SP500 en World MS CAP
26 september 2015 

SP500 en World MS CAP

World MS CAPKlik op afbeelding voor vergroting

Als ik, Michael Groenewoud, wil weten hoe het met de wereldeconomie (incl. China etc.)  is gesteld, dan kijk ik naar de WORLD MS CAP weekgrafiek omdat de indicator nu eenmaal goed reageert op de koersontwikkeling van deze index. We zien dat de indicator sinds 2012 (groene) long signalen afwisselt met (wit neutrale) sluit long signalen.

Waar ik mij nu op richt, is de richting van de indicator zelf. Deze bevindt zich weliswaar nog steeds boven de 0-lijn (dus in beginsel long positief), maar u constateert toch ook zelf dat deze curve al sinds begin 2014 een dalende tendens vertoont richting de voor dit model zo belangrijke 0-lijn? En dat de indicator inmiddels akelig dicht bij deze 0-lijn is gekomen? Een neerwaarste doorschrijding daarvan betekent voor mij dat de wereldeconomie op dat moment echt gaat krimpen.

Daarnaast is de koers inmiddels onder alle drie de MA’s gekomen (kort, middellang en lang), dat is een technisch negatief scenario. En beginnen de MAs elkaar negatief te doorschrijden.

SP500Klik op afbeelding voor vergroting

SP500

Vervolgens analyseer ik de breed gedragen Amerikaanse S&P500 index weekgrafiek. We zien een prachtige long koersontwikkeling vanaf 2009. We zien ook dat deze index het in deze periode beter heeft gedaan dan de AEX (witte lijn), maar dat terzijde. De indicator heeft in deze periode alleen maar (groene) open long signalen afgewisseld met (wit) sluit long signalen. Bijzonder is dat al vanaf 01-08-2014 het laatste sluit long signaal is afgegeven. Dan zijn we dus niet in positie. Dat verklaart gelijk de lange horizontale lijn van de Trend Simulatie Vermogens Curve (TSV) welke onder is geprojecteerd. Het belegd vermogen in deze index staat dan veilig op de bankaccount (geen winst/geen verlies) en kan dan voor een andere positie worden ingezet.

Belangrijk is de bevestiging van het beeld dat we al hadden geconstateerd bij de WORLD MS CAP, eveneens een dalende indicator richting de 0-lijn. Deze lijkt nog wel iets meer de tijd te krijgen om door de 0-lijn te zakken. Als ik domweg het indicator lijntje zou doortrekken dan valt het doek over enkele maanden. Goh, viel dat niet zo rond het FED besluit de rente te verhogen…?

Maar let op, niets is wat het lijkt want kijk naar het open long signaal uit 2012, deze verscheen juist op de 0-lijn. Dus opveren kan altijd nog!

Het model geeft op dit moment meerdere short signalen af (WBX 20% short). Daarnaast is de koers inmiddels onder alle drie de MA’s (moving averages) gekomen (kort, middellang en lang), dat is een technisch negatief scenario.

Alles bij elkaar zijn dit voor mij voldoende argumenten om vandaag de eerste 3 shortsignalen voor ProBeleggen in te nemen.

Michael Groenewoud
Directeur WeekendBeleggers b.v.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen