De brokers en de brokken
10 december 2014 

De brokers en de brokken

De brokers en de brokken

Wie dacht dat we met Today’s Panzers een paar jaar geleden alles wel hadden gehad in intussen al zo’n beetje de Tachtigjarige  Brokeroorlog… Nee dus. Het gaat er hard aan toe in dat wereldje. Als ik Binck was geweest had ik hier gisteravond nog een guerillamarketingactie van gemaakt. Zoiets?

Beter een iets minder goede prijs dan helemaal geen prijs?

De ironie wil dat namelijk DeGiro gisteren nog ook een beetje met de broek op de enkels stond. Gisteravond lag de handel in de AEX-futures (FTI) op Euronext anderhalf uur stil en dat is de exclusieve handelspartner van DeGiro… Terzake nu! Eerst een citaat:

“Ja, als de spread in een aandeel vroeger op 0,5 – 0,7 lag en je legde een order in van 1000 stukken op 0,6, dan gebeurde er niets. Tegenwoordig zijn er echter algoritmes actief, niet alleen van marketmakers, maar ook van brokers! De algoritmes zien die nieuwe order en passen daar direct hun koersen op aan.”

“Dáár komt de frustratie vandaan van mensen die zeggen dat het orderboek ineens verandert, zodra ze een order inleggen. Nee, dat is geen manipulatie, voorkennis of wat dan ook, dat komt omdat ze zelf met hun order de markt beïnvloeden! En met de huidige supersnelle systemen en verbindingen gebeurt dat binnen een fractie van een seconde. “

“Ik hoor het ook vaak uit de smallcap-hoek: ‘ik leg bij mijn broker een order in en er komt meteen iemand naast me liggen.’ Geloof me, dat is echt geen HFT’er. Als ergens 1000 stukken per dag in omgaan zul je daar geen high frequency traders in aantreffen. Te illiquide. Waarschijnlijk gaat het dan wél om een algoritme van een andere broker of liquidity provider, maar lang niet iedereen weet dat.”

Bekvechten

Was getekend Remco Lenterman, managing director van liquidity provider, marketmaker en high frequency trader IMC in Amsterdam in een interview met IEX deze zomer. Ja, ineens is dit gekissebis over quotes weer actueel. Staat Binck daarom 4% lager? De Binck-Tom-DeGiro-fittie dus.

In het kort: DeGiro beweert dat uw Binck-orders op TOM niet altijd de beste prijs krijgen. Kortom, het kost u knaken. Laatste stand van zaken: Binck doet aangifte tegen DeGiro voor marktmanipulatie, de AFM doet onderzoek en… als ik alles goed heb bijgehouden – niemand die weet of wil zeggen hoe het écht zit.

Met dat bijhouden doel ik vooral op Twitter. Daar discussiëren en bekvechten – niemand neemt een blad voor de mond – de bekende usuals suspects hierover. Daarmee doe ik ze tekort, want het zijn mensen die ik respecteer en veel meer verstand van beurzen, markten en handel hebben dan ik.

Heel goed, TOM zelf doet er ook aan mee. Helaas lopen de discussies door elkaar, dus ik kan niet zo gemakkelijk copypasten. Volgt u vooral deze mensen voor alle in’s & out’s:

Optapje of bewijs?

Gek genoeg is het op het roemruchte Binck forum stil, maar wellicht dat alle liefhebbers gisteren al onder ons stukje reageerden. Zoal gewoonlijk zitten daar weer domme, slimme, agressieve en relativerende reacties tussen. Kopij is er ook al genoeg verschenen:

Anonimiteit vind ik nooit een teken van kracht, maar vooruit: TraderJack is een fenomeen hier op de beurs. Hij gaat het verst en maakt op zijn blog gehakt van Binck en TOM. Anderen zijn veel voorzichtiger en zien het DeGiro onderzoek meer als opstapje voor vervolgonderzoek dan als hard bewijs. Willem Meijer is directeur van TOM.

Helemaal eerlijk wordt het nooit

Heeft Jack een punt? Op één vraag heb ik alleen nog geen antwoord: komt dit alleen voor op TOM, of ook op andere beurzen waaronder Euronext? Volgens mij heeft iedereen die belegt te maken met partijen die snellere verbindingen hebben, sneller kunnen manoevreren en dus handelen.

Bovendien, Jack vindt het juist bewijs dat bij joekels van orders in illiquide fondsen er geld zou verdwijnen, ofwel een quick buck voor de high frequency trader. Is dit niet heel academisch Jack en juist daardoor vatbaarder voor misschien wel gemakkelijke winsten of zelfs gefoefel?

Zo’n order in Solvay of een vergelijkbaar aandeel komt nooit voor, dus waarom je er druk over maken? Persoonlijk vind ik interessanter te weten of dit ook gebeurt bij zeg maar normale orders in dergelijke fondsen. En of het alleen om TOM gaat of dat het ook op andere beurzen gebeurt.

Kortom, wat mij betreft mag de AFM met groot materieel uitrukken om uit te zoeken hoe het nou zit. Maak u daar niet te veel illusies over, want snelheid is juist niet des toezichthouders en tegen die tijd kan de immer dynamische en zich ontwikkelende markt al weer helemaal zijn veranderd.

Want dat is de crux ook in deze discussie: snelheid en toegang hebben tot zoveel mogelijk beurzen. Heb niet de illusie dat het ooit perfect wordt. Zelf heb ik de stellig indruk dat met high frequency traders de markt eerlijker en goedkoper is dan ooit, maar waar geld is zijn altijd graaiers en boeven.

Voor u mij nu met hooivorken te lijf gaat: vroeger – toen alles wel heel eerlijk was, duh!!! – bleef er bij zo’n Solvay order wel meer dan 35 euro her en der aan de strijkstokken hangen. Tegen die tijd dat die uitzonderlijke order in de hoek op de vloer aankwam, wist de hele beurs het al.

Tot slot wens ik de nieuwe CEO van Binck, wie dat ook maar gaat worden, veel succes. Zware klus met die problemen bij Alex, de moordende broker-concurrentie en toch een beetje een wijfelende entree op de Nederlandse retailbanking markt.

Bron: IEX.nl Arend Jan Kamp

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen