Nederlanders die nu 25 zijn, krijgen pas een AOW-uitkering/pensioen wanneer ze 71,5 jaar oud zijn. Op zijn vroegst is dat in 2060. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van de stijgende levensverwachting in Nederland.
AOW-leeftijd is gekoppeld aan de ‘virtuele levensduur’, oftewel de tijd die een 65-jarige gemiddeld nog te leven heeft. Op dit moment heeft de Nederlandse 65-jarige nog zo’n twintig jaar te leven, vijf jaar meer dan in 1957. Het statistiekbureau voorziet dat de levensverwachting tot 2060 met nog eens vijf jaar oploopt, onder meer door vooruitgang in medische behandelmethoden.
Regeringspartijen VVD en PvdA hebben dit jaar afgesproken om de AOW-leeftijd versneld te laten oplopen. Daardoor komt deze al in 2021 op 67 jaar uit, twee jaar eerder dan volgens de huidige wetgeving. Na 2021 stijgt de AOW-leeftijd mee met de gemiddelde levensduur, waardoor het CBS elke twee tot drie jaar een extra verhoging van de AOW-leeftijd voorziet.
Meer dan kwart boven de 65
Doordat mensen langer leven, groeit ook de totale omvang van de Nederlandse bevolking. Het CBS verwa
cht in zijn bevolkingsprognose dat in 2060 ongeveer 18 miljoen mensen in Nederland wonen. De groei komt niet alleen door de hogere levensverwachting, maar ook door aanhoudende immigratie.
Pensioen
Van de ongeveer 17 miljoen inwoners die ons land op dit moment telt, zijn er 3 miljoen boven de 65. In 2060 zijn dit er volgens het CBS 4,7 miljoen, meer dan een kwart van de totale bevolking.
Bron: Joost van der Meer Volkskrant