Nederland blijft sparen
19 januari 2015 

Nederland blijft sparen

sparen

Nederlanders laten zich niet afschrikken door de lage rente. Een spaarrekening blijkt nog steeds de favoriete manier om een appeltje voor de dorst op te bouwen. Bijna 80% van ons vermogen houden we aan in spaargeld.
Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Blackrock, dat vandaag wordt gepubliceerd. We sparen bovendien veel meer dan anderen in Europa. Meer dan de helft van de Nederlanders noemt geld sparen als belangrijkste financiële doel, belangrijker dan de hypotheek aflossen of de pensioenvoorziening. In de rest van Europa is dat 47%.

Volgens Bob Hendriks, hoofd retail distributie bij Blackrock, is dat omdat sparen het gevoel geeft dat mensen controle hebben over hun geld.

Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Blackrock, dat vandaar wordt gepubliceerd. We sparen bovendien veel meer dan anderen in Europa. Meer dan de helft van de Nederlanders noemt geld sparen als belangrijkste financiële doel, belangrijker dan de hypotheek aflossen of de pensioenvoorziening. In de rest van Europa is dat 47%.

Volgens Rob Hendriks, hoofd retail distributie bij Blackrock, is dat omdat sparen het gevoel geeft dat mensen controle hebben over hun geld. “Het is veilig en toegankelijk, en mensen hebben weinig kennis van andere manieren om vermogen op te bouwen, zoals beleggen”.

Maar omdat sparen steeds minder oplevert, zoeken we wel naar ander vormen van rendement. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders idealiter maar de helft van het bedrag willen sparen dan ze nu doen. Dat Nederlanders liever sparen dan beleggen, kan ook duiden op een gebrek aan vertrouwen in de financiële sector. Slechts 15% zou, om zijn kennis bij te laten spijkeren, aankloppen bij een financieel adviseur. Liever doen we zelf kennis op (72%) of kloppen we voor informatie aan bij ouders of andere familielieden (43%).

Hendrix: “We zijn van oudsher gewend dat alles wel geregeld is. Maar de overheid trekt zich steeds verder terug. Er wordt gesleuteld aan de pensioenopbouw, de basisbeurs voor studenten, de hypotheek, de zorg. Consumenten moet meer zelf gaan regelen.
Maar uit het onderzoek blijkt dat we nog niet in actie komen. Integendeel, 45% van de deelnemers aan het onderzoek verwacht het komende jaar nog eens extra geld naar de spaarrekening over te hevelen. Volgens Hendriks weten de meeste mensen wel dat er iets moet veranderen. “Zeven van de 10 mensen vinden dat ze zelf in actie moeten komen om hun schaapjes op het droge te krijgen. Maar om dat te doen, heb je kennis nodig. Daar ontbreekt het aan, slechts 17% van de ondervraagden zegt voldoende kennis te hebben over beleggen. En maar een derde wil zich erin verdiepen”.

Bovendien consumeren we liever dan dat we geld opzijzetten. Slechts 14% van ons salaris gaat op aan sparen (10%) en beleggen (4%). Dat is minder dan het Europees gemiddelde van 25%. Hendriks: “Nederlanders willen blijven sparen maar met de lage rente levert dat mogelijk te weinig op om toekomstige doelen te behalen. Slecths een derde heeft er vertrouwen in dat er straks genoeg geld is om met pensioen te gaan”.

Dat we ondanks de lage rente nog niet op zoek gaan naar alternatieven om er later warmpjes bij te zitten, begrijpt Hendriks wel. “Het  kost tijd en geld, en je hebt er kennis voor nodig”. Ook maken we ons meer zorgen over de stijgende zorgkosten en woonlasten.
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft nog nooit een gesprek met een financieel adviseur gehad. Hendriks: “In de rest van Europa is dat veel gebruikelijker. Pensioenen waren altijd goed geregeld, dus het zit niet in onze cultuur”.

Een lichtpuntje heeft hij wel. “Van diegenen die uiteindelijke de de stap naar een financieel adviseur maken, is 95% daar tevreden over. En van degenen die een adviseur gebruiken, voelt twee derde zich positief over de eigen financiële toekomst.

Bron: 16-01-2015 De Telegraaf Dorinde Meuzelaar
Ondanks lage rente is alternatief stap te ver

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen