Dow Jones bearish dead cross
03 februari 2016 

Dow Jones bearish dead cross

Dow JonesKlik op afbeelding voor vergroting

Op 29 januari 2016 heeft onze gloednieuwe DUAL indicator een bearish dead cross signaal afgegeven voor de Dow Jones. Dat betekent dat we met een Turbo short met een hefboom gaan inspelen op een daling van de koers van de Dow Jones.

In portefeuille is daarom opgenomen de DJI.TS19580 ISINcode NL0010766705. Dat betekent dat u bij een koers van 19580 met deze Turbo automatisch wordt uitgestopt, u ontvangt dan nog enige restitutie van uw bank of broker en heeft u verlies geleden.

We gaan natuurlijk voor de koersdaling zodat we met een hefboom van maximaal 4 ook goed kunnen profiteren van deze daling. Een hefboom van 4 betekent dat wanneer de koers van de Dow Jones daalt met 1% uw Turboprijs daalt met 4%. Het risico is natuurlijk dat wanneer de koers van de Dow Jones juist met 1% stijgt, deze Turboshort met 4% daalt, dat is het risico.

Hoe betrouwbaar is deze nieuwe indicator eigenlijk?

Dat kunt u goed zien aan de onderzijde van de afbeelding, deze curve laat precies zien wat er met uw belegd vermogen gebeurd zou zijn wanneer u nu maar netjes en emotievrij posities in de Dow Jones zou hebben ingenomen op grond van de gekleurde indicator signalen. (groen is aankoop van een turbo long en rood is aankoop van een turbo short). Pas bij een groen long signaal stappen we uit deze shortpositie, ik hou u daarvan uiteraard op de hoogte.

Veel succes!

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
R. Hofman
Door

R. Hofman

op 17 Feb 2016

Beste heer Groenewoud, blijft uw strategie betreffende deze nieuwe indicator gelijk aan de strategie die u voor uw andere indicator gebruikt? Kortom, ook nu gewoon verlies nemen bij ongeveer 33,8%?

Michael Groenewoud
Door

Michael Groenewoud

op 18 Feb 2016

Geachte heer Hofman, dank voor uw actuele en zeer terechte vraag en dat voor een niet-abonnee!, Even terug in de tijd, de WeekendBeleggers indicator (WBi) heeft sinds de start in 2007 uiteraard ook verliesposities opgebouwd en aan de hand daarvan is in augustus 2012 vastgesteld dat het verstandig zou zijn om een 2e stoploss in het model in te bouwen (de 1e stoploss is de indicator zelf). Hoewel het aantal verliesposities eigenlijk nog wel meeviel, kon het in die tijd voorkomen dat grotere verliezen dan -676 (de 2e stoplossnorm) werden geproduceerd. Sinds augustus 2007 is het verlies op een positie dus nooit groter geweest dan -676 bij een standaardinleg van 2000 (legt een klant zeg 1000 in, dan mag u -676 delen door 2). De invoering van de 2e stoploss is mij destijds geadviseerd door het Tharp Institute in Amerika nadat ik het hele model door hen had laten doormeten. Ik zocht eigenlijk een bevestiging van een goed model en die heb ik van hen gekregen. De WBi heeft zich met de winstposities EN met de verliesposities in de praktijk bewezen als betrouwbaar model. De 2e stoploss is dan ook vastgesteld voor deze WBi en kan derhalve niet zomaar worden "gekopieerd" op een andere indicator. Dan de gloednieuwe DUAL indicator. Dat betekent dat we net als met de WBi in 2007 eerst verliesposities zullen moeten opbouwen. Sterker nog, deze nieuwe DUAL indicator zal zich eerst nog maar moeten bewijzen in de praktijk. Dat geldt voor de winstposities maar ook voor de verliesposities. Met andere woorden. De 2e stoploss geldt NIET voor de DUAL indicator, de DUAL zal zich sowieso in de praktijk moeten bewijzen. Als er al een 2e stoploss in de toekomst komt dan zal dit worden vastgesteld op basis van de verliezen op basis van de DUAL indicator. Extra info. Op dit moment draaien nog slechts 2 indices op de DUAL, dat zijn de DowJones en de SP500. Waarschijnlijk komt daar deze week de SMI bij. Mocht de DUAL toch niet blijken te functioneren (waar ik uiteraard niet van uitga), dan vallen we gewoon terug op de al betrouwbaar gebleken WBi. Heb ik uw vraag zo goed begrepen en beantwoord? met vriendelijke groet, Michael Groenewoud p.s. overigens doet zich voor de WBi op dit moment een uitzonderlijke maatregel voor. De 2e stoploss op de WBi wordt tijdelijk buiten werking gesteld. Weer even terug in de tijd. Als we de 2e stoploss al in 2008 hadden toegepast, dan hadden we nooit 100% Turbo rendement kunnen maken. Bij invoering in 2008 (wat niet kon, want we moesten immers nog verliesposities opbouwen) waren we dan uitgestapt op -676 om vervolgens de koersen fors te zien gaan dalen. Omdat ik elementen uit 2008 op dit moment terugzie in de volatiele financiële markten, overweeg ik de 2e stoploss op de WBi tijdelijk niet uit te voeren om te voorkomen dat we een eventuele grote daling daardoor gaan missen. De communicatie hierover volgt wanneer dit aan de orde is. Als dank voor uw vraag heeft u hierbij de primeur!

R. Hofman
Door

R. Hofman

op 24 Feb 2016

Beste heer Groenewoud, hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie. Mijn vraag is volledig beantwoord!

Reactie plaatsen