Delta Lloyd zet stap richting opheffing Deelnemingenfonds
01 juni 2015 

Delta Lloyd zet stap richting opheffing Deelnemingenfonds

Delta Lloyd zet stap naar opheffing van roemrucht Deelnemingenfonds

Delta Lloyd Asset Management grijpt stevig in bij het Deelnemingenfonds. Het fonds, het bekendste en grootste beleggingsfonds voor de kleine en middelgrote bedrijven van de Amsterdamse beurs, zal voortaan ook in bedrijven uit andere Europese landen gaan beleggen. Daarnaast stapt fondsbeheerder Geert-Jan Hoppers op, waarmee de leegloop bij het beheerteam van het fonds compleet is.

Delta Lloyd maakte de wijzigingen, die op 26 juni ingaan, dinsdagavond bekend. De vermogensbeheerder noemt de toenemende internationale blik van Nederlandse beleggers als voornaamste reden voor de wijzigingen. ‘Met de toenemende globalisering zijn beleggers steeds meer op zoek naar meer internationale spreiding’, aldus cio Jacco Maters op de eigen website. ‘We zien dat Nederland als aparte beleggingscategorie een steeds kleinere rol speelt en meer en meer opgaat in het Europese spectrum. In de markt is deze trend al langer gaande. Daar moet ook Delta Lloyd op inspelen.’

Voorsorteren voor opheffing

In een telefonische toelichting zegt Maters dat er alleen sprake is van het besluit om voortaan ook buiten Nederland te kijken naar beleggingsmogelijkheden. Toch sorteert Delta Lloyd met deze stap voor op opheffing van het roemruchte Nederlandse aandelenfonds. Delta Lloyd Asset Management heeft namelijk al een Europees Deelnemingenfonds met een vergelijkbare strategie. Dat fonds zit alleen niet in Nederlandse bedrijven. Samenvoeging van de twee fondsen tot één Europees Deelnemingsfonds ligt voor de hand. Maters wil echter niet vooruitlopen op het verdwijnen van zijn vlaggenschip. ‘Daarover is geen besluit genomen.’

Uitstervend ras

De veranderingen bij het Deelnemingenfonds staan niet op zichzelf. Traditionele ‘actieve’ beleggingsfondsen (met een beheerder die betaald krijgt om de index te verslaan) die zich richten op Nederlandse aandelen zijn een uitstervend ras. Door de opkomst van passieve indexvolgers, zoals etf’s, hebben beleggers goedkope alternatieven voor deze fondsen. Omdat het aantal bedrijven op de Nederlandse beurs zeer beperkt is, kunnen de actieve fondsen zich maar moeilijk van deze passieve alternatieven onderscheiden.

Zoals ook Delta Lloyd opmerkte, kijken Nederlandse beleggers zelf ook steeds vaker over de grens. Een Europees aandelenfonds biedt betere spreiding dan een Nederlands fonds. Bij vrijwel alle Nederlandse aandelenfondsen leidt dat tot een krimp van het beheerd vermogen.

Onderscheid

Het Deelnemingenfonds werd in 2000 opgericht en onderscheidt zich van andere beleggingsfondsen door te kiezen voor substantiële deelnemingen van 5% in de bedrijven waarin het belegt. Op die manier is het fonds vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Doordat het fonds grootaandeelhouder is van de bedrijven in de portefeuille, zit het bovendien als serieuze gesprekspartner aan tafel.

Dat resulteerde in het eerste decennium van het bestaan van het fonds in prima resultaten, maar sinds 2011 is dat verleden tijd. Vooral in 2011, 2012 en 2014 bleef het fonds substantieel achter bij de markt.

Beleggingen in onder meer Kendrion, TKH Group en Arcadis hebben de afgelopen jaren goed gerendeerd. Maar daar stonden te veel ongelukkige beleggingen tegenover, zoals in de Nederlandse bouwbedrijven. Bouwers Ballast Nedam, BAM en Heijmans werden de afgelopen vijf jaar respectievelijk 83%, 33% en 5% minder waard. Bij alle drie moesten de aandeelhouders bijspringen en extra kapitaal inbrengen, soms meer dan eens.

Ook het door fraude getroffen Imtech en ingenieursbureau Grontmij deden een beroep op hun aandeelhouders. Volgens meldingen bij de Autoriteit Financiële Markten heeft het Deelnemingenfonds in deze bedrijven belangen van bijna 5% en ruim 9%. Het fonds heeft ook een deelneming van circa 10% in Macintosh. Het bedrijf achter schoenenketens Dolcis en Manfield was de afgelopen jaren herhaaldelijk verlieslatend en de koers is sinds begin 2010 ruim 80% ingezakt.

Uitstroom

Die slechte resultaten hebben hun weerslag op het beheerd vermogen. Volgens fondsenvergelijker Morningstar trokken beleggers in 2014 in totaal €95 mln terug uit het fonds. Dit jaar is de uitstroom tot dusver zelfs al €102 mln. Eind april was het fonds nog €456 mln groot.

Een deel van de uitstroom werd veroorzaakt door de kritiek die Morningstar had op het beleggingsteam achter het Deelnemingenfonds. Dat team verloor recentelijk veel ervaren krachten. Zo vertrok Alex Otto, de geestelijk vader van de 5%-strategie van het fonds, vorig jaar naar het investeringsvehikel van de familie Blokker. Sandra van der Meer-Brouwer, samen met Geert-Jan Hoppers verantwoordelijk voor het dagelijks fondsbeheer, nam per 1 april afscheid en hoofd beleggingen Jack Jonk zwaait per 1 juli af. Naar nu blijkt, zal dan ook Geert-Jan Hoppers vertrekken.

Under review

Morningstar-analist Ronald van Genderen heeft zijn rating voor het fonds op ‘under review’ geplaatst. ‘Door het vertrek van veel ervaren mensen vonden we al dat het beheerteam niet van bovengemiddelde kwaliteit was’, zegt hij in een toelichting. ‘Met het vertrek van Hoppers verplaatst Delta Lloyd het beheer naar het aandelenteam, dat ook verantwoordelijk is voor het Europese Deelnemingenfonds. Daarvan vonden we al dat het niet van bovengemiddelde kwaliteit was. Ik denk dat het proces an sich potentie heeft, maar dan moet het beheerteam wel sterk zijn.’

Bron: Joost Dobber, DFT.nl

woensdag 27 mei 2015, 13:28

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen