AEX weekupdate
17 augustus 2013 

AEX weekupdate

aex

AEX 160813

 

De AEX weekupdate laat zien dat de AEX onlangs is uitgebroken uit de jarenlange tradingrange. Vanaf medio 2009 bevindt de AEX zich in een bandbreedte tussen de 256 en de 375. En we hebben deze week de 380 bijna al een keertje geraakt. Het is een belangrijk technisch signaal dat de koers aan de bovenkant is uitgebroken. Mocht dit met grote volumes gepaard gaan dan is het een sterk signaal. Wordt de koersstijging echter gedragen door een laag volume dan is het signaal minder sterk. Daarnaast kan het zo zijn dat het een valse uitbraak betreft. Het signaal is ook belangrijk naarmate de tradingrange langer heeft geduurd. Nou me dunkt, sinds medio 2009!

Een vervolgscenario zou kunnen zijn dat de koers opveert en vervolgens weer daalt naar de ondergrens van 374.5 en pas daarna gaan alle remmen los? Een dergelijk scenario wordt aangemoedigd door de WBi welke inmiddels een open long signaal (laatste groene adviespijl) heeft afgegeven. Weekendbeleggers zitten dus long in de AEX met Turbo’s op die AEX.

AEX maandopties

Daarnaast zitten Weekendbeleggers ook zijwaarts in de markt (zie hiervoor category AEX maandopties) maar dat is een hele andere strategie. We hebben het hier over de strategie van stijging en daling op middellange termijn. Wij doen dat met AEX Turbo’s. Door de lage hefboom van de Turbo rendeert de zaak versneld bij een stijging. En gaat ook versneld naar beneden wanneer de indicator er een keertje naast zit.

We weten aan de hand van de hitrate exact over de afgelopen dertig jaar hoe vaak dat het geval is geweest. En die hitrate geeft ons voldoende vertrouwen om in te spelen op elk signaal van de WBi (Weekendbeleggers indicator).  De hitrate (track record keur ik ook goed) is wel wat teruggevallen, die was ooit 74% (long en short) en is teruggevallen naar 68%, nog steeds een mooi getal.

AEX transactiehistorietabel

aex

aex transactiehistorietabel

Dit is wat er zou zijn gebeurd met uw belegd vermogen wanneer u zou zijn gestart in 1988 met euro 10.000 en op elk signaal met euro 4000 was ingestapt (ZONDER HEFBOOMEFFECT). Dit is dus een simulatie op basis van AEX punten. Zie de kolom Kapitaal. U hoeft dus niet alle 52 signalen uit het WB beleggingssysteem te volgen, alleen de AEX is al voldoende. U mist dan natuurlijk wel de nodige spreiding in uw effectenportefeuille. Uiteraard weten we EXACT hoeveel de signalen van de indicator hebben opgeleverd voor de AEX met Turbo’s op de AEX. Wij houden dit voor u elke dag bij sinds onze start op internet op 10 juli 2007.

Tradingrange AEX

En dat is ook logisch met een tradingrange die zich al jaren vanaf 2009 voordoet. Dan zwalkt de WBi maar een beetje rondom de zeer belangrijke 0-lijn. Boven de 0-lijn zijn wij long gericht. Onder de 0-lijn zijn we neerwaarts gericht. En verdienen we geld met Turbo’s short. Want die stijgen wanneer de koersen gaan dalen.

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
w.zeilstra
Door

w.zeilstra

op 17 Aug 2013

Geachte heer Groenewoud, zojuist heb ik uw aex update gelezen op de site weekendbeleggen.nl hier spreekt u het een en ander over de huidige trend van de aex. ook laat u een transactie tabel zien waar op de laatste regel een positie op 2 augustus geopend is en waar bij de regel sluiten het woord 'einde' staat. betekend dit dat de ingenomen positie die in uw nieuwsbrief voor een aex turbo long werd aanbevolen gisteren werd gesloten ? of betekend 'einde ' dat de trade nog lopende is ?................ een beetje onduidelijk voor mij op dit moment. vriendelijke groet, w. zeilstra

Michael Groenewoud
Door

Michael Groenewoud

op 17 Aug 2013

Geachte heer Zeilstra, Dank voor uw begrijpelijke vraag, "Einde" in de tabel betekent in dit geval dat de Turbo long op de AEX nog steeds in positie is op 16 augustus. Bij alle andere signalen staat namelijk "sluiting". Pas wanneer de indicator een sluit long signaal afgeeft, d.w.z. een wit adviessignaal boven de 0-lijn, dan weten we dat we deze Turbo moeten sluiten. Heel emotievrij allemaal! Het sluit long signaal vind ik persoonlijk een van de meest sterke punten van dit model omdat deze ons dan tijdig waarschuwt voor grote dalingen zoals in 2001 en 2008. Juist rond dit element is het hele systeem gebouwd. Ik hoop dat ik uw vraag goed begrepen en beantwoord heb? Met vriendelijke groet, Michael Groenewoud Weekendbeleggers b.v.

Reactie plaatsen