WB sluit AEX index April serie met mooie winst af

Op donderdag 05 april schreef ik het volgende aan leden en proefabonnees,

Beste Weekendbelegger/proef abonnee,

Vooruitlopend op de weekendmailing (wel zo netjes toch?) geef ik aan dat WB heeft gesloten (op donderdag slotkoers).
De laatste weken lag het risico aan de onderkant. Sinds de forse AEX koersstijging van vandaag (+14,12 punten) ligt het risico opeens aan de call zijde?!

Afgaand op o.a. de kansberekening onder- en bovengrens is het niet echt noodzakelijk te sluiten. Edoch, een belegger moet niet al te hebberig zijn.
Dus sluiten we vandaag en wordt ons geduld van bijna 5 weken positief beloond.

We sluiten de april serie met een winst van +154 euro (1 contract).
Dat is +72,30% van wat behaald had kunnen worden. Hiermee hebben we bereikt wat we hadden willen bereiken namelijk sluiten op >50% vanwege de brede winstzone van 60 punten. Op maandbasis betekent dit +3,96% rendement (zonder kosten). Kosten worden wel verrekend in de rendementsgrafiek welke z.s.m. zal worden bijgewerkt op de frontpage en in de weekendupdate.

Zaterdag start de mei serie met een geschreven call! Bent u er klaar voor?

Wilt u lezen hoe de hele april serie is gecommuniceerd met de leden en proefabonnees?

leestip: lees van onderen naar boven.

Op zaterdag 31 maart schreef ik:

Optieserie April 2018
We zijn 4 weken in positie, in beginsel nog 1 week te gaan.

We staan op dit moment +87 euro (+2,24% netto maandrendement) in het ongerealiseerde groen. En +40,85% van de maximale verdiensten op de formele expiratiedatum 20 april.

Ik gaf vorige week aan dat het kon vriezen of dooien. Dat hebben we dan ook mogen ervaren deze week.

Nadat de futures vorige week zaterdag een AEX openingsstand van rond 517 hadden aangegeven, sloot de Japanse beurs op maandag 07:00 uur in de plus.
Dus toch op maandag een hogere opening waarna de AEX alsnog ging diepduiken tot 516,58.

Om dinsdag weer met een gap te openen naar 527,16 om vervolgens te eindigen op 525,76. Woensdag wederom laag op 517,70 en een slot van 527.
Om voorts donderdag uiteindelijk hoger te eindigen op 529,52. Pff.

Op dit moment dus nog minder dan een halve punt van onze gewenste middenkoers van 530, hoe mooi wil je het hebben met een winstmarge van 60 punten!

Uiteindelijk werd het dus toch een opwaartse rebound richting de MA50 zoals ik vorige week ook aangaf dat dit zou kunnen gebeuren.
De MA50 heeft inmiddels de al meerdere keren genoemde dead cross met de MA150 uitgevoerd (zie AEX daggrafiek,.

MIJN ervaring als belegger is dat grotere koersbewegingen heen en weer meestal een voorbode zijn van lagere koersen op termijn.
Dus IK interpreteer deze laatste opgaande beweging als een laatste stuiptrekking alvorens we alsnog lagere niveau´s gaan opzoeken vanwege het dead cross signaal, daar ga ik voorlopig van uit.

Technisch gezien is er nog enige opwaartse ruimte tot zeg 535 Daarna dan de technische daling. Forse dalingen daar houdt ons model niet van, dat heeft u deze week kunnen ervaren. Daarnaast een dead cross is een dead cross, vooral niet tegen verzetten.

Na dit negatief scenario vooruitzicht zijn er ook voordelen. Een korte handelsweek (i.v.m. Goede Vrijdag) EN een korte handelsweek in het vooruitzicht (2e Paasdag). Hopelijk trekt de de recente haussebeweging nog even door t/m eind volgende week.

Daarnaast zien we een vola van 14,96, geen stand waar je zenuwachtig van zou moeten worden. En we zijn positief gesloten vrijdag da’s ook niet verkeerd.
Dat is de reden dat ik denk en hoop dat we de zaak nog even kunnen rekken t/m eind volgende week.

Vervolgens starten we volgende week de Mei maandserie met een geschreven call. en dan MAG de beurs dalen wat ie wil. Dat zou pas een mooi scenario zijn! Maar goed dat is wensdenken. Als u de komende 4 beursdagen niet wilt afwachten omdat u die daling nu al verwacht, dan sluit u maandag toch de zaak met winst? Uw keuze.

Kansberekening bovengrens op zaterdag voor datum 06 april: 539,68. Gunstig
Kansberekening benedengrens op zaterdag voor datum 06 april: 519,36: Gunstig
Dashboard stoploss pop ups: Geen enkele pop up: Gunstig
Vola 14,96: Gemiddeld, geen paniek onder beleggers. Gunstig

WB zet nog even door

Nog 1 week te gaan in deze 5 weekse serie.

Op zaterdag 24 maart schreef ik:

Optieserie April 2018
We zijn 3 weken in positie, in beginsel nog 2 weken te gaan.

We staan op dit moment 138 euro in het ongerealiseerde rood. Vooral de laatste 2 beursdagen hebben erin gehakt met relatief forse koersdalingen.
En de pijn is nog niet over als ik de futures voor a.s. maandag mag geloven (iex25-24H: 517,34). Dus deze serie gaat spannend worden met een onvoorspelbare uitslag. Het kan vriezen of het kan dooien.

Wat niet echt helpt is dat we deze serie zijn gestart met lagere te ontvangen premies dan normaal. Ontvangen premie totaal 2,13 terwijl dat volgens de mediaan over het afgelopen jaar bij een 5 weekse serie 3,58 is geweest. Met andere woorden het verlies merk je sneller wanneer de koers tegen je werkt.

Daar tegenover staat, gelukkig maar, een zeer ruime winstzone van maar liefst 60 punten (10 punten boven de mediaan). Maar zelfs een brede winstzone is niet altijd een garantie. In het verleden heb ik een winstzone van 60 punten 1 x gebroken zien worden. Met een middenkoers van 530.

Laten we eens kijken naar de zaken die ons mogelijk enige richting kunnen geven over het mogelijk verdere koersverloop van de AEX.

Kansberekening
Ik beperk mij tot de benedengrens, de bovenkant lijkt in de knip.
Op zaterdag komt de 68,2% kansberekening (lees 1x standaarddeviatie) op datum 06 april uit op een ondergrens van 504,05.
Dan blijft er dus 31,8% kans over dat dit niet gaat lukken!

De kansberekening is de uitkomst van een formule waarin de AEX koers, de volatiliteit en het aantal restdagen (in dit geval tot 06 april) de parameters zijn.
Dan is het logisch dat dit een dynamisch en geen statisch veld is. Deze berekening beweegt constant mee met de gewijzigde parameters.

En dat is toch precies wat je wilt? Inzage op het Excel Dashboard in de mogelijke uitkomst voor datum 06 april? En op 06 april blijft dan over de extrinsieke waarde die de belegger over heeft voor een put 500.

En op 06 april starten we de mei serie en hebben in beginsel de margin daar weer voor nodig. Heeft u voldoende margin? Dan is het uiteraard mogelijk om de laatste 2 weken 2 series naast elkaar te laten lopen. De keus is aan u.

Vola
De rust van vorige week lijkt gevoelsmatig te zijn verdwenen. Maar gevoel is emotie. Als we echter kijken naar de (emotievrije) volatiliteit stand, dan staat daar op dit moment een uitkomst van 17,68. Dat is dus lager dan waarmee we deze serie 3 weken geleden zijn gestart (19.8). Dat is een gemiddeld niveau (16-24).
Dus volgens de vola is er geen paniek in de markt.

TA/KA

Op de weekgrafiek (voor u nog niet zichtbaar) is de uptrend vanaf 2011 nog steeds valide. Sinds februari is er een zijwaarts verloop waar te nemen.
En ja er is nog ruimte naar beneden tot rond het niveau 500 alwaar de stijgende uptrendlijn wordt geraakt. Deze dient als steunniveau.
De koers concentratieniveaus liggen tussen 505,40 en 526,75.

Op de daggrafiek (voor u wel zichtbaar) is er kwantitatief gezien wel degelijk iets aan de hand.
Al meerdere malen heb ik in deze nieuwsbrief gewezen op het feit dat er mogelijk een dead cross aan zit te komen tussen de Moving Average 50 en MA 150.
Dat kruismoment is nu bijna daar. De laatste opwaartse kruising (dus waarbij de MA 50 geel de MA 150 blauw opwaarts kruist, dateert alweer van 02 mei 2016.

Op het moment dat de korte MA50 de MA 150 straks daadwerkelijk neerwaarts kruist, is er sprake van een “dead cross”. Dan kunnen we ons op termijn opmaken voor lagere koersen. Dat is vervelend maar het is niet anders. Dan gaat de leading optie-indicator lagere trappetjes maken, dat zijn de blauwe horizontale lijnen uit de daggrafiek.

Let op, na de kruising hoeft het niet gelijk te betekenen dat de koersen onmiddellijk verder dalen, maar de toon is wel gezet zeg maar.
Een rebound tot het niveau 540 is ook na het dead cross signaal gewoon mogelijk. Of eerst daling en daarna rebound, alles is mogelijk.

De WB tegenmaatregel die daarbij hoort is dat de short strangle voor de volgende maandserie wordt aangevuld met een LONG PUT om het verlies te maximaliseren.
Maar daarover later meer mocht het daadwerkelijk tot een dead cross komen want dat is op dit moment nog niet het geval.

Kijkt u wel eens naar de statistieken van dit model? Het sofware programma houdt keurig bij wat het maximale verlies is geweest sinds de start van dit model op 11 april 2012. Het maximale verlies is geweest 313,78. Toch goed om te weten? Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het maximale verlies niet een keer groter zou kunnen worden.

Dashboard overig
Het Dashboard kent 5 stoplossniveau’s. U kiest er een uit waar u zich happy bij voelt.
En op dit moment zien we een pop up verschijnen bij niveau 2. De ontvangen putpremie van 1,55 is verdubbeld (3,10). Want de slotkoers is 3,40. Mocht u het verlies van dit moment genoeg vinden, dan sluit u dus de zaak. Terwijl pop up 1 nog niet is verschenen, ja dat kan ook gebeuren.

WB sluit bij niveau 3 zoals u wellicht weet. Dat kan een hoger verlies dan op dit moment opleveren wanneer de koers verder daalt de komende wekenl.
Maar het kan ook betekenen dat we deze serie alsnog met winst eindigen bij een AEX rebound tot 540 in de komende 2 weken. De keus is aan u.

Niveau 4 is alleen bedoeld wanneer er een long put zou zijn gekocht onder de optie constructie (daarover waarschijnlijk de volgende maandserie meer).
Indien u kiest voor niveau 5 dan laat u de hele positie in feit doorlopen t/m de formele expiratiedatum van 20 april. De keus is aan u.

Resume
Het kan vriezen, het kan dooien.

Nog 2 weken te gaan in deze 5 weekse serie.

 

Op zaterdag 17 maart schreef ik:

Optieserie April 2018
We zijn nu 2 weken in positie.

Vorige week stonden we op een ongerealiseerd verlies van -21 euro. 1 week later staan we op een ongerealiseerde winst van +91 euro. Op basis van 1 contract.
En op de hele optieconstructie staat er een mooie +42,72%.

Let op, deze maandserie negeren we de +50% winstnorm (mochten we deze norm op termijn bereiken) en laten ons vervolgens verder leiden door de kansberekening.

U heeft deze week gemerkt dat de tijdverwachtingswaarde (de extrinsieke waarde) van de call EN de put zijn weggesmolten tot onder het niveau van onze historische (verkoop)prijs. Het gaat dus voorlopig de goede kant op zolang de AEX niet al te ver afwijkt van de middenkoers van 530.

Kansberekening
Op zaterdag wordt een bovengrens berekend van 551,59 en een ondergrens van 522,25. Ook dat ziet er allemaal zeer gunstig uit t.o.v. onze uitoefenprijzen call 560 en put 500.

Zelfs op expiratiedatum 20-04 levert de berekening nog een gunstige uitslag op nl. 556,04 aan de bovenkant en 517,80 aan de onderkant.

Maar, let wel, 20 april ligt nog ver weg. Alleen op die datum mag u de volledig ontvangen premie behouden als de AEX eindigt tussen de 560 en de 500.
U weet inmiddels, 2 weken eerder starten we de mei serie en hebben daar in beginsel onze margin weer voor nodig.

Vola
De volatiliteit is met 11,67 laag te noemen. Er is dus rust in de markt.

TA
Twee weken geleden had ik al aangegeven dat bij een onverhooopte koersstijging de koers op weerstand zou kunnen stuiten rond het niveau 540.
Net als vorige week moet de koers daar nog steeds eerst doorheen prikken. Als dat gebeurt, dan komt de koers eerst de dalende korte termijn MA als weerstand tegen die nu op een stand staat van 543,83.

Ergo, dat betekent dat er eerst nog 2 weerstandsniveau’s aan de bovenkant te breken zijn voordat stoplossniveau 3 a 554,40 pas een keer in beeld komt.
Dus dat klinkt allemaal positief.

De AEX koers bevindt zich op de daggrafiek nog immer onder de 2 Moving Averages MA50/150. De MA50 buigt nog immer neerwaarts terwijl de MA150 nog nipt omhoog kruipt.
De gele lijn van de korte MA komt wel steeds dichter bij de blauwe lijn (middellange termijn MA) maar nog niet dramatisch.

Mocht het tot een dead cross komen in de komende tijd, dan is dat een signaal en een voorbode voor meer daling.
Een ernstige koersdaling zal de inleiding zijn tot zo’n dead cross signaal.

De dikke paarse horizontale paarse lijn op de daggrafiek betreft een oud weerstandsniveau op het niveau 506.
En belangrijk, ligt boven de gekozen put uitoefenprijs EN zelfs nog nipts boven het stoplossniveau 3 a 505. Dus nog immers gunstig voor onze gekozen put 500.

Op de weekgrafiek (voor u niet zichtbaar) zien we dat de korte MA10 beide overige MAs 30+40 neerwaarts is doorschreden. Dat geeft vooralsnog een zijwaarts beeld. Maar kan in beginsel een opmaat zijn voor een dalend verloop in de toekomst. Gelukkig hebben we een ruime zone aan de onderkant.

Nog 3 weken te gaan in deze 5 weekse serie.

 

Op zaterdag 10 maart schreef ik:

Optieserie April 2018

We schrijven de put april18 500

De leading optie-indicator (het blauwe trappetje van de daggrafiek) berekent de put 500. De Excel kansberekening (1 x standaarddeviatie) berekent op zaterdag een ondergrens van 518,56.

Hoewel het verschil (18,56) best wel erg groot is dit keer, hou ik mij toch emotievrij vast aan het te volgen systeem en neem daarom de meest veilige van de twee berekeningen.

En dit ondanks alle huidige Amerikaanse euforie (aanpassing importheffing/gunstig banenrapport). Dat is emotie!
Weet u nog? Nog geen week geleden dachten beleggers dat de beurzen ernstig zouden dalen door VS importheffingen. Pure emotie!
Laat die emotie eerst maar eens terugzien in de koersen. En dan laat WB emotievrij de robuuste indicator daarop los. DAT is wat we al jaren doen en met succes.

De te ontvangen put premie 500 is op vrijdagslotkoers 1,55. Dat is lager dan de mediaan over de afgelopen 5 jaar welke ligt op 2,40.

Op dit moment kijken we voor de call aan tegen een ongerealiseerd verlies van 21 euro. Wel apart, want laten we wel wezen de behoorlijke koersstijging (18 AEX punten) van afgelopen week was voor een geschreven call nu juist HET grote risico!
En dan toch “maar” 21 euro in de min? En ook pop up 2, lees callremie a 1,16 ligt nog ver weg met een huidige call optiekoers van 0.79..

De oorzaak van het geringe verlies moet wel te vinden zijn in de wederom sterk verlaagde volatiliteit. Stond deze vorige week vrijdag nog op 19,80 (gemiddeld niveau), zo is deze inmiddels teruggevallen naar 12,72 (laag niveau) binnen 1 week tijd. En de relatief brede winstzone (nu 560 -537,14) aan de bovenkant helpt natuurlijk ook.

Goed, pas nu staat de short strangel constructie dus
C 560 a 0,58
P 500 a 1,55

Dat betekent dus een totale winstzone van 60 AEX punten. Dat is ruim 10 punten meer dan de mediaan welke op 50 lag over de afgelopen 5 jaar.
En kunnen we dus maximaal verdienen op expiratiedatum (0,58+1,55)*100 = 213 euro. Dat is 5,80%. Dat is wel eens meer geweest. De mediaan van de short strangle ligt immers op (0,88+2,40= 3,20). Het is niet anders.

Pas nu weten we ook de middenkoers, deze is 530. Dus zolang de koers de komende weken rond de 530 blijft hangen, zitten we goed. Dat wil zeggen dan gaat elke dag een beetje tijdverwachtingswaarde uit beide premies lopen. En dat is nu precies de bedoeling.

Conclusie, minder premie dan de mediaan, meer winstzone dan de mediaan.

TA
Het werd afgelopen week dus de koersrebound naar boven toe i.p.v. een verderde beursdaling.

Vorige week had ik al aangegeven bij een onverhooopte koersstijging dat de koers op weerstand kan stuiten rond het niveau 540. Met een vrijdagslotkoers van 537,14 zijn we daar bijna.

Mocht de koers onverhoopt volgende week toch verder doorstijgen dan de 540 (dat zou overigens wel bijzonder zijn na 5 dagen koersstijging) en zelfs doorzetten naar het WB stoplossniveau 3, pas dan wordt het tijd voor een doorrolactie. Maar zover is het echter nog lang niet.

De AEX koers bevindt zich op de daggrafiek nog immer onder de 2 Moving Averages MA50/150.

De MA50 buigt nog immer neerwaarts terwijl de MA150 nog net een beetje omhoogkruipt/zijwaarts beweegt. De gele lijn van de korte MA komt wel steeds dichter bij de blauwe lijn (middellange termijn MA) maar nog niet dramatisch. Mocht het tot een dead cross komen in de komende tijd, dan is dat een signaal en een voorbode voor meer daling. Zover is het nog lang niet.

De dikke paarse horizontale paarse lijn op de daggrafiek betreft een oud weerstandsniveau op het niveau 506. En belangrijk, ligt boven de gekozen put uitoefenprijs EN zelfs nog nipts boven het stoplossniveau 3 a 505. Dus gunstig uitgangspunt voor onze gekozen put.

Op de weekgrafiek (voor u niet zichtbaar) zien we dat de korte MA10 beide overige MAs 30+40 neerwaarts is doorschreden. Geeft een zijwaarts beeld. Zodra de centrale banken zijn gestopt met hun steunmaatregelen zullen we de weekgrafiek meenemen in de analyse. Dan gaat onze oude vertrouwde robuuste WBi (WeekendBeleggers Indicator) weer een rol spelen in mijn analyse.

Nog 4 weken te gaan in deze 5 weekse serie.

 

Op zaterdag 03 maart schreef ik:

Optieserie April 2018

We schrijven de call april18 560.

De leading indicator berekent de 560. De kansberekening berekent op zaterdag een bovengrens van 550,11. Rekening houdend met de iex25.24h (futures) met een te verwachten opening op maandag van 522,53 zou de bovengrens uitkomen op 554,15. Ook in dat geval wint de leading indicator met 560.

Met een premie van 0,58 haalt deze eigenlijk niet de norm van 0,66. In onze emotievrije regels (zie Ebook) staat vermeld dat de opbrengst dan niet in verhouding staat tot het risico.

Dat valt deze keer te bezien. Immers uitoefenprijs 560 minus laatste vrijdagkoers van 518,72 is een winstzone alleen al aan de bovenkant van maar liefst 41 AEX punten. Alleen al aan de bovenkant dus dat is zeer gunstig.

Weet u nog dat we vorig jaar constructies hebben opgezet met 40 punten winstzone en een enkele keer ook nog kunstmatig verbreed vanwege de extreem lage volatiliteit? Dus vandaar.

Voor hen die toch iets meer risico willen lopen, zouden kunnen kiezen voor de call 555. Deze leverde op vrijdag nog 0,90 op (nipt boven de mediaan 0,88 over de afgelopen 5 jaar).Ik hou het echter op de call 560 vanwege de leading indicator berekening.

TA
De AEX koers bevindt zich op de daggrafiek onder de 2 Moving Averages MA50/150.

De MA50 buigt neerwaarts terwijl de MA150 nog net een beetje omhoogkruipt.
De gele lijn van de korte MA komt wel steeds dichter bij de blauwe lijn (middellange termijn MA) maar nog niet dramatisch.

Mocht het tot een dead cross komen in de komende tijd, dan is dat een negatief signaal en een voorbode voor meer daling. Zover is het nog lang niet. De dikke horizontale paarse lijn op de daggrafiek betreft een weerstandsniveau uit het verleden.

Op de weekgrafiek (voor u niet zichtbaar) zien we dat de korte MA10 beide overige MAs 30+40 neerwaarts is doorschreden.

De AEX eindigde vorige week vrijdag op 534,09, een daling van 15 punten! Gelukkig waren we niet in positie. Niet beleggen is ook beleggen.

Nog verder terug in de tijd stond de AEX op een hoogste punt op 23 januari 570,60, een daling t.o.v. vrijdag van 51 AEX punten.
Dat mag je toch wel een redelijk forse daling noemen in een korte periode? Misschien tijd voor een rebound tot 530 max 540?

De volatiliteit (VAEX) is in korte tijd weer rap opgelopen tot 19,83. Dat is het midden van het gemiddelde niveau (16-24). Eigenlijk normaal dus.

Volgende week volgt de geschreven put. En pas op dat moment staat de short strangle als constructie.

Deze week mag de AEX dus gewoon nog verder dalen, graag zelfs.
Mocht het toch komen tot een forse stijging dan voorzie ik hooguit een pop up op niveau 2 (de prijs).
Maar een stoploss pop up op niveau 3 vraagt een slotkoers van 554,40. De kans dat dat gebeurt acht ik niet zo groot.

Wel moeten we er rekening mee houden dat dit een 5 weekse serie betreft.
Dat betekent 1 week langer risico lopen dan bij een 4 weekse serie. Nog een reden om te kiezen voor de wat veiliger call 560.