BinckBank introduceert eigen turbo's
03 juli 2014 

BinckBank introduceert eigen turbo's

Turbo-specialist Jean Paul van Oudheusden stapte een jaar geleden over van RBS naar Binckbank

Turbo specialist Jean Paul van Oudheusden stapte een jaar geleden over van RBS naar Binckbank

Met de uitgifte van de beleggingsproducten, waarmee met een hefboom kan worden ingespeeld op koersstijgingen en -dalingen van onderliggende waarden als de AEX, de DAX, grote aandelen en edelmetalen, voorziet Binck naar eigen zeggen in de vraag van ,,ervaren en actieve beleggers”. BinckBank is de uitgevende instelling en heeft UBS aangesteld als market maker.

De turbo’s zijn verhandelbaar tussen 8.00 en 22.00 uur en zijn exclusief beschikbaar voor klanten in Nederland.

De spreads tussen de bied- en laatkoersen van de turbo’s horen volgens Binck tot de kleinste in de markt.

Reactie WeekendBeleggers

Doordat ABNAMRO is gestopt met de Turbo zijn wij enorm blij dat BinckBank in dit segment is gestapt. Helaas zijn er op dit moment alleen nog AEX turbo’s aan te schaffen via Binck. Daar zal in de loop der tijd snel verandering in komen is de verwachting. Wij wensen BinckBank heel veel succes met dit product waarvan wij de waarde, transparantie en eenvoud al 7 jaar erkennen. WeekendBeleggers onderhoudt al zeven jaar succesvol een Turboportefeuille waarbij met een hefboom ingespeeld wordt op stijging EN op daling van de markt.

IEX.nl schrijft het volgende:

Drie weken nadat ABN Amro besloot haar turbo-aanbod aan de wilgen te hangen, komt beleggersbank Binck met een nieuw product op de markt: Binck Turbo’s. Dat zat eraan te komen.

Topman Koen Beentjes kondigde de komst van eigen hefboomproducten al eerder aan. Het lijkt zowel een defensieve als een offensieve zet: het zélf op de markt brengen van turbo’s compenseert het wegvallen van de distributievergoedingen sinds het provisieverbod inging, maar tegelijkertijd positioneert Binck zichzelf hierdoor met populaire producten in het hart van de belangrijke doelgroep van actieve beleggers.

Daar wordt geen complete productfabriek voor ingericht, zegt Jean-Paul van Oudheusden, bij Binck verantwoordelijk voor de introductie van turbo’s, net zoals hij tien jaar geleden een van de drijvende krachten was achter de eerste lancering van turbo’s in Nederland, toen nog bij ABN Amro.

Soortnaam

“We hebben goed nagedacht over wat we wel en niet willen doen. Zo hebben we geen eigen handelaren zitten. Binck verzorgt het financieringsdeel van de turbo’s en is de aanbieder, UBS fungeert als marketmaker.”
Zijn de Binck-turbo’s radicaal anders dan wat er nu op de markt is? Nee, in principe niet. Binck bouwt voort op een bestaand succesproduct en kiest er zelfs voor om de naam Turbo’s te adopteren, een naam die eerder door ABN Amro en later RBS in de markt werd gezet. Andere aanbieders kozen voor andere namen – ING voor sprinters, Citi en Commerzbank voor Speeders – maar volgens Van Oudheusden heeft “door de jaren heen het instrument turbo zo’n vlucht genomen, dat het een soortnaam is geworden.”

Of RBS en de toekonstige eigenaar van de RBS Turbo’s, BNP Paribas, blij zijn met de adoptie van de naam door Binck is nog niet duidelijk. RBS heeft in ieder geval nog niet officieel gereageerd en Van Oudheusden zegt ook nog geen reacties te hebben gekregen.

Van 8 tot 22 uur

Wat wèl anders is, is de manier waarop de producten worden verhandeld. De bestaande turbo’s staan genoteerd aan Euronext, de producten van Binck worden verhandeld op een apart platform, CATS. Daarin handelt de belegger direct met marketmaker UBS. “Dankzij CATS kunnen we nu op de AEX spreads van een halve cent aanbieden. Dat heeft niemand nu,” zegt Van Oudheusden.

Een ander verschil met bestaande turbo’s zijn de handelsuren, die van 8 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds lopen en de tarieven: Binck rekent voor haar eigen turbo’s geen variabele transactiekosten meer. Basic-beleggers betalen 7,50 euro per transactie, actieve beleggers 6 euro.

Daarmee lopen die kosten overigens niet bijzonder uit de pas met wat Binck voor andere hefboomproducten rekent. “Ook bij Binck Fundcoach [het beleggingsfondsenplatform van Binck – red.] hebben we gekozen voor vaste tarieven,” zegt Van Oudheusden. Check hier wat hefboomproducten bij andere brokers kosten.

Door de gekozen structuur zijn de producten van Binck alleen bij Binck te verhandelen. Bij andere brokers zijn beleggers aangewezen op het al bestaande aanbod.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen