Henk Kornelis succesvol met alternatieve beleggingsmethode, +62% rendement in 2013
04 januari 2014 

Henk Kornelis succesvol met alternatieve beleggingsmethode, +62% rendement in 2013

Henk Kornelis

Henk Kornelis

Henk Kornelis succesvol met alternatieve beleggingsmethode

Interview met een tevreden Weekendbelegger

1. Hoeveel WB rendement heb je in 2013 gerealiseerd?
Met de WB portefeuille ongeveer 62%; ik beleg uitsluitend in turbo’s.

2. Heb je voor je gevoel daarbij veel risico gelopen?
Beleggen in aandelen en met name in turbo’s gaat altijd gepaard met risico’s, ik probeer de voor mij juiste balans te vinden tussen risico en winst; in 2013 is dit uitstekend gelukt.

3. Wat voor type belegger ben je (behoudend, offensief)?
Beiden; daar ik hobby-imker ben, heb ik in het voorjaar en zomer weinig tijd, in die periode ben ik vrijwel uitsluitend WB belegger – de rest van het jaar ben ik naast WB belegger ook een korte termijn speculatieve belegger.

4. Wat is je beleggingshorizon? (lange, korte of middellange termijn)?
Middellange termijn(WB) en korte termijn speculatief.

5. Volg je emotievrij alle door WB geadviseerde signalen?
Het emotievrije is voor mij het grote voordeel van het WB beleggingssysteem; helaas heb ik een aantal WB signalen gemist zoals ZinkTS, TurkeyTitansTS en MotorolaTL – mijn rendement had dus nog beduidend hoger kunnen zijn.

6. Je hanteert, tot heden met succes, net als Wim de Waal, een hogere hefboom dan de door WB geadviseerde maximaal 4. Kun je 2 concrete voorbeelden geven?
Ik gebruik de WB signalen, maar minimaliseer de kosten van de turbo door een hogere hefboom te gebruiken – het essentiële principe is dat ik altijd binnen de door WB geadviseerde stop-loss blijf van 676 euro; het aantal turbo’s blijft gelijk aan het door het WB systeem aangegeven aantal; hieronder 2 voorbeelden:

Beleggingsmethode Henk Kornelis

Simulatie voor WB long signalen voor de DAX en ING, ik heb voor deze simulatie RBS turbo’s genomen.

Uitgangspunt: 2000 euro en een hefboom (dichtbij) 3.5, daaruit resulteert het door WB aangegeven aantal (n) turbo’s met een bij een hefboom 3.5 behorende stop-loss.

DAX, actuele koers 9429 (2 Januari)

* De TL6900 heeft een hefboom van 3.45, prijs 27,33 euro; aantal turbo’s (n) 2000/27,33 = 73
* Toelaatbare maximale drawdown (mdd) 676/73 = 9,26 – daar de ratio 1:100 is dus 926 indexpunten
* Corresponderende stop-loss koers: 9429 – 926 = 8503
* De dichtstbijzijnde lagere turbo long is de TL8480, prijs 11,82 euro
* “Mijn” investering 73 x 11,82 = 862 euro ipv 2000 euro.

Daar de TL8480 een intrinsieke waarde heeft van 2,42 euro (8480 – 8238) kan de investering d.m.v. een booster nog verder worden gereduceerd en wel:
* De dichtstbijzijnde (lagere) booster is de BL8449, prijs 9,78 euro
* De investering in dit geval is 73 x 9,78 = 713 euro i.p.v. 2000 euro.

Mijn winstpotentieel en maximale verlies zijn ongewijzigd, in het geval van de booster hoef ik mij voor de 40 euro meer (713 i.p.v. 676) niet eens meer druk te maken of mijn stoplimiet wordt geraakt.

Nog een voorbeeld ING:

ING, actuele koers 10,11 euro

* De TL7,70 heeft een hefboom van 3,42, prijs 2,95 euro; aantal turbo’s (n) 2000/2,95 = 677
* Toelaatbare maximale drawdown (mdd) 676/677 = 1
* Corresponderende stop-loss koers: 10,11 – 1 = 9,11 euro
* Dichtstbijzijnde (lagere) turbo long is de TL8,80, prijs 1,97 euro
* “Mijn” investering 677 x 1,97 = 1334 euro i.p.v. 2000 euro

(Red.WB adviseert een maximaal verlies van -676 op een vaste investering van 2000 euro)

7. Sinds wanneer hanteer je deze alternatieve methode?
Eigenlijk vrij kort na de introductie van de 676 euro stop-loss limiet geadviseerd door het Amerikaanse Van Tharp institute midden 2012. ik realiseerde mij dat daardoor de stop-loss van de WB turbo ver onder de “676”stop-loss lag en dat dit een mogelijkheid zou zijn om een hogere hefboom, en dus een lagere turbo prijs, te gebruiken zonder meer risico te lopen.

8. Als het WB systeem het soms even wat moeilijker heeft, (bijv. door een zijwaartse beweging, worden jouw hogere hefbomen dan niet eerder uitgestopt dan bij het standaard WB systeem?
Absoluut niet; de stop-loss van mijn hogere hefboom ligt immers lager dan de “676” stop-loss.

9. Je gaf aan dat je ook werkt met boosters, kun je aangeven waarom dit voor jou een goed product is? Zijn deze boosters niet 5% duurder dan gewone turbo’s? Als de stoploss wordt bereikt dan ben je die toch kwijt?
De booster is in zoverre aantrekkelijk omdat het daardoor mogelijk is de investering tot een absoluut minimum te reduceren, zie het voorbeeld hierboven bij de DAX – als de stop-loss wordt geraakt verlies ik 676 euro, net als bij het WB systeem.

10. Als je WB zou moeten waarderen aan de hand van de volgende (bank)criteria, welke punten zou je dan geven op de volgende gebieden? (0 onvoldoende/ 10 uitstekend)
60 van 60, met een 10+ voor klantgerichtheid.
a. Veilig: 10

b. Degelijk: 10

c. Betrouwbaar en integer: 10

d. Transparant: 10

e. Open : 10

f. Klantgericht: 10+

11. voldoet WB aan haar bedrijfsmotto “effectief, efficiënt en emotievrij”?
3 x Ja, maar het emotievrije is voor mij het belangrijkst.

12. Heb je naast WB zelf nog andere tools waarmee je de markt analyseert?
TA en een beetje fundamentele analyse door mijn interesse in politiek en economie.

13. Doe je ook mee aan de aanvullende Iron Condor strategie met AEX maandopties bedoeld voor de zijwaartse beweging en wat zijn je ervaringen tot nu toe?
Nee, sinds ik met turbo’s werk doe ik weinig met opties, de Iron Condor is mij te “stressig”- open put aan de onderkant, brrr!
(Red. WB. WB heeft vanaf de start in april 2012 de onderkant permanent afgedekt. Met het beleggingsplan 2014 wilden we dat loslaten. Henk kon op moment van interview nog niet weten dat WB de short puts bij nader inzien toch blijft afdekken vanwege het black swan scenario)

14. WB doet veel aan (gratis) seminars, videoclips, email beantwoorden, gratis nieuwsbrieven, gratis E book, etc.;
Wat zou je WB nog willen adviseren op het gebied van marketing om meer bekendheid onder een grotere doelgroep te bereiken?
Webinars?, advertentie op website van Ad Nooten.(ik heb zijn cursus gevolgd, erg goed)

(Red. WB. Henk kon op moment van interview nog niet weten dat WB voor 2014 webinars gaan organiseren)

15. Zou je WB willen adviseren aan andere beleggers?
Heb ik reeds gedaan, ik trek er nog wel een paar over de streep met mijn resultaat over 2013.

16. Heb je nog tips voor de overige leden?
Probeer het door mij besproken systeem eens uit.

Nader: https://www.weekendbeleggen.nl/de-beste-beleggingsmethode-van-henk-kornelis-nog-eens-op-een-rijtje/

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Ad Versteijnen
Door

Ad Versteijnen

op 04 Jan 2014

Wat is er op tegen dat WB dezelfde strategie gaat volgen dan Henk?Kleinere investeringen, geen groter risico!Is het een idee om deze turbo naast de bestaande turbo te noemen cq aan te bieden?

Michael Groenewoud
Door

Michael Groenewoud

op 04 Jan 2014

Dag Ad, bedankt voor je reactie. Splittesten moet mogelijk zijn zodat de verschillen goed duidelijk worden, vooral ook bij een daling; Wordt vervolgd.

Wim de Waal
Door

Wim de Waal

op 04 Jan 2014

Volgens mij klopt Henk's methode. Mijn benadering is dezelfde. WB heeft steeds geadviseerd om een stoploss te kiezen van 25% onder de onderliggende waarde (bij een longsignaal) met als doel de kans op uitstoppen te minimaliseren. Maar in 2012 werd de 2e stoploss bij € 676 verlies geïntroduceerd. Dat verlies wordt (gemiddeld) al bereikt bij een koersdaling van de o.w van ongeveer de helft van die 25%, dus kun je voortaan beter een turbo met hogere hefboom kiezen. Want (1) je koopt hetzelfde aantal turbo's en je winstkans verandert dus niet, maar je legt minder in per trade, (2) je risico blijft beperkt tot € 676 per trade, je kunt dit zelf bewaken of wachten op het sluitsignaal (dan kan het verlies wèl hoger uitkomen), (3) je verlies wordt door de hogere stoploss beperkt ingeval bij beursopening je turbo blijkt te zijn uitgestopt, terwijl de o.w misschien veel verder daalde. Over de prijs van turbo's nog het volgende. De meeste hebben een koers van financieringsniveau minus o.w, met de biedkoers er iets onder en de en laatkoers er iets boven. Boosters zijn duurder, ook al is het verschil tussen bied- en laatkoers vaak hetzelfde als bij turbo's. Je kunt het prijsverschil het best aftrekken van je geplande inleg om te bereiken dat je bij uitstoppen niet meer verliest dan € 676.

Michael Groenewoud
Door

Michael Groenewoud

op 04 Jan 2014

Het sluitsignaal van de Weekendbeleggers indicator (1e stoploss) wordt altijd overruled door de 2e stoploss gebaseerd op een maximaal verlies van -676 euro. Dus wanneer de indicator op enig moment een verlies aangeeft van zeg -300 euro dan sluiten we de zaak bij het sluitsignaal van de indicator. Wordt echter een verlies bereikt van -676 terwijl de indicator nog geen sluitsignaal heeft afgegeven, dan wordt de zaak definitief gesloten. We weten dus inderdaad altijd bij voorbaat dat het maximale verlies -676 zou kunnen zijn.Die -676 euro is niet uit de lucht komen vallen. Door het Amerikaanse Van Tharp Institute is destijds op mijn verzoek het hele WB systeem onderzocht met de uitkomst "good" als resultaat. In augustus 2012 zijn door dit instituut alle verliesposities sinds 2007 op een rijtje gezet en kwam dit getal uit de hoge hoed als maximaal toelaatbaar verlies. Hierdoor zou het systeem verder kunnen worden geoptimaliseerd. Uiteraard was dit wel gebaseerd op alle verliesposities bij een beleggingssysteem met Turbo hefboom 4 als uitgangspunt waarbij de koers inderdaad nog 25% kon zakken. Anyways, misschien behalen we op deze constructieve wijze van communiceren wel ooit het predicaat "excellent"?

Reactie plaatsen