Robeco: renteverlaging verbetert klimaat voor aandelen
23 november 2013 

Robeco: renteverlaging verbetert klimaat voor aandelen

robeco

“De onverwachte, maar welkome renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) heeft het klimaat voor aandelen verbeterd”, dat stelt Robeco-econoom Lukas Daalder in zijn maandvisie. “De grote risico’s zijn afgenomen en er blijft nog steeds een overschot aan liquiditeit.”

Aandelenrally houdt aan

Lukas Daalder gelooft dat de rally op de aandelenmarkten blijft aanhouden. “We zijn wat positiever over aandelen geworden, omdat de grote risico’s zijn afgenomen en er de komende tijd nog steeds een overschot aan liquiditeit blijft.”

Daarom heeft Robeco de overwogen positie in aandelen uitgebreid. Tegelijkertijd is de onderweging in staatsobligaties vergroot. Een lagere rente betekent namelijk ook lagere rendementen op staatsschuld. Door de renteverlaging is de euro meer dan een cent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar en Daalder verwacht dat de Europese munt verder in waarde zal dalen.

Het beeld voor staatsobligaties ziet er minder rooskleurig uit, in ieder geval voor de korte termijn, zegt Daalder. “De renteverlaging door de ECB heeft de rente op staatsobligaties naar beneden gedrukt. We denken echter niet dat dit de komende tijd zo blijft. We verwachten dat de rente langzaam normaliseert”, zegt Daalder.

Wereldwijde groei trekt aan

“De economische groei trekt wereldwijd aan. De Fed heeft de tapering weliswaar voorlopig uitgesteld, maar zal daar waarschijnlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar wel mee beginnen. Dan zal de sterke neerwaartse druk op de lange rente steeds minder worden. De lange rente is naar de onderkant van de bandbreedte gedrukt. Vanaf dit niveau zal deze rente weer gaan stijgen.”

“Nu de tapering slechts is uitgesteld tot volgend jaar en zeker niet van de baan is, verwachten we dat de Amerikaanse dollar in waarde stijgt ten opzichte van de euro. De wereldwijde valutaoorlog is in volle gang en de ECB heeft alleen voor wat extra munitie gezorgd.”

Aangezien de basisrente is gezakt, het aantal faillissementen laag blijft en de rendementen nog steeds aantrekkelijk zijn, blijven high-yieldobligaties volgens Daalder de aantrekkelijkste beleggingscategorie.

Voorkeur voor Europese aandelen

Binnen aandelen is het Asset Allocation-team van Robeco minder positief geworden over Noord-Amerika, omdat de winstherzieningen zijn verslechterd. “Europa is volgens ons aantrekkelijker, omdat de verbeterende macrocijfers nog niet volledig zijn vertaald naar een betere performance van de aandelen. Bovendien zorgt de renteverlaging door de ECB ervoor dat de aandelenkoersen verder stijgen”, aldus Daalder. “Vanuit macro-economisch perspectief zou het uitstellen van de tapering gunstig moeten zijn voor cyclische aandelen.”

Wat betreft de andere beleggingscategorieën is het team neutraal over schuldpapier van opkomende markten en grondstoffen, en negatief over onroerend goed vanwege de gevoeligheid voor de rente.

Robeco

Reactie Weekendbelegger

De Weekendbeleggers indicator (WBi) heeft op 22 november een open long signaal afgegeven voor Robeco. Onze adviezen zijn gebaseerd op het emotievrij innemen van posities. De kunst van het beleggen is niet het innemen van een positie op het juiste moment, maar vooral het uitstappen op het juiste moment. Weekendbeleggers worden geadviseerd uit te stappen bij een wit sluit long signaal (boven de 0-lijn). ROBECO is opgenomen als onderdeel van de behoudende portefeuille. Deze portefeuille maakt in beginsel 80% van het belegd vermogen uit. Met deze portefeuille kunnen (en willen) we dus alleen maar long. Weekendbeleggers worden op tijd gewaarschuwd voor grote koers dalingen. Dalingen zoals deze zijn voorgekomen in 2001 en 2008 zullen dus bij Weekendbeleggers niet voorkomen. Kleinere correcties zijn uiteraard wel altijd mogelijk.

robeco

Weekendbeleggers open long adviessignaal voor Robeco

 

 

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen