ABN Amro en RBS turbo's|Zoek de verschillen
31 januari 2014 

ABN Amro en RBS turbo's|Zoek de verschillen

Turbo's vergeleken

 

ABN Amro turbo’s en RBS turbo’s|zoek de verschillen

 

 

 

 

Bij ABN Amro is het mogelijk om een turbo long te kopen op de S&P 500 voor 1,39. Deze zelfde turbo is te verkopen voor 1,37.

turbo abn amro

abn amro turbo

 

 

 

 

 

Bij de RBS is het ook mogelijk om te speculeren op een stijging van de S&P 500. U betaalt 13,84 euro. Deze turbo is te verkopen voor 13,80 euro.

RBS Turbo

RBS Turbo

 

 

 

 

Koopt u een turbo en verkoopt u deze turbo meteen weer bent u bij ABN Amro 0,02 euro kwijt en bij RBS 0,04 euro. De spread is belangrijk want dit verschil moet eerst worden goedgemaakt voordat er winst gerealiseerd kan worden.
De spread is bij RBS twee keer zo groot als bij ABN Amro. Dit betekent dat het onaantrekkelijk is om turbo’s te handelen van RBS en u dus beter de turbo’s van ABN Amro kunt aanschaffen. Dit is een foute conclusie!

Rekenvoorbeeld

Ik ga rekenen. U vindt de daling van de afgelopen dagen in de Verenigde Staten overdreven en besluit om voor 1000 euro te investeren in turbo’s. U investeert 1000 euro en de bank investeert een veelvoud. Dit beleggingsproduct heet niet voor niets turbo’s. Het slot van gisteren van de S&P 500 is 1782. Als u een turbo neemt met een financieringsniveau van 1600, dan betekent dit dat de bank 1600 S&P 500 punten financiert en dat u 100 punten financiert.

Het berekenen van een turboprijs gaat als volgt:
((koers onderliggende – financieringsniveau)/wisselkoers)
Ingevuld is dat:
((1782 – 1600)/1,3642))

Ratio

Als de koersen niet hadden bewogen vandaag dan was de prijs van een turbo 133,41 euro geweest. Dit vindt elke aanbieder te hoog en daarom zijn zij gekomen met de ratio. Dit laat zien hoeveel turbo’s er nodig zijn om één keer in de onderliggende waarde te beleggen. Is de ratio 10, dan is de prijs een tiende (13,34 euro). Is de ratio 100, dan is de prijs een honderdste (1,33 euro).

Terug naar mijn voorbeeld. Er zijn bij RBS 10 turbo’s nodig om één keer in de S&P 500 te beleggen en bij ABN Amro heeft u 100 turbo’s nodig om aan dezelfde blootstelling te komen. Dit betekent dat u bij ABN Amro honderd keer 0,02 euro moet goedmaken voordat er winst is en dat er bij RBS tien keer 0,04 euro verdiend moet worden voordat er winst is. Voor de duidelijkheid. De onderliggende waarde van een S&P 500-turbo van RBS is tien keer groter dan een S&P 500-turbo van de ABN Amro. Bij een belegging in de S&P 500 is het aantrekkelijk om een turbo te kopen via RBS en niet via ABN Amro.

Bij andere onderliggende waarde is RBS weer duurder dan andere aanbieders.Reken daarom altijd van te voren uit wat de prijzen zijn als u één keer in de onderliggende waarde aanschaft. Dit levert geld op.

 

Een bijdrage van Karel Mercx

Karel Mercx is beleggingstrainer bij effectenbroker Lynx maar u kunt hem ook kennen als redacteur van BeleggersBelangen, wat hij tot voor kort was, of van presentaties tijdens events als Grip op je Vermogen en de Alex Beursclash. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen