Kijkje in de keuken van professionele beleggers  met o.a. Jaap Koelewijn
29 juni 2014 

Kijkje in de keuken van professionele beleggers met o.a. Jaap Koelewijn

probeleleggen

25 juni 2014 officiele start Probeleggen

De Financiële Telegraaf 25 juni 2014

door Manno van den Berg

AMSTERDAM – Uit meerdere onderzoeken blijkt dat particuliere beleggers structureel op de beurs verliezen. Voor advies of vermogesnbeheer willen ze niet betalen. In dit gat springt de nieuwe website ProBeleggen met een inkijkje in de dagelijkse beslissingen van professionele beleggers. Beleggers kunnnen zo meebeleggen met een “pro”.
Prof. dr. Jaap Koelewijn, hoogleraar aan Nyenrode, is een van de Pro’s.

Nu de provisie bij beleggingsproducten is afgeschaft, moeten particulieren direct voor beleggingsadvies betalen, doorgaans aan hun bank. De kosten daarvan schrikken echter af, en veel particulieren denken bovendien dat ze zelf wel hun eigen beslissingen wel kunnen nemen. Ook vermogensbeheer vinden veel beleggers vanwege de kosten een brug te ver, zeker omdat hoge kosten allesbehalve een garantie zijn voor hoge rendementen.

Volgens Jim Tehupuring een van de oprichters van ProBeleggen, vergroot het groeiende leger doe-het-zelvers de kans op ongelukken. “Dat beleggers in producten stappen die eigenlijk niet geschikt voor ze zijn”. Tehupuring, in het dagelijkse leven hoofd retail Europa bij beursuitbater Euronext, bedacht daarom samen met vermogensbeheerder Albert Jellema een nieuw soort “adviesdienst”. “ProBeleggen biedt beleggers die graag hun eigen keuzes willen maken inzicht in de beleggingsbeslissingen en de toelichting daarop van een aantal professionele beleggers”. Dit “advies’ is volgens Tehupuring ook eerlijk omdat het om echte beleggingsportefeuilles gaat van de professionals. “De professional voelt een slechte beslissing dus ook direct echt in eigen zak”.

Inmiddels heeft Tehpuring zeven professionele beleggers overgehaald om anderen een kijkje in hun keuken te gunnen. Dat was volgens hem niet altijd gemakkelijk, omdat niet iedereen zijn “belegggingsgeheimen” wil delen.

Onder de Pro’s zitten onder meer Jaap Koelewijn, hoogleraar aan Nyenrode, hefboombelegger Michael Groenewoud en beursexpert Jacob Schoenmaker.

De kosten van ProBeleggen zijn minimaal €0,99 per dag. “Aanzienlijk minder dan je bij bijvoorbeeled een bank een beleggingsadvies kwijt bent. Met een ton aan belegd vermogen kost dat advies al snel €2000 per jaar”, aldus Tehupuring.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen