Kwantitatieve Analyse (KA)
Ik maak in deze strategie voor stijging en daling gebruik van een bijzondere vorm van Technische analyse, de Kwantitatieve analyse. Het is de basis van mijn beleggingssysteem voor stijging en daling.In de Kwantitatieve Analyse maakt men gebruik van indicatoren, indicatoren zijn formules die worden losgelaten op de koersgegevens, de uitkomsten moeten aan- en verkoopsignalen geven. - Het is belangrijk om blindelings op een handelssysteem te vertrouwen omdat alle aan en verkoop signalen gevolgd moeten worden ook als je geen goed gevoel hebt bij de transactie. Ook als het systeem een aantal keer achter elkaar verlies oplevert moet het volgende signaal gevolgd worden, want waarschijnlijk is dat signaal net het signaal dat alle voorgaande verliezen goed maakt en winst oplevert.
KA is meetbaar
KA is het meest verwant aan de TA, maar dan zonder enige vorm van interpretatie! Ik ga door waar Technische analyse ophoudt. KA is 100% automatisch meetbaar. Er wordt juist geen gebruik wordt gemaakt van steun- en weerstandslijnen of koersformaties. . Adviessignalen kunnen worden gemeten en achteraf kan precies bepaald worden hoe vaak de indicator het bij het juiste eind had. Dat wordt dan hitrate (of trackrecord) genoemd, open en eerlijk.Het nieuwe beleggen
De bedoeling van het nieuwe beleggen was nu juist om de emotie uit te schakelen. Want emoties leiden tot verliezen. Dat is ook in diverse wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Zo kwam er in april 2007 een zeer informatief en uitgebreid onderzoek uit over het beleggingsgedrag van de klanten van Alex. Dat onderzoek (universiteit van Maastricht/leerstoel Particuliere Belegger) had een onthutsende conclusie. De doe-het-zelf-beleggers van Alex bakten er namelijk niets van: gemiddeld verloren ze over de periode 2000-2006, 1,76% per maand. Zo'n 90% maakte verlies. Het onderzoek had zeer veel andere nuttige informatie zoals verschillen tussen vrouwen en mannen en verschillen tussen beleggers die veel handelen en die weinig handelen. Allemaal belangrijke informatie over wie geïnteresseerd is in beleggingsgedrag. Jammer dat deze door Alex gesponsorde samenwerking met de universiteit inmiddels is beëindigd.Terug naar de kwantitatieve analyse. Ik redeneer hierbij als volgt: Als het huidig systeem nu al 30 jaar lang een bewezen realtime hitrate kent met een bewezen winst/verliesratio, wie ben ik dan om het adviessignaal in twijfel te trekken? En dus leg IK blind in. Het kan zijn dat het systeem een aantal keren verlies oplevert. Daar lig IK niet wakker van. Ik weet namelijk dat dit verlies toch weer wordt goedgemaakt. Mijn ervaringen met mijn huidige beleggingsstrategie sinds 2012 heb ik beschreven in het E Book Succesvol Beleggen met opties op de AEX-index (uitgave 2017).