Aan de slag nu financiele markten weer in beweging komen
15 augustus 2017 

Aan de slag nu financiele markten weer in beweging komen

weekend beleggen

Aan de slag nu financiële markten weer in beweging komen

Is de zomer vroeg voorbij dit jaar? Van komkommertijd lijkt geen sprake: de markt komt weer in beweging.

Veel particuliere beleggers zijn actief op de aandelenmarkt. In Nederland zien we daarnaast ook een relatief groot aantal beleggers dat handelt in opties. Niet geheel onverstandig. Markten zijn altijd in meer of mindere mate in beweging. Volatiliteit, een van de kern variabele voor optieprijzen, drukt de mate van verwachte beweeglijkheid uit van de koers van een aandeel of ander financieel product. Naast beleggingsmogelijkheden biedt de optiehandel daarmee ook een interessante verwachtingswaarde voor een aandelenportefeuille.

De prijzen van (index)opties geven een indicatie voor de bandbreedte waarbinnen de onderliggende waarde zich beweegt. Bij lage volatiliteit in opties verwacht de professionele belegger in het algemeen dat de aandelenmarkt stabiel blijft. Bij hoge volatiliteit wordt er juist beweging verwacht onder aandelenkoersen. De prijzen van opties stijgen mee bij een verwachte hogere volatiliteit, doordat de onduidelijkheid over de verwachte marktontwikkeling (het risico op grote koersuitslagen) wordt doorberekend in de optieprijs.

De afgelopen weken gaven de indexoptieprijzen een relatief lage mate van volatiliteit aan op de aandelenkoersen. Tot vorige week stond de belangrijkste graadmeter voor volatiliteit al enige maanden historisch laag. Professionele handelaren zetten hun geld in op ‘rust’. De boodschap leek toen: geniet vooral nog even van de vakantie, de markt toont immers weinig beweging en onzekerheid.

Eind vorige week schoot dezelfde graadmeter ineens omhoog. Wat betreft bedrijfsnieuws waren er geen grote verrassingen, zeker gezien voor veel bedrijven de jaarcijfers en dividenden de afgelopen tijd al zijn gepubliceerd. Het lijkt eerder een gevolg van de oplopende spanningen tussen Noord-Korea en Amerika. De risicoverwachting en onzekerheid in de markt is ineens groter. De verwachte volatiliteit schiet omhoog en de prijzen van opties stijgen nu mee. Alertheid is dus geboden.

Daarbij komt dat in vergelijking met vorig jaar, ten tijde van het Brexit-referendum en de presidentsverkiezingen in de VS, er nu weer kapitaal in de markt zit. Na de aangekondigde Brexit hielden investeerders zich gedeisd, in afwachting van verdere ontwikkelingen in de markt. De markten reageerden destijds ook niet ingrijpend op het referendum en de presidentsverkiezing. Nu er sinds een paar maanden weer geld in de markt is kunnen ontwikkelingen rondom Trump eerder effect hebben op volatiliteit en handelsvolumes.

Aan de slag nu financiële markten weer in beweging komen

Met de onverwachte stijging van de volatiliteit in opties lijken de kaarten opnieuw geschud. Houd de volatiliteit en de optiemarkt goed in de gaten, het biedt professionele beleggers ook kansen. Nog geen vakantie gepland? Misschien even wachten tot het najaar. We mogen weer vroeg aan de slag!

Bron De Telegraaf Column Maurice van Tilburg: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/28933046/__Noord-Korea_verstoort_de_rust__.html

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen