicatoren

De MACD heeft een neerwaartse crossing gemaakt op zeer hoog niveau.
De RSI brak (vanaf een stand van 80) al enige tijd geleden zijn stijgende bodemlijn en vormde daarna een patroon van lagere toppen. Dit betekent dat de koopdruk afneemt, ofwel negatieve divergentie. Verder is de AEX ruim 22% opgelopen vanaf de januaribodem bij 406. Dit zagen we eerder alleen in 2009 en in 2012. Wat we nog niet eerder zagen in de afgelopen jaren was de enorme afstand tussen de koers en het 200-daags gemiddelde. Dit geeft de gefilterde richting aan van de trend. Toch weten we vanuit het verleden dat als de afstand tussen de koers en dit gemiddelde rond de 10% bedraagt de kans op een correctie toeneemt. Momenteel is deze afstand ongeveer 70 punten, dus zeer hoog. Nog steeds genoeg signalen die de risico’s in de markt aangeven, maar het belangrijkste signaal moet nog gegeven worden, een doorbraak door de stijgende bodemlijn in het kortetermijnbeeld. Zal het zeer gespannen elastiekje vandaag of begin volgende week knappen waarna een forse correctie kan starten die uiteindelijk moet zorgen voor een duidelijke hogere middellangetermijnbodem? Of weet de AEX er toch nog een volgende opwaartse beweging naar de 521 uit te persen?

Daggrafiek AEX

aex

 

 

 

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bron: IEX.nl Bas Heijink

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen