Interview Wim de Waal, Weekendbelegger vanaf het eerste uur
30 september 2013 

Interview Wim de Waal, Weekendbelegger vanaf het eerste uur

24 nov 026

Weekendbelegger vanaf het eerste uur

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Hoeveel WB rendement heb je t/m Q3 in 2013 gerealiseerd?

Het rendement is € 19.400, waarvan € 3.150 ongerealiseerd. Toevallig had ik op 23 september al 75% van de portefeuille verkocht. Ik handel via Alex en die berekende dat het rendement nu bijna op 35% van het gemiddeld belegd kapitaal staat.

alex

 

 

 

 

2. Heb je voor je gevoel daarbij veel risico gelopen?

Ja, omdat ik, waar mogelijk, in hefboomproducten beleg (ook opties) en we dit jaar al drie duikelingen beleefd hebben. De schommelingen waren enorm. Bij de voorlaatste dip van de AEX (332,25) op 24 juni was mijn  portefeuillerendement gezakt naar min 7,5%.

3. Hoe lang ben je al abonnee van Weekendbeleggers?

Sinds 24 december 2007, zonder onderbreking.

4. Wat voor type belegger ben je? (behoudend, offensief)

Wel offensief, gezien het feit dat ik veel meer dan de aanbevolen 10% van de WB-portefeuille in hefboomproducten steek. De WB-portefeuille is wel echt bedoeld voor de middellange termijn.

5. Volg je emotievrij alle signalen?

Ja, zonder uitzondering. Alleen leg ik een variabel bedrag in, afhankelijk van de hefboom van het product. In beleggingsfondsen beleg ik 160% van de gemiddelde inleg in turbo’s.

De keuze van de hefboomproducten laat ik afhangen van het maximaal acceptabel verlies. Bij WB is dat € 676 vast, bij mij € 500 in dezelfde situatie, d.w.z. bij een hefboom van 3 (de geschatte gemiddelde hefboom van de WB-inleg).
Mijn maximale verlies laat ik fluctueren met de door WB gekozen hefboom. Dus als WB € 2000 inlegt met een hefboom van 2,34, dan zou ik hetzelfde aantal turbo’s kopen met een maximaal verlies van 2,34/3 x 500 = € 390.

6. Als je niet (altijd) emotievrij handelt, hoe bepaal je dan je verkoopmoment?

De verkoop van 75% van mijn portefeuille op 24 september jl. was pas de eerste keer dat ik op gevoel ingreep. Andere verkopen (zie onder) die ik doe vóór het WB-sluitsignaal zijn puur rationeel en automatisch.

Al een aantal jaren verkoop ik automatisch de helft van iedere positie waarvan de o.w. 12,5% is gestegen (afgezien van de extra inleg bij “steradviezen” of “let your winners run”). Bij een hefboom van 4 betekent dat 50% winst op je inleg. Dus als ik precies € 2000 inleg, dan verkoop ik steeds de helft bij €1000 winst.

Daarnaast stel ik soms ook stoplosses in. Twee weken geleden heb ik die voor de hele portefeuille ingesteld op een koers van de o.w. van 7,5% onder de hoogste laatste koers. De bedoeling is om ongerealiseerde winsten te beschermen tegen grote duikelingen. In het recente verleden zijn we bijv. verrast door een plotselinge koersval van Nikkei-index, Fugro en Ordina en ik had me daar toen niet tegen beschermd. En vorig jaar zaten we short in Mediq, dat overnight werd overgenomen en flink in koers steeg, hetgeen tot een flink verlies op mijn putopties leidde. Probleem daarbij is wel dat bestens-(verkoop)orders voorbeurs niet worden geaccepteerd.

7. Als je WB zou moeten waarderen aan de hand van de volgende (bank)criteria, welke punten zou je dan geven op de volgende gebieden? (0 onvoldoende/ 10 uitstekend)

a. Veilig 10
Je doet zelf je transacties, je geld zit niet in een pot die door anderen wordt beheerd. Je kiest ook zelf de bescherming die je nodig vindt (eerder verkopen, eigen stoplosses).

b. Degelijk 9
WB hanteert een bewezen systeem. Alleen zijn resultaten uit het verleden natuurlijk ook hier nooit een garantie voor de toekomst. Vorig jaar heeft WB een maximaal verlies geïntroduceerd. Misschien wordt die stoploss op den duur nog verder verfijnd.

c. Betrouwbaar en integer 10
Mijn indruk is dat het WB-systeem continu wordt gemonitord. Er komen nieuwe fondsen bij na een zware selectie en underperfomers worden afgevoerd. WB biedt duidelijke richtlijnen, cursussen en rekenmodules om nieuwe leden op weg te helpen en houvast te bieden. WB is onafhankelijk van aanbieders van turbo’s, portefeuillebeheer of andere producten. Dat is belangrijk om te verzekeren dat WB gefocust blijft op haar corebusiness, d.w.z de kwaliteit van de WB-signalen, de behaalde rendementen en het overtuigen van belangstellenden om zich bij WB aan te sluiten.

d. Transparant 10+
Ik zou niet weten wat WB nog meer kan doen om leden maximaal te informeren over de gedane transacties, de resultaten, de signalen uit het verleden, de aanbevolen turbo’s, nieuwsbrieven, statistieken e.d.

e. Open 8

Ook dik in orde. WB is altijd bereikbaar voor vragen en staat open voor discussie en suggesties m.b.t. methodiek en gebruiksgemak. Het WB-rekenmodel blijft als black box natuurlijk vertrouwelijk. Hopelijk blijven dit model en de continuïteit van WB gewaarborgd.

f. Klantgericht 10
Laat ik hier ook maar afsluiten met een 10. Er zullen weinig andere beleggingsadviseurs of “goeroes” zijn die zoveel doen als WB. Ik schat in dat de meeste anderen anderen een signaal uit de hoge hoed toveren en het verder aan hun abonnees overlaten hoe ze ermee omgaan. De WB-benadering van klanten met cursussen, nieuwsbrieven, informatie en richtlijnen op de website kan voor sommigen te gedetailleerd overkomen, maar iedereen kiest uiteindelijk wat hij er graag van wil gebruiken. Vrijheid blijheid. Dat geldt ook voor mezelf.

8. voldoet WB aan haar bedrijfsmotto “effectief, efficiënt en emotievrij”?

Absoluut.

9. Heb je naast WB zelf nog andere tools waarmee je de markt analyseert?

Nee, ik doe zelf niet aan fundamentele of technische analyse. Ik lees de NRC en volg met name IEX.nl en RTL Z.

10. Doe je ook mee aan de aanvullende Iron Condor strategie met AEX maandopties bedoeld voor de zijwaartse beweging en wat zijn je ervaringen tot nu toe?

Nee, ik heb wel meegedaan aan een cursus en heb zelfs een manual gekocht, maar heb daarna niet meer de tijd genomen om er mee aan de slag te gaan.

11. WB doet veel aan (gratis) seminars, videoclips, email beantwoorden, gratis nieuwsbrieven, gratis E book, etc.;

Wat zou je WB nog willen adviseren op het gebied van marketing om meer bekendheid en een grotere doelgroep te bereiken?

Het zou interessant zijn als bijv. IEX.nl of RTL Z een vergelijkend onderzoek zou doen naar betaalde beleggingsadviezen. De (geheime) adviezen zouden dan bijv. een jaar lang bij een notaris gedeponeerd kunnen worden. Daarna wordt het rendement berekend. Je kunt dat dan afzetten tegen de abonnementskosten en de dienstverlening van de adviseur om tot een ranglijst komen. Misschien scoort WB in zo’n test wel bovengemiddeld.

12. Zou je WB willen adviseren aan andere beleggers?

Zeker. Alleen ben ik niet in staat om WB met andere adviseurs te vergelijken. Ik ga alleen af op het vertrouwen dat ik zelf in WB heb.

13. Heb je nog tips voor de overige leden?

WB hanteert een emotievrij systeem (behalve in het zeldzame geval dat emotioneel wordt ingegrepen, zoals op 27 september jl.), maar verliezen incasseren gaat natuurlijk wel gepaard met emoties. Stel daarom voor jezelf vooral scherpe grenzen voor het bedrag dat je per trade of per periode maximaal mag verliezen. Besef goed dat je bij een portefeuille met een waarde van € 50.000 en een gemiddelde hefboom van 3 eigenlijk “speelt” met € 150.000. Dus als de beurzen met 5% kelderen, daalt je portefeuille met 15% en is die plotseling nog maar € 42.500 waard. Daar moet(en) je (financiën) wel tegen kunnen. Gelukkig komen grote grote drawdowns van zeg 25% bij “WB” niet vaak voor.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen