Particulier verliest vaak van de markt, een analyse van Herman Bouter
07 juni 2014 

Particulier verliest vaak van de markt, een analyse van Herman Bouter

herman bouter

Columnist DFT

Particulier verliest vaak van de markt, een analyse van Herman Bouter

Deze week werden de resultaten van een onderzoek onder execution only– beleggers bekendgemaakt. De uitkomst is dat zij het gemiddeld slechter doen dan de markt door te weinig spreiding, te hoge transactiekosten en hardleersheid.

Het onderzoek is verricht door twee onderzoekers van de Universiteit van Maastricht. Zij volgden ruim 800 beleggers gedurende 1 jaar die zonder advies van een bank hun gemiddelde vermogen van circa €54.400 belegden. De gemiddelde leeftijd van de beleggers was circa 50 jaar, de meerderheid (93%) was man. De inspanningen van de beleggers werden gemiddeld minder beloond dan het rendement van de markt. De oorzaak is volgens de onderzoekers terug te voeren op twee punten: een beperkte spreiding en relatief hoge kosten als gevolg van veel transacties.

Daarnaast en misschien nog wel belangrijker is de conclusie dat beleggers hardleers zijn en niet of onvoldoende van hun fouten leren. U kent ongetwijfeld het gezegde “succes heeft vele vader en mislukking is een wees”. Dat is ook van toepassing op beleggers. Beleggingswinsten zien zij als een beloning voor hun inspanningen, terwijl verliezen worden toegerekend aan ontwikkelingen op de markt. Deze asymmetrische zienswijze staat veel beleggers een beter rendement of een betere risico-rendementsverhouding in de weg. Met dat laatste bedoel ik dat u met minder risico hetzelfde rendement kunt behalen door een betere verdeling over beleggingscategorieën, over onder andere aandelen, obligaties en liquiditeiten.

Bovendien is het voor de particuliere belegger bijzonder lastig om deze zienswijze te veranderen, omdat die zichzelf in stand houdt. Het is vergelijkbaar met beroepsblindheid. Beleggers zien het zelf niet en zijn zich er niet van bewust. Wat kunt u met de resultaten van dit onderzoek? Veel beleggers hebben in 2014 gekozen voor execution only, omdat zij de kosten van vermogensbeheer en beleggingsadvies te hoog vonden. Door het provisieverbod krijgen beleggers een veel beter beeld van de werkelijke kosten van de beleggingsdienstverlening, die nu rechtstreeks aan de belegger in rekening wordt gebracht.

Dit onderzoek geeft in navolging van andere onderzoeken aan dat het belangrijk is goed te spreiden en niet te veel transacties te doen. Dat kunt u onder andere bereiken door te beleggen in indexfondsen.  Die fondsen bieden in de regel wel een goede spreiding. Indexfondsen zijn tegenwoordig in vrijwel alle soorten en maten te verkrijgen, dus is het van belang dat u zich daarin verdiept. U hoeft niet veel te handelen en dat scheelt in de kosten, die een negatief effect hebben op het rendement. Een ander voordeel is de concurrentiestrijd bij aanbieders van indexfondsen, waardoor verschillende aanbieders de kosten van indexfondsen aanzienlijk hebben verlaagd. Particuliere beleggers die de markt willen verslaan, kunnen zichzelf het beste afvragen in hoeverre zij hierin slagen of dat zij ondanks de mindere resultaten het spannend vinden deze uitdaging aan te gaan. Beleggen in indexfondsen is saai, maar saai beleggen levert meestal wel een beter rendement op.

Herman Bouter is financieel planner bij een onafhankelijk adviesbureau zonder financiële banden met aanbieders van producten

Reactie van WeekendBeleggers

Het is niet de eerste keer dat wetenschappelijke beleggingsonderzoeken tot dergelijke dramatische conclusies komen. De belegger lijkt daarmee inderdaad hardleers. De conclusie van dit jongste onderzoek leert dat de oorzaken zijn: beperkte spreiding en relatief hoge kosten als gevolg van veel transacties.

Hoe doen we dat dan bij WeekendBeleggers?

Al sinds 2007 wordt gespreid in 50 a 60 fondsen waarbij in elke fonds voor de behoudende portefeuille (dus zonder hefboom) standaard wordt ingelegd met 4000 euro per trade. Bij de Turboportefeuille is dat standaard 2000 euro per trade. Afhankelijk van uw belegd vermogen kunt u dit natuurlijk zelf aanpassen aan uw eigen situatie. Daarnaast is het zo dat binnen deze op dit moment 50 fondsen in de WeekendBeleggers Index (WBX) er 15 internationale indices worden gevolgd. Met deze 15 indices kunt u dus indexbeleggen naar believen. Omdat het een indice betreft betekent dit inderdaad ook spreiding omdat u niet in elk individueel fonds hoeft te handelen.

Middellange termijn

De WeekendBeleggers strategie betreft een middellang termijn systeem. Dat betekent dat minder vaak wordt belegd dan bij een korte termijn strategie. Dat scheelt inderdaad veel transactiekosten. Wij laten nu al sinds 2007 zien dat het mogelijk is de markt te verslaan door inderdaad minder vaak te beleggen. Bij WB ontvangt u gemiddeld slechts 1 keer per week een concreet advies.

Conclusie

WeekendBeleggers spreiden dus wel en handelen, als gevolg van de middellange termijn strategie,  minder vaak. Daardoor betalen zij relatief weinig transactiekosten.
En daarom worden de inspanningen van de WeekendBelegger wel beloond!

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Freek
Door

Freek

op 05 Aug 2018

Uitkomst van vele onderzoekennis ook dat ( onafhankelijke) beleggingsadviseurs steevast onderpresteren hoewel ze de zelfbeleggers juist doen geloven dat zelfbeleggen onrendabel is.Conclusie is inderdaad een indexfonds en je niet laten adviseren door een overbetaalde vermogensbeheerder.

Michael Groenewoud
Door

Michael Groenewoud

op 06 Aug 2018

Beste Freek, dank voor je reactie. WB laat nu al sinds 2007 zien dat particuliere beleggers het zelf kunnen doen. Ok, met een beetje hulp van mij dan. Maar dat hoeft dus niet in de vermogensbeheersfeer. Lekker gewoon de WB signalen volgen op je eigen bank/broker account. Hoe veilig is dat! En sinds 2012 doe ik dat inderdaad alleen nog maar op de AEX index met AEX maandopties.met vriendelijke groeten, Michael Groenewoud

Reactie plaatsen