Binckbank zet onderzoek naar eigen Turbo door ondanks AFM
05 september 2013 

Binckbank zet onderzoek naar eigen Turbo door ondanks AFM

Binckbank zet onderzoek naar eigen Turbo door ondanks AFM. AFM rapport over aan banden leggen Turbo geen belemmering voor Binck. Het aan banden leggen van hefboomproducten als de Turbo en de Sprinter door de Autoriteit Financiële Markten is voor BinckBank geen reden om het onderzoek naar de introductie van een eigen hefboomproduct te staken. Dit zegt een woordvoerder van de online broker tegenover ABM Financial News. De toezichthouder constateerde dat in sommige gevallen een te hoge hefboom wordt aangeboden, terwijl die slechts een “onwenselijk kleine kans bieden op een positief rendement”. 

AFM afbeelding 150x150

Verder maakt de AFM zich zorgen over de gebrekkige kennis van menig belegger over de risico’s van de hefboomproducten. Samen met de geconsulteerde partijen, waaronder Binck en de uitgevende instellingen van hefboomproducten als ABN AMRO en RBS, is besloten aan deze situatie iets te doen. Per 1 oktober worden te hoge hefbomen verboden en zullen de geconsulteerde partijen de belegger van meer objectieve informatie voorzien en beter wijzen op de risico’s. Volgens de woordvoerder van Binck “wijzigt [het onderzoek] niets aan de plannen”.

Daarbij ziet de broker het sowieso als een belangrijke taak om zijn klanten correct voor te lichten, zodat zij “goed beslagen ten ijs verschijnen”. Binck liet eerder al aan ABM Financial News weten onderzoek te doen naar de introductie van een eigen hefboomproduct, eventueel in combinatie met een partner. De broker verwacht voor het einde van dit jaar een uitkomst van dit onderzoek te hebben. Aanleiding voor het onderzoek naar een eigen hefboomproduct is de veranderende wetgeving per 1 januari 2014, waardoor Binck miljoenen euro’s aan inkomsten misloopt. Momenteel ontvangt BinckBank zogenoemde kick backs uit hefboomproducten van derden zoals ABN AMRO, ING en RBS. Dit verdienmodel wordt per 1 januari echter door de Autoriteit Financiële Markten verboden. 

De interesse van Binck om met eigen hefboomproducten te komen, werd hoogstwaarschijnlijk versneld nadat RBS deze zomer aankondigde te stoppen met de Turbo. Veel zeggend was verder de overstap in de zomer van Jean-Paul van Oudheusden naar Binck. Van Oudheusden was bij RBS verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het vervolgens vermarkten van de Turbo. Met de komst van Van Oudheusden haalde de broker de noodzakelijke kennis in huis om een eigen hefboomproduct te introduceren. Binck noteert woensdag bijna een procent lager. De AEX levert 0,3 procent in.

Redactie ABM Financial News – 4 september 2013, 10:46

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen