Koersval, feiten en meningen
30 januari 2016 

Koersval, feiten en meningen

De koersval in de afgelopen weken is een mooie illustratie.Hoewel de feiten voor iedereen dezelfde zijn, kan de interpretatie van die feiten totaal verschillen.

Vanaf hun top, die voor de meeste markten al in het tweede kwartaal van 2014 viel, tot aan de bodem van januari, zijn de beurzen van Engeland, Duitsland en Nederland tussen 20 en 24% gedaald. De Japanse Nikkei daalde met 23%, de index van Hongkong met 34%, en over de Chinese beurs hebben we het maar niet. De MSCI-wereldindex van ontwikkelde landen daalde met 18%, terwijl de aandelen van opkomende markten gemiddeld 35% minder waard zijn dan drie jaar geleden. Alleen de Amerikaanse beurs (-13% in dollars) komt er nog genadig af. Toch stelt een technisch analist, die dagelijks zijn commentaar op een beleggerswebsite geeft, even zo vrolijk:‘de bullmarkt sinds 2009 is nog niet ten einde.’ Als belegger had u dus rustig kunnen blijven zitten.

‘KANSRIJK’

In een publicatie waarin deskundigen hun mening geven over beleggen in 2016, lezen we: ‘de voornaamste beleggingsexperts van Nederland zijn het erover eens: 2016 wordt een kansrijk beursjaar, zeker voor aandelen.’ Een van hen stelt zelfs: ‘2016 wordt een veel beter beursjaar dan 2015, het klimaat op de financiële markten is positief, beleggers en consumenten hebben vertrouwen in de groei van de Amerikaanse economie.’ Dat belooft wat! Dan moet de AEX toch zeker boven 500 gaan eindigen.
Een andere publicist, die kennelijk ook verrast werd door wat er in januari gebeurde, probeert de koersdaling te bagatelliseren. Ze zeggen, zo stelt hij, dat wat in januari gebeurt, maatgevend is voor het verloop van het jaar. Maar ja, als we de daling al hebben gehad, kan de rest van 2016 nog heel aardig worden.

KOERSDALING

Als een gebeurtenis, zoals een grote koersdaling, niet past in de verwachting die iemand van tevoren had, dan is de neiging groot om de feiten te ontkennen, ze minder belangrijk te doen lijken en om aan de eigen eerder gemaakte analyse vast te houden. Maar de expert zou ook kunnen zeggen: misschien was die analyse wel helemaal fout, ben ik met mijn opvattingen te vooringenomen geweest en moet ik terug naar de tekentafel. De econoom Keynes zei al: ‘als de feiten veranderen, verander ik mijn mening, hoe staat het met u?’ Maar de meeste beleggingsexperts zijn toch minder flexibel dan Keynes, vrees ik.

ANALYSE

Als iemand – op basis van de waarneembare feiten – de stand van de wereldeconomie en het waarderingsniveau van beurzen heel anders heeft geïnterpreteerd, kan een grote koersdaling als een bevestiging van de eigen verwachtingen worden gezien. Mij verbaasde val van de aandelenprijzen niet. Ik had hem alleen al eerder verwacht en zat er in die zin ook naast. Maar ook met een schijnbare bevestiging van het eigen gelijk moet men voorzichtig omgaan. Eigenlijk moet de belegger iedere dag weer met een leeg blaadje beginnen. Klopt mijn analyse nog wel?

Bron: DFT zaterdag 30 januari door Jaap van Duijn

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen