September optieserie AEX index eindigt in mooie plus; hitrate systeem +78 procent
02 september 2019 

September optieserie AEX index eindigt in mooie plus; hitrate systeem +78 procent

Het WeekendBeleggers systeem heeft vanaf begin 2017 een hitrate opgeleverd van bijna 80%.

In deze periode zijn 32 maandseries in de praktijk uitgevoerd.

25 maandseries hebben een (positief) resultaat opgeleverd van +243 euro;
7 maandseries hebben een (negatief) resultaat opgeleverd van -155.

Dat betekent dat de hitrate van dit systeem over deze periode is geweest 25/32 = 78%

 

De september serie is vrijdag 30 augustus 2019 met een winst afgesloten van +269 euro. Wilt u de hele mailtrail nalezen?

Op zaterdag 31 augustus schreef ik het volgende naar de leden

WB sluit de hele positie na 4 weken af met een gerealiseerde winst van +269 euro.

Dit resultaat is hoger dan de mediaan gemeten vanaf begin 2017. Dat was voor een winnende serie tot voor kort +242 euro.
Na deze maandserie wordt dat +243 euro. Hierdoor stijgt het resultaat van een gemiddelde (dus mix van winners en losers) maandserie van 150 euro naar 156 euro.

Het voorlopig resultaat (YTD = YEAR TO DATE) over heel 2019 komt nu uit op een winst van +1265 euro, op basis van 1 optiecontract.
Zie ook rubriek Archief/Portefeuille rendement. In deze tabel ziet u alle transactiekosten verwerkt gebaseerd op Binckbank (Blue) a 1.75 per optiecontract (2019).

In het simulatieprogramma “Bekijk mijn potentiële WeekenBeleggersr rendement” ziet u daarenboven de jaarlijkse abonnementskosten verwerkt. M.a.w. alle kosten zijn verwerkt!

Voor nu staan we daardoor, na verwerking van alle kosten, op een voorlopig jaarresultaat van +21,30%. Ik ken geen enkele signaalaanbieder die het op deze wijze presenteert. Meestal worden de kosten daar namelijk weggelaten. Download laatste update via rubriek Archief.

Door deze sluitingsactie is er wederom een all time high bereikt. Prachtig gezicht toch? Dat kunt u waarnemen door de rendementsgrafiek te bekijken. Zie Archief Rendementsgrafiek sinds start.

Is er verder nog reden tot sluiting? 
Nee, die is er eigenlijk niet. Immers, op het Excel Dashboard is geen enkele pop up waarneembaar. En de kans dat de call 590 of de put 500 in de problemen gaat komen, is bijzonder klein door onze 90 punten winstzone.

Let your winners run is een bekende beleggersterm. Dat hebben we dan ook gedaan. Immers normaliter sluiten we bij 75% van de maximale profit.
Dat is deze maandserie verhoogd tot +85,67% (Zie Excel Dashboard bij “ruimte voor eigen aantekeningen”).

Als u daarom in positie(c590/p500) wilt blijven zitten, is dat op zich geen enkel probleem. Er is wel enige opwaartse druk, hou daar rekening mee. Uw keuze.

Ergo, ik ben zeer tevreden met dit eindresultaat en WB loopt voor volgende week geen enkel risico meer.

Na het sluiten van een maandserie worden ALLE linkjes in de rubrieken onder bijgewerkt. Ook de website is dan bijgewerkt.

Oktober serie AEX-index

Start analyse volgende week vrijdag 06 september

Op zaterdag 03 augustus 2019 schreef ik het volgende naar de leden

September serie AEX-index

We schrijven (open verkoop) de call 590 

Leading indicator (daggrafiek AEX blauwe trappetje) geeft een uitoefenrpijs van 590 aan.
De kansberekening van het Excel Dashboard geeft voor datum 06 sep (start oktoberserie). een 68,1% kans aan van 582,76.
Terwijl deze voor de formele expiratiedatum van 20 sep uitkomt op 588,11. We nemen de meest veilige van de twee berekeningen. Het wordt dus de call 590.

De premie (vrijdagslotkoers) komt uit op 0,70. Dat is lager dan de mediaan (0,80) voor een 5 weekse serie. Echter, wanneer we de 590 aftrekken van de vrijdagslotkoers van 554,32, dan zien we een winstzone aan de bovenzijde ontstaan van +35,68 AEX punten. Da’s best ruim. In dat geval accepteer ik die 0,70 aan premie zeker wel. Ligt bovendien hoger dan de norm (0,66).

TA/KA
Op de dag- en weekgrafiek is de recente beursdaling duidelijk zichtbaar. Koers wordt opgevangen door 2 x MA’s (Moving Average). Op de weekgrafiek loopt nog een MA, de WMA 40 (vergelijk 200 daags gemiddelde). Daar ligt de AEX koers nog boven.

Fibonacci
Beleggers die mij al sinds 2007 volgen, weten dat ik het nog nooit over FIBONACCI heb gehad. Ach laten we deze wiskundige ook eens meenemen in de analyse.
In de weekgrafiek heb ik de FIBO niveau’s ingetekend. En volgens de theorie zou de recente daling nu toch echt wel zo rond het 3e niveau (0,618) gedaan moeten zijn?
We gaan het zien.

Mocht de AEX toch nog even verder dalen, dan toch echt niet lager dan het niveau van de schuin oplopende gele trendlijn dunkt mij. En kijk die WeekendBeleggers Indicator (WBi) nog staan, geen vuiltje aan de lucht. Geen reden tot dalingspaniek.

Volatiliteit
Natuurlijk is de impliciete vola deze week opgelopen door de beursdaling. Maar staat met een stand van 16,81% nou niet echt op een paniekstand.

Moneymanagement
U mag het best weten hoor, deze optiestrategie voer ik privé uit met meerdere optiecontracten. Maar bij een 5 weekse serie wordt ik altijd wat voorzichtiger, juist omdat we dan 1 week langer risico lopen. Wat ik dan doe is het aantal contracten bij start halveren.Volgende week bij het schrijven van de put zien we dan wel weer verder.

Dashboard/stoplossniveau’s
WB grijpt bij een call in op niveau 3. Dat is na slotkoers 584,10. Met een vrijdagslotkoers van 554,32 duurt dat dus nog wel even.

Mijn conclusie
WB heeft afgelopen week geen enkele last gehad van de beursdaling. Want we hadden vorige week de augustus serie al met winst gesloten. Achteraf gezien, hebben we dus de juiste beslissing genomen door de winst van +227 euro (1 contract) veilig te stellen.

De daling is zo goed als voorbij. De WBi, de schuin oplopende gele trendlijn en Fibonacci ondersteunen dit beeld. Ook de vola staat niet in de paniekstand onder beleggers.

Veel succes,

 

Op zaterdag 10 augustus 2019 schreef ik het volgende naar de leden

September serie AEX-index

We schrijven (open verkoop) de put 500 a 2,44

Leading indicator berekent de put 500.
Kansberekening (zie Dashboard) berekent op deze zaterdag 516,16 voor datum 06 sept. (start nieuwe maandserie).
En voor de formele expiratiedatum (altijd 3e vrijdag van de maand) 510,11. Het wordt DUS de put 500. En met een behoorlijk veilige marge als we naar de kansberekening kijken.

En dan kijken we zomaar ineens aan tegen een winstzone van maar liefst 90 AEX punten. Dat is slechts een keer eerder voorgekomen sinds begin 2017 (maart 2018 95 AEX punten). Terwijl we WETEN dat de mediaan 50 AEX punten is. Dus dit is een zeer ruime (lees gunstige) bandbreedte. Middenkoers om in de gaten te houden is 545.

We staan op dit moment +48 euro in de (ongerealiseerde winst) met de geschreven call 590.

De ontvangen 500 put premie is 2,44. Dat is hoger dan de mediaan welke ligt op 2,10 voor een 5 weekse serie.
De totaalpremie voor de hele constructie ligt nu op (0,70+2,44) 3,14. Ook dat is hoger dan de mediaan welke ligt op 2,90.

Vorige week eindigde ik de weekendmail met de volgende teks:

De daling is zo goed als voorbij. De WBi, de schuin oplopende gele trendlijn en Fibonacci ondersteunen dit beeld. Ook de vola staat niet in de paniekstand onder beleggers.

En toen werd het maandag, Daling tot ver onder de schuin oplopende gele trendlijn op de weekgrafiek (dat was de weerstand).
Over Fibonacci praten we gelijk ook maar niet meer. En de vola stond vorige week, ondanks de forse dreun naar beneden, nog steeds niet in de paniekstand.

Gelukkig hadden we totaal geen last van deze koersdreunen (2 x gap!) met onze enige geschreven call in positie. Laat de beurs dan maar dalen tot 0 zou ik zeggen. Het deert ons niet. Dat doen wij 12 weken per jaar op deze wijze.

Maar eerst mochten we maandag nog even de call 590 schrijven. En de beurs opende gelijk met een beursgap, oeps..
Ja en dan ontvang je natuurlijk minder premie voor de vrijdag gesignaleerde 590 a 0,70. Logisch toch?

Juist voor deze speciale gevallen is de belangrijke special nummer 4 geschreven (zie boven stappenplan 1 t/m,4).
Bij zo’n onverwachte daling kun je twee dingen doen:
1. Wachten op betere tijden om toch de 590 te schrijven of (u laat dan wel de emotie toe);
2. Toch positie innemen met een andere uitoefenprijs/premie.

Privé heb ik de call 585 ingenomen voor 0,71 cent zo rond 10:00 uur. Mijn keuze!
Toch nog 0,01 cent meer dan WB, maar 5 punten lager ingezet (dus iets minder veilig aan de bovenkant).
Maar dat is dan toch ook helemaal niet erg wanneer de beurs op maandag opent met een koersverschil t.o.v. de vrijdagslotkoers van 6,75 punten?

WeekendBeleggers is de enige signaalaanbieder die deze short strangle optiestrategie aanbiedt met een variant, de diagonale versie. Eerst de call schrijven en pas een week later de put schrijven. Dus niet tegelijkertijd, wat eigenlijk het uitgangspunt is van deze bekende strategie. Jawel, zelf bedacht. Het is echt niet de eerste keer dat deze variant ons nu wederom behoedt voor een (ongerealiseerde- en gerealiseerde verliespositie).

Dus daar gaan we natuurlijk lekker mee door. Kwam daar dan niet deze keer een beetje geluk bij kijken? Natuurlijk, geen belegger heeft deze forse daling aan zien komen. Want die Trump tweet (weer aankondiging importtarieven aan China) had ie bijv. natuurlijk ook over 2 weken kunnen doen?

Niettemin, 12 weken per jaar wordt alleen de geschreven call ingezet. En nogmaals, dat heeft ons nu al meerdere keren een groot voordeel opgeleverd. Het heeft ons behoed voor verlies. Een van de belangrijkste zaken bij beleggen.

Goed, pas na het schrijven van de put 500 staat de short strangle dan echt. En let op, a.s. maandag kan natuurlijk weer hetzelfde gebeuren als vorige week. Dus leest u vooral de belangrijke special nummer 4 nog even door als ik bovenstaande mogelijk niet goed heb uitgelegd?

TA/KA
De AEX koers heeft het opgaande trendkanaal (weer) neerwaarts doorbroken. MA’s reageren hier gelijk op, maar zij hebben nog geen dead cross signalen opgeleverd. Zo’n signaal treedt pas op wanneer de korte termijn MA (geel) bijvoorbeeld door de middellange termijn MA (blauw) passeert.

In de dag- en weekgrafiek heb ik een nieuwe steunlijn getrokken. Voorlopig wordt dat het uitgangspunt. Mocht de AEX koers deze lijn passeren, dan ziet het technisch beeld er alweer een stuk minder bullish uit. Voor alle duidelijkheid, we zitten NIET in een bearmarket.

Volatiliteit
Met een stand van 17,67% is er geen paniek onder beleggers.

Nog 4 weken te gaan,

Veel succes,

 

Op zaterdag 17 augustus schreef ik het volgende naar de leden

Geen actie benodigd

De short strangle positie staat op dit moment +77 euro in de (ongerealiseerde winst).

Even terug naar afgelopen maandag waar u (en ik) de geschreven put 500 mocht innemen.
De hogere AEX openingskoers op maandag noopte tot enig nadenken. Accepteren we de lagere (2,44) te ontvangen premie voor de put 500? Of schrijven we de put 505? Iets minder veiligheid versus meer premie? Ik heb voor de laatste mogelijkheid gekozen vanwege de zeldzaam brede winstzone van 90 punten. Mijn keuze.

Had ik maar gewacht tot 13:25 uur, dan had ik alsnog 2,67 aan premie voor de geschreven put 500 kunnen ontvangen. Terwijl WB 2,44 aan premie als vrijdagslotkoers noteerde.
Met andere woorden, afgelopen maandag was het nog steeds mogelijk een hogere premie te ontvangen dan de WB vrijdagsignalering, waarvan acte.

Normaliter gaan de koersen wel vaker wat nadrukkelijker op en neer tijdens een expiratieweek (die van de augustus serie). Maar wat er deze week gebeurde, grote koersuitslagen op en neer op dezelfde dag. Op donderdag zelfs een laagste koers van 528,68. Blijf dan maar eens emotievrij? Recessieangst voerde deze week de boventoon onder beleggers.

In zulke roerige tijden zoom ik altijd even uit op de grafieken. Dan zie je namelijk meer.
Laten we eens kijken hoe de maandgrafiek erbij staat. Ebt de emotie al wat weg nu?

Maandgrafiek AEX

Niettemin moet ik toch ook constateren dat de lijnen van de indicator op de S&P500 (ja, ja die houden we ook bij) elkaar gevaarlijk dicht zijn genaderd. Pas als daar een dead cross plaatsvindt, dan zou dat wel eens het signaal kunnen zijn voor lagere koersen op langere termijn. En dat in de wetenschap dat Amerika het nog beter doet dan Europa. We houden uiteraard vinger aan de pols.

Hoe dan ook, voor onze huidige positie is het voldoende om de AEX middenkoers van 540 in de gaten te houden, wat de premies ook doen. De tijd in deze optiestrategie is onze vriend. En met een vrijdagslotkoers van 541,94 constateren we emotievrij dat we nog altijd in de buurt van onze gewenste middenkoers zitten. Laat vervolgens de tijd-verwachtingswaarde maar wegsmelten.

Dus voor dit moment, 2 weken na aanvang positie, is dat in beginsel nog steeds gunstig. En vooral ook in de wetenschap dat we een zeldzame winstzone van maar liefst 90 punten hebben. Dat geeft toch de nodige houvast. Perfect toch zo’n indicator die reageert op volatiliteit stijging en daarmee een bredere (dus veiliger) winstzone dan normaal berekent? Dat is nu precies wat ik als belegger wil!

Ik geef altijd aan dat een 5 weekse serie altijd een week extra risico in zich heeft. Formeel in de tijd gezien helemaal juist natuurlijk.
Maar wat zijn eigenlijk de resultaten geweest van die 5 weekse series over de meest recente periode?

Resultaten 5 weekse series

APR 2017 5 277
JUL 2017 5 -536
OKT 2017 5 212
JAN 2018 5 198
APR 2018 5 154
JUL 2018 5 226
SEP 2018 5 201
DEC 2018 5 -304
MRT 2019 5 -9
APR 2019 5 254
JUNI 2019 5 376
SEP 2019 5                ???

Ergo, met een gunstig resultaat over deze periode van per saldo +1049 is die ene week “extra risico” eigenlijk een misplaatst gevoel?

TA/KA
De AEX koers heeft op de daggrafiek het opgaande trendkanaal (wederom) neerwaarts doorbroken. Maar op vrijdag is het toch weer gelukt om binnen de stijgende uptrend terug te keren.

MA’s reageren uiteraard op de dalende koersbewegingen van de laatste periode. MA 50/150 heeft echter nog geen dead cross signaal opgeleverd. Zo’n signaal treedt pas op wanneer de korte termijn MA (geel) de middellange termijn MA (blauw) neerwaarts doorbreekt. Een dead cross signaal zou een drukkend effect op de koersen op (midden)langere termijn kunnen geven.

In de dag- en weekgrafiek is een nieuwe steunlijn getrokken. Voorlopig wordt dat het uitgangspunt. Mocht de AEX koers deze lijn passeren, dan ziet het technisch beeld er alweer een stuk minder bullish uit. Ik herhaal, we zitten NIET in een bearmarket.

Zolang de beren (we gaan een recessie in) en de stieren (de centrale banken komen straks weer met steunmaatregelen om deflatie te voorkomen) elkaar in evenwicht houden, vind ik het prima zolang dat resulteert in zijwaartse koersbewegingen..

Volatiliteit
Met een stand van 18,88% is er geen paniek onder beleggers.

Nog 3 weken te gaan,

 

Op zaterdag 24 augustus schreef ik het volgende naar de leden

Geen actie benodigd

De short strangle positie staat op dit moment +158 euro (vorige week +77 euro) in de (ongerealiseerde winst).

Beleggers met meerdere contracten hebben de helft van het aantal contracten inmiddels verzilverd bij 50% van de maximale profit. Het Excel Dashboard heeft u daarop geattendeerd met de automatische pop up “LET OP

Afgelopen woensdag bereikten we de +75% winstgrens. Normaliter het sluitingsmoment voor de rest van het aantal contracten.

De reden om deze keer toch niet te sluiten komt door de uitzonderlijk brede winstzone van maar liefst 90 punten. Anders had u deze week wel een email bericht ontvangen als WB wel had gesloten. Daarnaast, met een woensdag AEX slotstand van 550,42 en met een middenkoers van 545 om de gaten te houden, konden we gewoon achterover leunen.

En toen werd het vrijdagmiddag (waarom altijd vrijdagmiddag?) en kwam Twitter Tweet Trump weer eens langs. Weer reuring in de markt..Dus daalde de AEX koers naar een vrijdag slotstand van 542,09. Omdat dit nog maar 3 punten lager is dan onze gewenste middenkoers van 545 (590/500), is er natuurlijk nog steeds weinig aan de hand.

Kijkend naar de futures zal er maandag zo mogelijk nog wel weer wat van af gaan. En daar zullen de premies uiteraard op reageren.

Niettemin hou ik vast aan de ongekende “luxe” van onze brede winstzone van 90 punten.

Als u de media mag geloven, wordt de angstkaart maar weer eens getrokken. Dat staat namelijk goed in de krantenkoppen.

Vorige week toonde ik u de AEX maandgrafiek, weinig aan de hand toch?  Nemen we deze keer een andere, de wereldhandel?

Afbeelding World MS CAP weekgrafiek

Laten we deze keer nog wat meer uitzoomen. De Wereldindex MSCI CAP bijvoorbeeld. Breder uitzoomen kan niet.
Neemt u een aankomende recessie waar in deze wereldkoers? Nou, ik zie het niet hoor.

Volatiliteit
Met een stand van 17,75% (vorige week 18,88) is er geen paniek onder beleggers.

Nog 2 weken te gaan,

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen