140 miljard euro pensioengeld in rook opgegaan
24 oktober 2015 

140 miljard euro pensioengeld in rook opgegaan

abp pensioenfonds

abp

Nederlandse pensioenfondsen zijn het afgelopen jaar 140 miljard euro pensioengeld kwijtgeraakt.
Dat blijkt uit eigen onderzoek van RTL Z.

Pensioengeld

De totale pensioenvermogens zijn gedaald van een recordhoogte van 1.400 miljard euro naar 1.260 miljard euro. Na een aantal jaren van stijging lijkt het nu of er sprake is van een ommekeer.

Met name het derde kwartaal van dit jaar was een slechte periode, met veel verliezen op de beurs. Pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn maakten afgelopen kwartaal een verlies van 3 procent.

Ambtenarenpensioenfonds

Ambtenarenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, verloor in zes maanden tijd 28 miljard euro op de beurs. Pensioenfonds zorg en welzijn zag ruim 16 miljard euro verdampen.

Een oorzaak van het vele geld dat de pensioenfondsen hebben zien verdwijnen is dat de beurs in Nederland, de AEX-index, in het tweede en derde kwartaal van dit jaar 14 procent is gedaald. De pensioenfondsen hebben 50 tot 60 procent van hun vermogen gestopt in aandelen.

Door: NU.nl 24 oktober 2015

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
J.Koppelman
Door

J.Koppelman

op 04 Jan 2016

De opmerking "140 miljard pensioengeld in rook opgegaan"is op zich misschien juist, beter is om er bij te vermelden wat zij in voorgaande kwartalen hebben verdiend. U heeft ook slechte perioden gehad. Met vriendelijke groet, J.Koppelman.

Michael Groenewoud
Door

Michael Groenewoud

op 04 Jan 2016

Geachte heer Koppelman, dank voor uw reactie. Dit artikel is geschreven door NU.nl van 24 oktober 2015. De NU.nl schrijver stelt een feit vast (dat geeft u ook aan) maar geeft aan ook aan dat er na een aantal jaren van stijging het lijkt alsof er nu sprake is van een ommekeer. Ik ben, net als vele andere deelnemers, benieuwd of ABP over 2015 uiteindelijk een positief rendement heeft behaald. De positieve resultaten 2015 van WeekendBeleggers zijn overigens al gepubliceerd https://weekendbeleggen.nl/positieve-rendementen-2015/" rel="nofollow">https://weekendbeleggen.nl/positieve-rendementen-2015/.

Reactie plaatsen